Svensker med pejl på datajournalistikk

Det er virkelig noe på gang hos naboene i øst.

Da det tidligere i år ble kåret vinnere av den første internasjonale datajournalistikkprisen, ble det tydelig for juryen at datajournalistikk er en journalistisk subkultur som ikke begrenser seg til Nord-Amerika og Vest-Europa, og heller ikke bare til de store redaksjonene. Selv om ingen skandinaviske prosjekter stakk av med noen priser under datajournalism awards 2012, så betyr ikke det at det ikke skjer ting her. I Sverige f.eks. er det mye spennende på gang.

Først må jeg få lenke til den finlandssvenske ildsjelen Jens Finnäs, som i kjølvannet av nettpubliseringen sin framstår som en riktig enmanns-armé. På datajournalistik.se har han samlet et knippe teknikker, ressurser og verktøy, og samlingen er imponerende. Dette er snacks for den lærevillige så vel som for den som bare vil ha eksempler på hva som kan gjøres. Et eksempel fra Finnäs' spalte for "inspirasjon" er denne crowdsource-appen fra SvD Næringsliv, det svenske rente-kartet, som viser hva våre brødre mot øst betaler for sine lån. Slett ikke irrelevant for dagens norske boligrente-problematikk. Muligens også et forhandlingskort for svenske låntagere?

Finnäs har også en blogg på engelsk med tittelen dataist, som både viser eksempler på hvordan andre gjør det, men særlig hvordan Finnäs selv løser praktiske problemer i sin datajournalistikk. Eksempler fra bloggen er en post om datavask i refine (det har vi også skrevet om før), erfaringer om hvordan han brukte "musklene" i d3.js og kombinerte det med Raphaël.js noe bedre nettleser-støtte (her) og instruksjoner om hvordan du "pimper" Google maps i ny fargedrakt. Imponerende arbeid.

SVT "Pejl" -- eksempel til etterfølgelse

Å si at databasredaktör Helena Bengtssons datajournalistikk-prosjekt "SVT Pejl" er en blåkopi av the Guardians Datablog er urettferdig. Hun har bare lånt ideen, og lokalisert den til SVTs omgivelser. De har laget en video der prosjektet introduseres:

Flere detaljer kan du lese her, hvor det svenske begrepet databasejournalistikk også diskuteres og brukes som et synonym til computer-assisted reporting (CAR). Helena Bengtsson får tydelig vist at SVT henger med i svingene.

Et eksempel fra SVT Pejl er denne grafen over skoleresultater, som understreker at barnas skoleresultater har en hel del å gjøre med hvem de er barn av. Unikt er dette ikke (den likner f.eks. litt på denne fra NYT i kjent Amanda Cox-stil, arbeidsledighet blant folk som deg), men det er lokalisert, aktuelt og reelle data. SVT ser videre ut til å følge opp med stilen der metoder diskuteres grundigere enn i tradisjonell journalistikk, et fenomen som som både nye prosjekter og gamle travere tidvis glimter til med. At svenskene leder dette an i Skandinavia, lover godt. (Se f.eks. metodeforklaring bak skole-prosjektet skolpejl her).

Videre har SVT Pejl hevet seg over både politiets data "Brottspejl", skoler "Skolpejl" og tilbyr angrepsvinkler via geografisk område i disse dataene. For en nasjonal rikskringkaster virker dette fornuftig. I tillegg inneholder bloggen prosjekter som de løpende arbeider med internt i SVT-systemet.

Ser vi for oss at NRK følger i SVTs fotspor, mon tro?

TEMA

D

atajour
nalisti
kk

29 ARTIKLER FRA VOX PUBLICA

FLERE KILDER - FAKTA - KONTEKST

INGEN KOMMENTARER

KOMMENTÉR

Skriv en kommentar

Bidra til god debatt - skriv under fullt navn. Se våre kommentarregler.

Abonner på kommentarer
til toppen