Samstemmer.net vant førstepremie i kategorien for apper laget av enkeltpersoner i DIFI og IKT-Norges konkurranse apps4norge. Samstemmer startet her på Vox Publica. For omtrent et år siden undret jeg “Stortingsdataene er her! Hva nå?”. I kommentarfeltet kom det fram at Edda Media (som tidligere hadde laget en spennende, men kortlivd tjeneste i Buskerudbenken for Drammens Tidende) ikke kom til å gjøre noe, men at de likevel så nytteverdi i datasettet.
Skal du ha noe gjort så må du gjøre det selv, heter det. Som sagt, så gjort — koden som jeg delte i fjor (som kun henter data) ble videreutviklet og automatisert. Mitt mål er å finne ut hvordan et dashbord for journalister bygget på denne typen data bør se ut. Å forske på denne måten heter design science – iterativ design som forskningsmetode – som er vanlig i informasjonsvitenskap, og er en morsom måte å jobbe på. For å få dialogen i gang med stortingsreportere laget jeg noen eksempler på ting vi kan gjøre. Vi kan finne “outliers”, som de som stiller flest eller færrest spørsmål, eller bruker det mest avanserte språket i spørsmålene sine. Vi kan lage nettverk av spørsmål, eller hvor likt representantene stemmer. Ved bruk av kvantitative metoder fra statsvitenskapen kan vi også regne ut hvem som er “lengst til høyre i høyre” eller “venstre i venstre” og visualisere resultatet. Blant annet. Samstemmer.net har mer.
Enkelte av tingene jeg gjør er direkte urimelig, som å rangere Stortinget etter lesbarhet (med LIX) og å peke ut representantene som “aldri” dukker opp for å votere. Dette er gjort for å vise fram data fra APIet og å sette i gang diskusjonen med ekspertene — stortingsreporterne. Det er deres kunnskap og erfaring jeg ønsker å forstå for å finne ut hvordan et informasjonssystem som dette bør se ut og oppføre seg for å støttes deres rolle. Men hva er viktig? Hva er nyttig?
Veien videre nå er å analysere intervjuene med norske stortingsreportere og samle kunnskapen derfra. Dette vil bli delt sammen med koden på Github Den som ønsker å hjelpe meg å videreutvikle Samstemmer er hjertelig velkommen. Koden er skrevet i python med hjelp av django, og bruker d3js til de fleste grafer og visualiseringer.
Prototyper på informasjonssystemer laget av studenter pleier normalt ikke å få oppmerksomhet. Det er klassen og sensor, stort sett, som får sett og prøvd dem. I Apps4Norge-konkurransen var det flere skoleoppgaver som deltok, og vi får håpe det blir flere slike nasjonale konkurranser og sørge for at studentmiljøene får dette med seg – det er veldig hyggelig at flere får innsyn i hva vi driver med i universitetsmiljøet.