På denne siden har vi samlet spørsmål og svar om nettmagasinet Vox Publica. Se også grunnleggende informasjon om oss.
Hva betyr Vox Publica?
Vox Publica er latin og betyr “den offentlige stemme”.
Hvem bidrar til Vox Publica?
Vox Publica er basert på et samarbeid mellom en rekke forskjellige personer og virksomheter. Magasinet gis ut av Institutt for informasjons- og medievitenskap (Infomedia) ved Universitetet i Bergen. Vi bringer artikler skrevet av både journalister, forskere og andre fagpersoner. Forskere og studenter ved Infomedia og andre institutter — også utenfor Universitetet i Bergen — bidrar. Og endelig knytter vi til oss folk fra organisasjoner og andre miljøer utenfor universiteter og høyskoler, slik som menneskerettsorganisasjoner og andre.
Kan jeg også skrive/publisere i Vox Publica?
Absolutt. Ta kontakt med oss hvis du har forslag til artikler eller annet du kan tenke deg å bidra med. Tips er vi også veldig glade for.
Hvem forsøker Vox Publica å nå?
Vi har to målgrupper, en bred hovedmålgruppe og en mer snevert definert gruppe.
I utgangspunktet har nettmagasinet den brede offentligheten som målgruppe. Det vil si at vi vil fenge så mange som mulig av dem som i utgangspunktet har interesse for temaområdene demokrati og ytringsfrihet.
Den mer snevert definerte målgruppen er mennesker som arbeider med og/eller er engasjert i demokrati- og ytringsfrihetsspørsmål til daglig. Det vil si aktivister i menneskeretts- og ytringsfrihetsorganisasjoner, forskere på feltet, journalister og redaktører i medier, rådgivere innen kommunikasjon og reklame, medarbeidere i politiske partier og interesseorganisasjoner, for å ta noen eksempler.
Hva slags artikler og annet materiale finner jeg i Vox Publica?
Vi har valgt å nærme oss temaområdet demokrati og ytringsfrihet fra tre innfallsvinkler. Disse vil du finne igjen under de tre hovedseksjonene i magasinet: Aktuelt, Analyse og Blogger.
Under Aktuelt vil du finne journalistiske artikler om aktuelle saker. Reportasjer, bakgrunnsartikler og intervjuer er typiske journalistiske genrer du vil finne her.
Under Analyse samler vi faglig baserte bidrag. Genrene du vil finne er blant annet debattinnlegg, kronikker og essays. Også her tilstreber vi at sakene vi tar opp skal være aktuelle. Målet er å ha med en rekke ulike faglige tilnærminger. Forskerne og fagpersonene som bidrar vil derfor komme fra eksempelvis mediefag, juss, statsvitenskap og andre fagfelt som er relevante for demokrati og ytringsfrihet.
Seksjonen Blogger favner en rekke forskjellige blogger som hver tar for seg sitt eget tema — fra retorikk til datajournalistikk til politiske valg — og mer. Hver blogg er en selvstendig enhet, med en egen ansvarlig bidragsyter.
Er Vox Publica et vitenskapelig tidsskrift?
Nei. Vox Publica gis riktignok ut av et universitetsinstitutt, men vi er ikke et vitenskapelig tidsskrift. Den typiske vitenskapelige artikkelen er heller ikke en genre vi pleier å bruke i Vox Publica.
Kan jeg kommentere artiklene i Vox Publica?
Ja. I utgangspunktet ønsker vi kommentarer på alle artikler og innlegg i nettmagasinet. Vi oppfordrer deg til å kommentere under fullt navn, fordi vi tror den offentlige debatten blir best på den måten. Debatten vår skal ha god takhøyde, men vi forbeholder oss retten til å fjerne kommentarer som inneholder rasistiske bemerkninger, personangrep eller trakassering eller åpenbart usaklige innslag.
Kan jeg abonnere på Vox Publica?
Ja. Vi har to typer abonnement, RSS-feeds eller nyhetsbrev på e‑post. Se egen side om RSS-feeds. Eller meld deg på nyhetsbrevet. Dessuten kan du følge oss og diskutere med oss på Twitter og Facebook.
Har dere utskriftsversjon av artiklene?
Ja. Klikk på lenken “Skriv ut” som du finner i hver artikkel.
Hvorfor er det så mange lenker i artiklene på Vox Publica?
Hyperlenker er en helt sentral byggestein på internett – eller mer presist på world wide web. I våre artikler tjener lenker til andre nettsider flere formål:
- Som dokumentasjon av påstander, for eksempel ved å sitere originalkilder. Bruk av lenker er ofte mer effektivt og brukervennlig enn å sitere lange utdrag fra andre tekster.
- Som en service til brukerne. Ved å lenke til andre nettsteder kan interesserte brukere få tilgang til informasjon de ellers kanskje ikke ville funnet frem til.
- For å delta i den store samtalen på world wide web. De som driver utstrakt lenking til andre nettsteder sørger i praksis for å vise vei til de beste og mest interessante stedene på nettet.
Lenking kan også være forvirrende for brukeren, dersom det ikke er åpenbart hvor lenken fører eller man lenker til et irrelevant nettsted. Derfor vil vi forsøke å lenke slik at brukerne ikke skal være i tvil om hensikten.
Kan jeg lenke til artikler og annet materiale på Vox Publica?
Ja. Vi vil svært gjerne at du lenker til oss.
Hvorfor er det ingen annonser på sidene?
Vox Publica er og vil fortsette å være et ikke-kommersielt prosjekt. Virksomheten finansieres av Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. De siste årene har vi også fått økonomisk støtte fra Kulturrådet. Oppstarten av magasinet ble hovedsakelig finansiert av Institusjonen Fritt Ord, supplert med midler fra Institutt for informasjons- og medievitenskap.
Må jeg betale for å bruke Vox Publica?
Nei. Alt materiale som publiseres på Vox Publica er fritt tilgjengelig for vanlig bruk. Se også neste spørsmål.
Kan jeg bruke eller republisere bilder, tekst og annet materiale fra Vox Publica?
Du kan sitere fra Vox Publica på vanlig måte. Hvis du ønsker å publisere noe fra Vox Publica eller bruke elementer av bilder osv. i egne produksjoner, må du forholde deg til følgende:
- Hvis ikke annet er oppgitt på den enkelte artikkel, bilde osv, gjelder vanlige norske opphavsrettsregler. Dersom du vil bruke noe av vårt materiale utover vanlig sitering og privat bruk, må du i så fall ta kontakt med oss.
- Hvis artikler, bilder osv er merket med en Creative Commons-lisens, gjelder reglene under denne lisensen. Det vil si at du kan publisere og på andre måter bruke materialet mot kreditering, og med visse begrensninger som er gjort nærmere rede for i lisensen.
Oppdatert 29. august 2015.