Svenske tilstander: Innvandringssaken i valgdebatter 1991–2018
Debattklimaet i vårt naboland har endret seg betraktelig i løpet av de siste årene. Må vi revurdere vår oppfatning av den svenske innvandringsdebatten?
Grunn-ideen i prosjektet er å stille to sammenhengende spørsmål: 1) Hvordan har den demokratiske offentligheten så langt håndtert de utfordringene de siste femti års innvandring har representert? 2) Hvordan kan det ha seg at tre så vidt like land som de skandinaviske har hatt så tydelig forskjellige måter å diskutere og politisk håndtere innvandringsspørsmålet? Prosjektet knytter seg slik til det mangeårige arbeidet med offentlighets- og demokratiteori som har foregått ved instituttet, samtidig som det har vært en første større satsing på innvandringsspørsmål ved instituttet. En kort beskrivelse av prosjektets emner og mål - https://scanpub.w.uib.no/about-the-project/ - og lett adkomst til resten av nettstedet vårt. Der får en også oversikt over tidligere publikasjoner etc.
I Vox Publica vil vi nå prøve å presentere noen bidrag fra våre yngre deltakende forskere.
Dette resulterer i en serie artikler, publisert i løpet av 2020.
4 innlegg
Debattklimaet i vårt naboland har endret seg betraktelig i løpet av de siste årene. Må vi revurdere vår oppfatning av den svenske innvandringsdebatten?
Kommentarfeltene på avisers nettsider og sosiale medie-plattformer har opptatt både forskere og den bredere offentligheten. Spesielt i forbindelse med temaer som islam og innvandring har kommentarfeltene vært i søkelyset, og dette har også vært tilfellet hos våre skandinaviske naboer.
Sosiale medier er en mye utskjelt debattarena. Innvandringsdebatten foregår ofte i form av utskjelling. Men hvor ille er egentlig innvandringsdebatten i sosiale medier? I doktoravhandlingen min ser jeg på hvordan debatten om den syriske flyktningkrisen utspilte seg i kommentarfeltene på skandinaviske avisers Facebook-sider. I de tre skandinaviske landene, som ellers er så like og har så tette bånd, har innvandringssaken blitt håndtert ulikt. Dette gjenspeiles både i de tre nabolandenes innvandrings- og integrasjonspolitikk og i den offentlige samtalen. I de nyhets-genererte sosiale medier debattene om flyktningkrisen tegner imidlertid et annet bilde seg. I dette bildet er det likhetene på tvers av landegrensene som dominerer. Debattene i alle tre land preges av fremvisning, snarere enn utveksling av meninger. Snarere enn argumentasjon og meningsbrytning domineres utvekslingene av subjektive uttrykk, stillingskrig og fiendtlige angrep.
Innvandringskritiske alternative medier er svært gode til å skape brukerengasjement rundt sakene de publiserer i sosiale medier. Men klarer de å sette agenda i tradisjonelle nyhetsmedier?