Den sjuende juni rundt klokken halv ett går en russisk gutt gjennom havna i Murmansk. Det er et enormt industriområde. Heisekranene ligner gigantiske jernarmer som strekker seg ned mot ham. Han passerer noen rustne gamle skip som vedlikeholdes på land. Etter en stund er han omsider fremme ved en velstelt kai. Foran ham ligger noe som ligner et lite lyseblått slott. Gutten får øye på to uniformerte menn som går mot ham.
— Kan vi få se papirene dine, spør de. Mennene er fra det russiske sikkerhetspolitiet.
Tre måneder senere sitter gutten på den norske statsministerens kontor. Han heter Vitalij Servetnik og er 21 år. Vitalij har et lyn barbert inn i hver tinning og er aktiv i den russiske miljøorganisasjonen Priroda i Molodezh. Priroda betyr Natur og Ungdom på russisk.
— Jeg beklager det som skjedde, sier Jens Stoltenberg og ser alvorlig på ham. Vitalij nikker stille og ser ned i bordet.
— Jeg er lei for at vi ikke møttes da jeg var i Murmansk, sier statsministeren. Selv ble jeg en gang arrestert av sovjetisk politi da jeg var på miljøtokt i Russland. Derfor reagerte jeg så sterkt da jeg hørte hva som hadde skjedd, fortsetter han.
Hindret møte med Stoltenberg
Vitalij smiler lurt når han skal fortelle hva som skjedde. Han hadde fått høre gjennom generalkonsulen i Murmansk at han skulle få møte statsminister Jens Stoltenberg under hans besøk i Nordvest-Russland. Siden hadde han fått bekreftelse fra myndighetene om at det var i orden, og det var Russlands-sekretær i Natur og Ungdom Marie Sneve Martinussen som sendte Vitalij en melding kvelden før om når og hvor møtet skulle finne sted. Politiet hadde ikke blitt informert. Det var derfor litt overraskende at det var de som møtte Vitalij da han kom frem til avtalt sted.
— Jeg husker at jeg reagerte litt da de kom bort til meg. Det var da jeg skjønte at ikke alt var som det skulle være. Da jeg gav dem dokumentene mine så de på etternavnet mitt og bad meg om å bli med dem. Jeg sa at jeg hadde et viktig møte med den norske statsministeren. De svarte at de hadde et møte med den engelske dronninga, sier Vitalij og ler.
— Selv det russiske sikkerhetspolitiet har humor, kommenterer han sarkastisk.
Vitalij ble med i bilen til sikkerhetspolitiet. Derfra ringte han til Bellona og generalkonsulen. Generalkonsulen ville snakke med politiet, men de tok bare telefonen og la på, så ble Vitalij tatt med til politistasjonen.
— Der fortalte de at jeg var mistenkt for å ha begått et ran. Jeg skjønte at det var for å hindre møtet mitt med statsministeren, så derfor ble jeg ikke redd. Jeg visste at dette kom til å løse seg. Det føltes egentlig ikke som en arrestasjon, men mer som om jeg ble holdt tilbake. Jeg har aldri sett sikkerhetspolitiet oppføre seg så skikkelig som de gjorde den dagen, forteller Vitalij.
Da Jens Stoltenberg fikk vite hva som hadde skjedd, tok han kontakt med guvernøren i Murmansk og bad ham om at Vitalij måtte bli løslatt. Han slapp ut etter å ha vært anholdt i rundt en time. Da hadde Stoltenberg dratt.
Press og arrestasjon er normalen
Vitalij Servetnik ble med i Priroda i Molodezh for fire år siden. Han var 17 år og studerte da miljøorganisajonen holdt foredrag på universitetet hans. Siden det har han jobbet mot atomkraft på Kola-halvøya.
— Det var aldri noen tvil om at jeg skulle bli med, sier Vitalij.
Han blir provosert når vi spør om arrestasjonen gjorde ham reddere for å jobbe med miljøvern.
— Nei, selvfølgelig ikke. Det er ikke første gang noe slikt har skjedd. Det er ikke en hendelse som gjør at du kaster fra deg et arbeid du tror på. Om målet med arrestasjonen var å få meg til å gi opp miljøvern, så ville å slutte nå være å gi etter for myndighetene, sier han bestemt.
Han legger til:
— For dere i Norge virker det kanskje farlig når slike ting skjer, men for meg er dette normalen. Russiske organisasjoner jobber under disse forholdene, og de gjør ikke en dårlig jobb av den grunn, sier Vitalij.
Nikitin: Kvelertak på frivillige organisasjoner
Dagen etter at han sa dette skrev Bellonas russiske medarbeider Aleksandr Nikitin et rasende innlegg om vilkårene for russiske organisasjoner i Aftenposten. Nikitin selv risikerte i 1996 dødsstraff da russiske myndigheter siktet ham for landsforræderi på grunn av en rapport han hadde skrevet om radioaktiv forurensning ved militæranleggene i Russland. Nå mener han at Putins ambisjoner om et nytt og sterkere Russland tar kvelertak på de ikke-statlige organisasjonene. Nikitin hevder at myndighetene bevisst har innført byråkratiske regler som stiller så tøffe krav til tilbakerapportering at organisasjonene enten med tid vil bli nødt til å legge ned arbeidet, eller bruke ressurssene sine på kontorarbeid istedet for politikk.
— Det er vanskelig for meg å si om det har blitt tøffere å jobbe med miljøvern nå enn før, men jeg har hørt fra andre organisasjoner at det er slik. Det har blitt strengere i forhold til at vi må opplyse om alt vi gjør til et overordnet organ, i tillegg må vi betale skatter til myndighetene, sier Vitalij ettertenksomt. Han er alvorlig nå, og skuldrene er hevet. Vi vet ikke om uttalelser som er kritiske mot russiske myndigheter kan skape vanskeligheter for Vitalij når han kommer hjem. I forkant av møtet med PUTSJ har han og de norske sekretærene for russlandsarbeid i Natur og Ungdom Kaja Heir Senstad og Marie Sneve Martinussen diskutert om Vitalij bør være forsiktig med hva han sier til norsk presse.
— Det er vanskeligere å drive miljøarbeid i Russland enn i Norge fordi de ikke har de samme demokratiske tradisjonene som oss, sier Martinussen.
Vindkraft foran atomkraft
Den 26. desember 1991 ble det kommunistiske Sovjet oppløst, og Russland ble en løsrevet stat på vei til demokrati. Boris Jeltsin ble den første presidenten i republikken Russland og ytrings- og pressefriheten ble styrket. Utviklingen mot demokrati var likevel gradvis både hos folk og myndigheter. For mennesker som er vant til en virkelighet der fengsel, forsvinninger og henrettelser er normale reaksjoner på samfunnskritikk, var det vanskelig å vite hva den nye ytringsfriheten innebar. I mars 2000 ble Vladimir Putin valgt til Russlands andre president. Mange mener nå at han er i ferd med å ta fra russerne de demokratiske rettighetene de fikk etter Sovjetunionens fall.
”I dagens Russland oppfylles ingen krav til menneskerettigheter, verken politisk, sivilt eller økonomisk,” mener den russiske menneskerettighetsforkjemperen Ludmila Aleksejeva.
”Det er lenge siden den største delen av mine landsmenn sluttet å tro at deres sivile aktivitet vil kunne forandre verden,” skrev journalist og Fritt Ord-vinner Natalia Novozhilova i oktober i år.
Vitalij har likevel ikke gitt opp. Man kan vel heller si at han nettopp har begynt. Vitalij snakker lenge og mye når han snakker om atomkraft.
— Pengene Norge gir til Russland for å øke sikkerheten på atomkraftverkene blir brukt til å forlenge driften av kraftverkene. De er fremdeles av samme standard som det i Tsjernobyl var da det eksploderte. Vi vil at Norge skal gi penger til vindkraft på Kola-halvøya istedet, sier han til statsministeren og hans rådgivere.
— Det er stort for meg å få møte den norske statsministeren, sier Vitalij senere.
— Det er utenkelig at noe lignende kunne skjedd i Russland. Politikerne på Kola-halvøya er ikke positive til oss. De mener at unge mennesker ikke vet noenting, sier han.
Unges påvirkningskraft
Om Vitalij hadde oppført seg litt voksnere, gått i dress istedenfor treningsjakke, skrevet flere rapporter og demonstrert litt mindre kunne han kanskje fått mer respekt, men han gjør heller det motsatte.
— Jeg vil gjerne være så ung som mulig. Jeg liker ikke den stereotype oppfatningen om at fordi vi er unge så er ikke meningene våre verdt å høre på. Jeg vil gjerne motbevise den. Jeg har ingen hast med å bli voksen. Isteden vil jeg vise at ungdom også kan si noe viktig. Priroda i Molodezh er en spesiell organisasjon i Russland fordi de er opptatt av natur og politikk, mens andre organisasjoner er mer opptatt av å feste og leve livets glade dager. Vi er en av de få organisasjonene som ikke har en voksen leder. Vi har en del kolleger som vi kan diskutere med, men vi tar avgjørelsene selv.
Til tross for arrestasjonen tror ikke Vitalij at russiske myndigheter ser organisasjonens miljøengasjement som en trussel.
— Jeg tror ikke at russiske myndigheter er redde for noe, men arrestasjonen var kanskje en måte å vise ungdommer at de ikke bør engasjere seg.
Han legger til:
— Russland er et veldig bra land i det store og det hele. Du må huske at land og stat er to forskjellige ting. Staten er kanskje ikke alltid så bra, men landet er noe helt annet. Det er et russisk band som synger ”jeg elsker landet mitt, men hater staten”. Vitalij tar undertegnedes penn og skriver navnet til bandet på blokka. LUMMEN.
Artikkelforfatteren er redaksjonssekretær i Putsj, et blad om aktivisme, miljøvern og kultur som gis ut av Natur og Ungdom. Artikkelen er publisert i siste utgave av Putsj som kommer ut denne uken.
Altså Russland har nå truet hele verden med å bombe verden, de sier hvis noen blander seg i hva vi gjør, vi skal bombe hele verden, og at de har 16 000 atombomber, je tviler på at vi i dag skal leve lenge, tror at alle snart skal dø.
Takk for meg
Slim-Shady