I USA står motstanden mot offentlig støtte til journalistikk sterkt, og den gjengse oppfatning er at slik støtte er noe man driver med i Europa — ikke i USA. En ny rapport fra University of Southern California forteller en annen historie (pdf).
”The idea that government and the press should remain separate is a very, very powerful notion in American culture”, sier David Westphal, en av forfatterne bak rapporten, til Laura McGann i Nieman Journalism Lab.
Likevel viser det seg at amerikanske myndigheter og pressen ikke har vært like adskilt som folk tror. Av rapporten går det frem at støtte til journalistikk har eksistert helt tilbake til George Washingtons tid. Den offentlige støtten har inkludert blant annet skattelette, postsubsidier og offentlig annonsering, og har hatt stor betydning for nyhetsmediene. Westphal og hans medforfatter Geoffrey Cowan hevder også at en fortsatt tro på at pressen til alle tider har vært adskilt fra staten ikke hjelper journalistikken ut av krisen den er inne i nå:
What we think doesn’t work is to say that there has always been a church/state kind of separation between the government and the press. There just hasn’t.
Forfatterne tar derimot til orde for å opprettholde og styrke den offentlige subsidieringen av journalistikken, heller enn å bygge den ned. Dette kan blant annet gjøres gjennom å sikre innovasjon og sørge for at støtten som gis er innholdsnøytral, slik at man unngår bindinger mellom journalistikken og myndighetene.
Forholdet mellom amerikanske myndigheter og pressen behandles også i en artikkel skrevet av John Nichols og Robert W. McChesney for The Nation. De viser til at hvis USA hadde brukt samme prosent av BNP i subsidier til journalistikk i 2009 som på 1840-tallet, måtte de brukt 30 milliarder amerikanske dollar. Til sammenligning brukte USA samlet sett 400 millioner dollar på offentlig kringkasting i fjor — og da går ikke engang hele beløpet til journalistikk.
Kvalheim om samerikansk pressestøtte: “Den offentlige støtten har inkludert blant annet skattelette, postsubsidier og offentlig annonsering…”
Tja, tiltak som skattelette diskriminerer ikke men gavner alle aktører. Det er ike helt sammenliknbart med Norge, der pressestøtten stort sett polariseres mot tidligere Arbeiderparti-aviser.
Et annet problem med norsk pressestøtte er at den uansett ikke kan være objektiv og gavne det politiske høyre og venstre, all den tid høyresiden ikke er representert gjennom media i Norge.