De som vil høre eller se sendinger fra NRK på internett, må bruke Microsoft-produkter. Alle andre har et dårligere tilbud, enten de bruker mobiltelefon eller andre pc-systemer som Linux eller Mac. Produktlåsingen til Microsoft er bare ett eksempel på hvordan NRK henger etter utviklingen, og mister ungdommen.
Svikter NRK sin rolle som allmennkringkaster, spurte forbruker- og rettighetsorganisasjonen EFN i 2001. NRKs ensidige støtte til Microsoft gir mindre markedsandeler, skrev EFN. NRK svarte at de ikke er forpliktet juridisk som allmennkringkaster på internett, og forsvarte overgang til Microsoft framfor åpne standarder. Siden den gang har tv-tittingen gått tilbake blant alle, og spesielt mye blant yngre.Henger langt etter på nett
I 2006 var det første gang ungdom benyttet mer tid på dataspill, internett og DVD enn på tv-titting. Trenden har fortsatt med 20 prosent nedgang i tv-tittingen fram til mai i år blant yngre mennesker. Det har vært en eksplosiv vekst i andre medier siden midten av 1990-tallet. SMS-meldinger gikk fra kroner 0 til 2,5 milliarder fra 1997 til 2003. DVD-markedet var over 2 milliarder i 2002. Det ble solgt dataspill for 400 millioner kroner i 2003, en femdobling siden 90-tallet. Telefonutgiftene til en norsk kjernefamilie tredoblet seg fra 1998 til 2004.
NRK bør forberede seg til en mobil framtid uavhengig av plattform
I forhold til ressursene NRK har, har publikum fått lite igjen på internett. VG på nett har fire ganger så mange brukere og 30 ganger flere sidevisninger enn NRK, ifølge TNS Gallups ukemåling (uke 31, 2007). Ved bruk av Linux og fri programvare har VG spart tosifrede millionbeløp på sin nettsatsing. Samtidig har VG mer penger til interessant innhold på nett. NRK henger etter, spesielt i forhold til nye muligheter være seg på internett eller på mobiltelefonen. En vellykket utvikling forutsetter at man ikke har bindinger til bestemte programleverandører.
Rundt år 2000 overlot NRK mediesatsingen til it-vaktmestre. De låste verktøykassa og stengte for fremtidens entreprenører. NRK var preget av kortsiktige hensyn uten å forberede seg på den betydelige endringen av medievanene til ungdom som vi har sett de siste ti årene. NRK må starte en solid omlegging av nettsatsingen og hvordan innhold presenteres for å vinne tilbake yngre brukere.
NRK må heve ambisjonene
For framtiden bør NRK sette seg mer ambisiøse mål:
- NRKs tilbud bør være bedre på internett og på mobilen enn via det digitale bakkenettet.
- NRKs innhold bør kunne brukes i spill, på mobilen og til titting når det passer brukeren.
- Allmenkringkastingsplakaten må forutsette at NRK følger åpne
standarder.
Framtiden er interaktiv, uavhengig av plattform og tilgjengelig når det passer brukeren — uavhengig av programvare og operativsystem. I dag selges det fire ganger mer mobiltelefoner enn pc-er. Dagens mobiltelefoner har like god ytelse som pc-er hadde for sju-åtte år siden. Denne utviklingen gjør mobilen til fremtidens spill- og medieplattform. Linux øker mest på mobiltelefonen. Verdens nest største mobilprodusent Motorola sier at 60 prosent av mobilene de lager om få år vil ha Linux. Andre leverandører følger etter. Microsoft er lite i bruk på mobiltelefoner.
NRK bør forberede seg til en mobil framtid uavhengig av plattform. Alternativet er at man vil henge etter i nok et tiår.
Artikkelforfatteren er styremedlem i EFN, direktør utviklersamfunn i IT-selskapet Trolltech, og medgründer av Skolelinux.
Som mac-bruker er dette en aktuell problemstilling for meg. Jeg har ikke hatt TV på to år, men syns av og til det hadde vært fint å sett litt på NRK sitt arkiv. Dette er vanskelig på min maskin — og i den grad jeg får det til får jeg ikke samme funksjonaliteten som om jeg hadde brukt en PC. Nettradio er en enda større teknisk utfordring for meg og foreløpig har jeg bare lyktes med å laste ned etpar podkaster.
Det er en skandale at NRK som fokleeiendom subsidierer microsoft ved å holde seg til deres (svake) løsninger. Statskanalen har gyldne muligheter til å være en foregangskanal på nett, men de ser dessverre ut til å skusle det bort — om det er på grunn av grådighet eller manglende innsikt blir irrelevant. Jeg er fortsatt en prinsipiell tilhenger av NRK, men mener at nå må det ryddes opp. Platform og standarder på nett er minst like viktig som kryptering og dekodere for bakkenettet.