Konferansens hensikt er å utarbeide en platform for diskusjon mellom alle involverte parter i Nord-Korea-spørsmålet. Hensikten er å lytte på andre samtidig som man git uttrykk for egne synspunkter. På denne måten kan aktørene utveksle erfaringer og sammen bidra til å skape en hensiktsmessig politikk og strategi i forhold Nord-Korea i fremtiden.
Konferansen, som går over 2 dager, er en møteplass for diskusjon og samtaler, hvor eksperter og ressurspersoner innen næringsliv, menneskerettighetsarbeid, politikk og til og med sport treffes for å utveksle ideer. Ved å møtes til samtaler ønsker en å gjøre ideer om til praktisk handling . Konferansen har tre overordnede fokusområder:
- Å forandre oppfatningen av Nord-Korea og forstå landets interne strukturer. Bare slik kan grunnlaget dannes for å skape konstruktiv dialog om Nord-Korea-spørsmålet.
- Kartlegge muligheter og fremme ideer til prosjekter knyttet til utvikling og investering i Nord-Korea for å bedre folks levekår.
- Samordne arbeidet for å fremme sikkerhet, bærekraftig utvikling og menneskerettighetsarbeid på den koreanske halvøy.
Forrige gang konferansen ble arrangert, i 2006, var det Bergen som var vertsby. Denne gangen stiller Raftostiftelsen som medarrangør sammen med Chatam House, sørkoreanske Citizens’ Alliance og Korea University GSIS. En delegasjon vil delta på vegne av Raftostiftelsen.
[…] Departementet, med navnet ”Unification Ministry”, har i flere år representert den sørkoreanske regjering i samtaler med nordkoreanske myndigheter. Landets nye president er imidlertid motstander av ordningen, og ønsker heller å gjøre det til en integrert del av utenriksdepartementet. Forslaget oppfattes av mange som et tilbakeslag for inter-koreansk forsoning, og som et tegn på at Lee vil legge seg på en ny politisk linje i forhold til Nord-Korea. Etter 10 år med ”solskinnspolitikk”, i sin tid introdusert av tidligere fredsprisvinner og sørkoreansk president Kim Dae-Jung, skjerpes nå språkbruken. President Lee hevder at departementet har virket mot sin hensikt. Han peker blant annet på at Sør-Korea har pøst bistandspenger inn i nabolandet uten nevneverdig resultat. Presidenten, som vil tas i ed 25. februar, varsler samtidig at han ønsker et tettere samarbeid med USA i forhold tilNord-Korea spørsmålet. Lee vakte oppsikt også i forrige uke da han ytret ønske om å styrke forsvaret. Dette i kontrast til parlamentets tidligere vedtak om å gjøre det motsatte. Det foregår i disse dager en internasjonal konferanse for menneskerettigheter og flyktninger i Nord-Korea. Konferansen finner sted i London, og hovedtema er hvordan det internasjonale samfunn skal forholde seg til Nord-Korea, og hvilke strategier som bør utarbeides for å håndtere problemet på en hensiktsmessig måte. […]