Som sjefredaktør i Bergens Tidende var Einar Hålien først ute i Norge med å ansette et leserombud. Han er fremdeles alene om ordningen.
– Tidligere trodde jeg at flere medier ville følge vårt eksempel. Men nå har det gått en stund, og det ser ut til å være liten interesse for å følge dette opp, sier Hålien til nettavisen Brostein.
Terje Angelshaug er Bergens Tidendes bindeledd mellom redaksjon og publikum. Onsdag holdt han et innlegg på Norsk Redaktørforenings (NR) vårmøte i Bergen. Temaet var medienes åpenhet overfor publikum.
Terje Angelshaug: Norges eneste leserombud (foto: Line T.H. Dahl).– Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund stiller ofte spørsmålet om hvem som skal vokte vokterne. Jeg mener det er leserne som bør være medienes voktere. Derfor bør de også ha innsyn i de journalistiske prosessene til hvert enkelt mediehus, postulerer Angelshaug.
Arne Jensen, assisterende generalsekretær i Redaktørforeningen, begrunner temavalget for seminaret med at publikum i større grad vil kreve å kjenne til bakenforliggende årsaker for redaksjonelle valg.
Bakerst i salen på redaktørmøtet sitter Mannen i tweed. Han legger armene i kryss og snøfter.
Redaksjonelt regnskap
NRs handlingsplan for 2007–2009 (Word-dokument) sier at redaktørene skal arbeide for at flest mulig redaksjoner leverer samfunnsregnskap eller et redaksjonelt regnskap. Denne typen regnskap skal bidra til at mediehusene åpner seg for publikum. Leseren skal for eksempel ha krav på å vite hvilke verv og interesser en redaktør sitter med; i tilllegg til hva mediehuset sponser eller har eierinteresser i.
Terje Angelshaug mener handlingsplanen er for lite forpliktende.
– Det er ikke noe poeng i å ha en handlingsplan som ikke følges opp, sa han til NRs medlemmer.
BTs leserombud bedyrer viktigheten av at sjefredaktører bygger og ivaretar en dialog med leseren. Han mener også at teknologien kan bidra til åpenhet overfor publikum. Internettmediene gir publikum nye muligheter til innsyn i de journalistiske prosessene. For eksempel ved å bruke web-TV.
– Men jeg tror ikke akkurat det hadde vært bra å filme et morgenmøte, jeg har jo vært på en del av dem, sier han og flirer lett.
Mannen i tweed ler ikke, og går ut fra salen. Angelshaug fortsetter.
Holdningsendring
Redaktørene møter vanligvis kritikk fra publikum med en holdning om at den ikke har rot i virkeligheten eller bare er tøv, mener Angelshaug. Men den vanligste reaksjonen er taushet. Ikke ulikt den holdningen mediene selv ofte møter i sitt eget virke.
– Når en tvinges til å begrunne sine valg offentlig, blir man en bedre journalist. Da får vi en bedre journalistikk, sier Angelshaug.
Mannen i tweed kommer tilbake med en rykende kopp kaffe. Han setter seg ned og fyller ut stolen.
Redaktør i DN.no Ole-Morten Fadnes sier seg langt på vei enig med Angelshaug:
– Pressen blir ofte beskyldt for å ha bakenforliggende hensikter. En redaksjonell selvangivelse vil hjelpe mot slike spekulasjoner.
Det er ikke første gang åpenhet blir tatt opp i Norsk Redaktørforening. Fadnes mener det hersker holdninger i bransjen om at prosesser internt ikke er av offentlig interesse.
– Og så er vi sikkert litt feige.
Redaktørens ansvar
Mannen i tweed studerer deltakerlisten. Han slår håndflaten i bordet.
Terje Angelshaug mener sjefredaktørene er redde for å gjøre det vanskeligere for seg selv.
– De er engstelige og vet ikke hva åpenheten vil føre med seg.
Angelshaugs sluttpoeng er at dialogen med leseren er avhengig av hvordan redaktøren løser sin rolle. Han høster en høflig applaus fra redaktørpublikumet.
Mannen i tweed applauderer ikke.
———
Artikkelforfatterne studerer journalistikk ved Universitetet i Bergen. Artikkelen ble først publisert i nettavisen Brostein.
[…] Norske redaktører har vært samlet både på Nordiske Mediedager og Norsk Redaktørforenings vårmøte. Der har de blant annet diskutert hvilke egenskaper og evner norske journalister skal ha. addthis_url = ‘http%3A%2F%2Fwww.hivand.no%2F2008%2F05%2F09%2Fguardian-nettjournalister-ma-beherske-leserdialog%2F’; addthis_title = ‘Guardian%3A+Nettjournalister+m%C3%A5+beherske+leserdialog’; addthis_pub = ”; […]