– Jeg hadde ikke forventet å bli tatt så seriøst da jeg sendte inn mine første tekster til Oktober Forlag på slutten av ungdomsskolen, forteller Eline Lund Fjæren.
Nå er hun fylt 19 år, og romanen om et kjærlighetsforhold mellom et barn og en voksen nådde bokhandlenes hyller i august i år.
«19-årig debutant skildrer forbudt kjærlighet med kløkt og presisjon,” skrev Dagsavisen. Boken har høstet svært gode anmeldelser også i Morgenbladet, Dagbladet og Bergens Tidende.
Unge skrivetalent som livsnerve
– Jeg er ganske sikker på at vi har den yngste forfatterstallen i Norge, sier forlagssjef i Flamme Forlag, Bendik Wold.
Han estimerer at de jobber med mellom 15 og 20 unge forfatterspirer, som utgjør et viktig satsingsområde for forlaget.
– Vi har fostret opp nesten alle forfatterne våre selv, så unge skrivetalenter er kort og godt vår livsnerve, sier Wold.
Positiv til nye stemmer
Eline Lund Fjæren tror nåtidens skrivelystne ungdommer er mer bevisste på hvilke muligheter som finnes i forlagsbransjen.
– Det er mange veier å gå, og jeg tror flere kanskje tør å sende inn noveller til forlag slik jeg gjorde.
Selv om hun ikke har mange forfattere i sin omgangskrets, tror hun det er et yrke som kan friste hennes jevnaldrende.
– Vi ble oppmuntret til å lese mye på ungdomsskolen, så jeg tror det var derfor min interesse for litteratur og skriving utviklet seg. Det virker også som om forlagene er tidlig ute med å kontakte folk som for eksempel har blogger, og det resulterer i at det kommer nye, spennende stemmer til.
Wold tror det finnes trekk ved dagens samfunnsutvikling som forsterker unges skrivelyst.
– E‑post, sms og sosiale medier har bidratt til at folk uttrykker seg langt oftere i tekst enn for 15–20 år siden. Noen fryktet at internett skulle distrahere oss fra alminnelig lesing og skriving, men det er kanskje omvendt, sier Wold.
Økning i alle aldersgrupper
Flamme Forlag opplever en jevn strøm med skriveglade nordmenn i alle aldersgrupper som skriver og sender inn til forlaget.
Bendik Wold er imponert over hvor mange nordmenn, i vidt forskjellige livssituasjoner og med ulike forutsetninger, som jobber med skriving på fritiden.
– Det mest overraskende er ikke hvor mange ungdommer og studenter som skriver, men hvor mange husmødre, pensjonister, bedriftsledere og industriarbeidere som gjør det, sier han.