Det har vist seg vanskelig å få gjennomført klimapolitiske tiltak som alle land kan enes om. Landene har vanskelig for å samhandle på en måte som gjør at alle er med og tar ansvar, og blant politikere har det derfor vært diskutert om noen land skal gå foran andre. Hva mener innbyggerne om denne strategien? Vil de godta at deres eget land gjennomfører klimatiltak på tross av at store land som for eksempel Kina unnlater å gjennomføre tilsvarende tiltak? Ved hjelp av surveyeksperimenter fra blant annet Norsk medborgerpanel har Endre Tvinnereim fra UNI Research Rokkansenteret og Erick Lachapelle fra Université de Montréal søkt å finne svar på dette spørsmålet. De foreløpige analysene blei presentert for amerikanske statsvitere i august i år.
Eksperimentet gikk ut til tverrsnitt av den amerikanske befolkningen, den kanadiske befolkningen, og den norske befolkningen i tre ulike undersøkelser. Funnene viser at nordmenn generelt er de som i størst grad lar seg påvirke av om Kina er med eller ikke. Kanadiere lar seg i liten grad påvirke av dette, mens amerikanerne befinner seg i en mellomposisjon. Tvinnereim sier at funnene var noe uventet, men at det kan ha noe med at Norge er et lite land som er avhengige av multilaterale avtaler hvor alle er med og drar lasset. De skal snart gjøre en liknende undersøkelse i Sverige, og vil da videre undersøke forklaringen om at landets størrelse kan spille inn på resultatet.
De som ønsker å lese mer om studien kan lese deres presentasjon på den amerikanske statsviterkonferansen APSA. Merk at dette er et såkalt “working paper”, altså er resultatene ikke ennå kvalitetssikret gjennom akademisk fagfellevurdering. Endringer kan derfor forekomme.
Les mer: Tvinnereim, Endre and Lachapelle, Erick, Is Support for International Climate Action Conditional on Perceptions of Reciprocity? Evidence from Three Population-Based Survey Experiments in Canada, the US, and Norway (2014). APSA 2014 Annual Meeting Paper.