Den siste måneden har mediefokuset på Midt-Østen handlet om Israels utestengning av vestlige journalister fra Gaza. Men bare uker før Israels angrep diskuterte en global forsamling pressefolk ytringsfriheten i den arabiske verden.
Allerede ved starten av konferansen i Beirut arrangert av Avisenes verdensorganisasjon (WAN) midt i desember ble problemene svært synlige. Fire inviterte journalister som skulle bidra i paneldebatter, var nektet utreisetillatelse. I noen land er slike sanksjoner daglig kost. Foruten utreisenekt dreier det seg om å bli fratatt pass, om sensur av blogger og nettaviser, og om svære bøter. Journalister blir også fengslet, drept og arrestert, og møtt med trusler og overvåkning når de prøver å gjøre jobben sin.
Stanset på flyplassen
Timothy Balding, generalsekretær i WAN, sa det slik i sin åpningstale: — I det meste av regionen, er det slik at de som tør å etterforske regjeringenes feil og mangler, de som utfordrer politisk urett og vil ha reformer eller uttrykker avvikende standpunkter; blir anklaget for ærekrenkelser, blasfemi eller for å true rikets sikkerhet, og med jevne mellomrom blir de dømt til store bøter eller fengslet.
Sami Ben Gharbia, blogger fra Tunisia (foto: Joi. Bildet er publisert under Creative Commons-lisens Attribution 2.0 Generic).Han fordømte på det skarpeste sanksjonene som førte til at to tunisiske delegater, en saudisk blogger og en syrisk direktør for et senter for medier og ytringsfrihet, ble hindret fra å delta. De to tunisierne ble stanset på flyplassen i hovedstaden, den ene ble arrestert, den andre fraktet hjem. Den saudiske bloggeren Fouad Al-Farhan som skulle snakke om endringer i arabisk blogging, var nylig sluppet ut av fengsel, men ble stanset idet han skulle om bord i flyet til Beirut, og hans syriske kollega Mazen Darwish, ble for andre gang nektet å forlate Syria.
Negativ ranking
Abdel Karim Al-Khaiwani, redaktør fra Jemen, karakteriserte noen av de nye pressereformene som helt kosmetiske, beregnet på å skaffe landene goodwill og støtte i resten av verden. — Hvis regjeringer vil kritiske journalister til livs, beskylder de dem for terrorisme og statsfiendtlighet. Ofte går slike saker for lukket rett, føyde han til.
Reportere uten grensers pressefrihetsindeks er lite oppmuntrende for den arabiske verden. 2008-listen inneholder 173 land, og vi finner Jemen på 155. plass. Av andre plasseringer kan nevnes Somalia (153), Algerie (121), Tunisia (143), Marokko (122), Egypt (146), Jordan (128), Syria (159), Libya (160) og Saudi-Arabia med nummer 161. De palestinske områdene er rangert aller bakerst av de arabiske landene, med en 163. plass. Høyst sannsynlig er dette fordi Hamas og Fatah ved flere anledninger har arrestert og fengslet journalister fra hverandres rekker. Ellers skårer de minste landene best; med Kuwait (61) Emiratene (69), og Qatar (74).
Annonseboikott
Moussa Ouid Hamedi fra Mauritania pekte på en effektiv taktikk for å kneble pressen: Staten holder tilbake annonser. — Ingen aviser kan overleve uten slike annonser, og her bruker politikerne økonomiske virkemidler, sa han.
– Uavhengig presse her i landet er som en nyfødt baby. Vi har ingen lang tradisjon med uavhengige aviser og trenger støtte til slike så vi kan bli en garantist for frihet og demokrati.
En lignende taktikk er kjent og forhatt av pressefolk over store deler av Latin-Amerika. Dette kom fram under ytringsfrihetsnettverket IFEX’ kongress i Montevideo i november 2007.
En kø av rettssaker…
Redaktøren av den egyptiske avisen Al Dostour Ibrahim Essa, mislikte måten man snakket om de arabiske regjeringenes indirekte og subtile metoder for å stanse ytringsfriheten.
– Regjeringene våre er stort sett ganske direkte og rå i sin undertrykking. Og reklamen sirkulerer ikke fritt. Hvis et firma skulle publisere i en avis regjeringen ikke liker, vil de få besøk av spesielle revisorer neste dag. Boikott er et effektivt virkemiddel, sa Essa, som må bruke mer og mer av sin tid i retten. Han har 23 saker mot seg. — Andre har opptil seksti, kan dere forestille dere hvor mange ganger de må i retten? Det stjeler gjerne fire-fem timer av arbeidsdagen vår.
Blogger fra eksil
To unge bloggere Mohammad Al-Abdallah, Syria og Kizzie Shawat, Sudan som begge lever i eksil, bruker bloggene sine for å nå lesere i hjemlandet. Shawat (psevdonym) skriver om kjønnslemlesting av kvinner, og gjennom bloggen sin, som hun foreløpig har greid å holde åpen, når hun mange, både i Sudan og i diasporaen. Hennes utsagn øverst på bloggen: I have no tribe, I’m Sudanese, signaliserer tydelig hva hun tenker om hjemlandet sitt.
Sudanesiske Kizzie Shawats blogg (skjermbilde)– Vi er en viktig kilde til uavhengig informasjon for borgerne i Syria, som ikke en gang kan møtes fritt, langt mindre uttrykke seg fritt, sa Al-Abdallah, som har både en bror og faren i fengsel i hjemlandet. Selv flyktet han etter å ha blitt arrestert flere ganger. I arresten møtte han ved en anledning advokaten Anwar al Bunni, som har vært en av de mest framtredende støttespillerne for det frie ord i Syria, og som ble intervjuet av undertegnede under et besøk i Damaskus i 2003. Da var han ennå på frifot. I 2007 ble han dømt til fem års fengsel. (Se artikkel publisert i Forfatteren).
Tunisia — et skrekkens eksempel
Sami Ben Gharbia, blogger med nettstedet Fikra, sa at Tunisia har et av de mest avanserte systemene for å stenge nettsteder. I tillegg går de inn på sidene og legger til falsk informasjon. Men bloggerne gir seg ikke så lett, og de har bidratt til store og små pinlige avsløringer. Da offisielle tunisiske medier fortalte at en stor hovedvei i Toscana hadde fått navnet til president Zine El Abidine Ben Ali, var bloggere på pletten og fotograferte det som viste seg å være en ubetydelig vei på landsbygda. Andre bloggere fant ut at presidentens jetfly ble brukt overveiende til private formål ved å sammenligne registrerte turer og offisielle regjeringsrapporter. Blant redskapene de brukte var Google-kart. De greide å følge flyets ruter gjennom videoopptak som ble lagt ut på YouTube og kunne sees så vel i utlandet som i Tunisia.
Tunisian Monitoring Group (TMG), som i flere år har støttet arbeidet for ytrings- og pressefrihet i Tunisia, arrangerte et eget seminar under WAN-konferansen, der redaktøren av nettavisen Kalima Naziiha Rjiba og Sihem Ben Sedrine generalsekretær for ytringsfrihetsorganisasjonen OLPEC, innledet med en rekke eksempler på hvordan journalister og menneskerettighetsaktivister i hjemlandet blir trakassert. For Ben Sedrine er vanlig praksis når hun lander etter en utenlandsreise, at hun blir fratatt PC-en og eventuelle dokumenter hun måtte ha med seg. (Se også artikkel fra TMG-reise i 2005).
Det ferskeste eksemplet opplevde Rjiba da hun skulle reise til Beirut sammen med menneskerettsadvokaten Mohamed Abbou som har mer enn to år bak seg i fengsel: — Han sto ved siden av meg på flyplassen, fortalte hun. — Plutselig forsvant han. Jeg snudde meg til høyre og venstre, men han var borte. Det var som tryllekunstneren David Copperfield. Tilbake fantes bare kofferten!
[…] Vox Publica » Arabiske medier — langt fra frie Elisabeth Eida gjør en gjennomgang av arabiske medier og avliver mytene om at frie ytringer er mer verdtsatt i den arabiske verden enn eksempelvis i Israel. (tags: ytringsfrihet pressefrihet) […]