Samtidig med oppstarten av Vox Publica har vi valgt å lansere Wikipedia-stafetten, et initiativ for å trekke flere norske forskere og fagfolk med i det store dugnadsprosjektet Wikipedia.
Første etappe står Jostein Gripsrud for. Han har skrevet om begrepet offentlighet, som ikke var dekket på norsk i Wikipedia tidligere. Gripsrud utfordrer stipendiat Erling Dokk Holm ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo til å ta stafettpinnen videre.
Nettleksikonet, som både finnes i en bokmåls- og en nynorskversjon, er på kort tid blitt en god og sentral kunnskapsressurs for alt fra skoleelever og studenter til journalister og forskere. Stadig flere finner informasjon via søkesider på nettet, og der er treff i Wikipedia ofte høyt oppe på listen. Man kan med andre ord si at det er viktig for den norske offentligheten og demokratiet at Wikipedia er så bra som mulig. Derfor drar vi i gang Wikipedia-stafetten, som vi håper skal bli en riktig langvarig “konkurranse”.
Hver deltaker i stafetten oppfordres til å lete etter ord som enten ikke er dekket eller er ufullstendig dekket i norske Wikipedia fra før.
“Stafettartiklene” publiseres både her i Vox Publica og i Wikipedia (målform velger skribenten selv). I Vox Publica blir alle artiklene samlet på en egen side, og blir stående i den form bidragsyterne skrev dem. I leksikonet vil artiklene på vanlig Wikipedia-vis kunne utvides og revideres fortløpende.
Wikipedia-miljøet har også opprettet en egen portalside som fungerer som en oversikt over bidragene som kommer inn via Wikipedia-stafetten.
Wikipedia er et idealistisk prosjekt som har lang liste av egenskaper jeg vil anta de fleste vil slutte seg til:
- Folkeopplysning, Wikipedias hensikt er tilgjengeliggjøring av kunnskap for alle
— Deltakerdemokrati, alle oppforderes til å skrive om emner de har kunnskap og dele med andre. Ingen konstruktive skribenter er ekskludert
— Gratisprinsippet, informasjonen eies av alle, ikke kommersielle aktører
— Likhet, alle har samme rett til å redigere
— Politisk og livsynsnøytralitet, tilstrebe objektivitet
— Bygd på konsensusprinsippet
— Kontinuerlig oppdatering, informasjonen ikke låst til utgivelsestidspunkt
— Transparens, alle kan se nøyaktig hvilke endringer alle andre har gjort. (alle artikkler har revisjonshistorie)
— Etterprøvbarhet, all ikketriviell informasjon skal ha referanser. Arikler har medfølgende diskusjonsartikler.
Likevel er akademikere ofte skeptiske til prosjektet
Noen årsaker
— Wikipedia skal tilgjengeliggjøre etablert kunnskap, ikke presentere nye forskningsresultater. Dette skiller seg fra universitetsforskning som ikke vektlegger formidling like sterkt som å skape ny kunnskap
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:No_original_research
- Wikipedia-artikler meriterer ikke i akademia. Det gis ikke publikasjonspoeng i FRIDA for artikler. Dette burde vært endret. Ingen grunn til at en ikke kunne underlagt artikler i WP samme fagfellevurdering som i vitenskaplige tidsskrifter
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Scientific_peer_review
- Siden det ikke er noe hierarki i WP (bortsett fra rene driftsoppgaver), vil ikke en akademisk tittel gi noen annen gevinst enn den kraft ens argumenter har i artiklene og artikkeldiskusjonene. Dette oppleves som for demokratisk av enkelte.
- Wikipedia er ikke på papir. Mange har større respekt på informasjon som er trykt på papir enn det som kan finnes på skjermen.