Debatten knyttet til Beijing og Kina som OL-vert for neste års leker har pågått siden den startet for 6 år siden. Mens tv-bilder viste elleville kinesere i ekstase over å få arrangere denne begivenheten, murret det blant menneskerettighetsorganisasjoner verden over. At vertskapet ble som det ble var et tap i seg selv. De samme organisasjonene roper imidlertid ikke på boikott.
Andreas Selliaas, forsker på NUPI og prosjektleder på forskningsprsjektet Sport og Forsoning, er blant de som ser mulighetene et Kina-OL fører med seg. Han er her på linje med organisasjoner som Amnesty International og Bring the Olympic Dream to Darfur, som mener en boikott vil gjøre mer skade enn godt. Disse kreftene ser heller at idrettsutøverne deltar, konkurrerer og samtidig retter søkelys mot og rapporterer menneskerettighetsbrudd i Kina. Kun på denne måten kan en holdningsendring skapes hos kinesiske myndigheter og situasjonen bedres for landets forfulgte.
Det er spesielt Kinas statlige okkupasjon av fjellandet Tibet, diskrimineringen av uigur-folket, deres truende holdning overfor øystaten Taiwan, samt forfølging av politiske dissidenter som utgjør bakgrunnen for den menneskerettslige kritikken mot landet. Raftostiftelsen er blant dem som har viet uigurenes situasjon stor oppmerksomhet. Kinas omfattende diskriminering av denne folkegruppen kom i fokus da uigurenes fremste leder, Rebiya Kadeer, ble tildelt Raftoprisen i 2004. Det knyttes nå forhåpninger til at OL kan påvirke ettpartistatens steile holdninger på disse og lignende konfliktområder.