“Khamzat” var akkurat løslatt da jeg traff ham i Tsjetsjenia i oktober 2005. Øynene brant da han viste frem skadene på føttene, beina og tennene. Historien hans kastet lys over realitetene i Tsjetsjenia, og var dermed pr. definisjon farlig. Khamzat fryktet for sitt liv.
Samtidig dro han til de lokale menneskerettighetsadvokatene, som jeg besøkte, fordi han ikke klarte å være taus. “Jeg har ett eneste ønske,” sa han.“Å få rettferdighet på lovlig måte. Får jeg ikke det, må jeg finne andre måter.”
Tryllet vekk krigen
Høsten 1999 sendte Vladimir Putin, som da var statsminister, tropper inn i den russiske delrepublikken Tsjetsjenia. Åtte år senere pågår konflikten fremdeles, men Putin seiret tidlig på den viktigste fronten i moderne konflikter, mediefronten. Ved å undertrykke russiske medier og sperre konfliktsonen for utenlandske vitner, klarte russiske myndigheter å trylle vekk en hel krig. Russiske medier gjenga Kremls versjon om “anti-terror-operasjonen”, vestlige medier skrev lite. Med få unntak har medienes nederlag i Tsjetsjenia vært totalt.
Kadyrov sveivet håndtaket og sendte elektriske sjokk gjennom Adnan
Khamzats vansker startet i 2001. Sønnen hans, “Adnan”, kjempet i den tsjetsjenske geriljaen. Myndighetene ble interessert i familien, og Khamzat flyktet til byen Rostov ved Don. Men Russland er stengt for tsjetsjenske internflyktninger. De lokale myndighetene ville ikke registrere familien, Khamzat fikk ikke jobb, politiet plaget dem. I 2003 måtte familien reise tilbake. I mellomtiden var Adnan fanget av tsjetsjenske sikkerhetsstyrker under ledelse av Ramzan Kadyrov.
“Tsjetsjenisering” av konflikten
I løpet av årene 2003 og 2004 ble ansvaret for anti-terror-operasjonen i Tsjetsjenia overlatt til pro-føderale tsjetsjenske styrker. Russland ønsket å “tsjetsjenisere” konflikten og bygget opp en lojal administrasjon i Groznyj basert på familien Kadyrov. Etter tsjetsjeniseringen har konflikten minnet om en tsjetsjensk borgerkrig, der forskjellige politiske grupperinger, krigsherrer og teip-er (klaner) står mot hverandre. Dette er nyttig for Putin: De lokale myndighetene er ansvarlige for brorparten av overgrepene og tar støyten i kampen mot opprørerne.
Våren 2003 tilbrakte Adnan tre måneder i Ramzan Kadyrovs hemmelige fengsler. Han ble torturert, og var vitne til at cellekameratene ble drept. Det var ikke bare Kadyrovs menn som banket ham opp. Kadyrov torturerte ham flere ganger personlig, blant annet med elektriske sjokk. Adnan ble hentet til treningsstudioet der torturen foregikk.
Der ventet Kadyrov med en maskin med et håndtak på. “Den er helt ny og nå skal jeg prøve den på deg,” forklarte han. Mennene dyttet Adnan ned på en pressbenk, og festet tråder til øret og lillefingeren hans.
Kadyrov sveivet håndtaket og sendte elektriske sjokk gjennom Adnan
.Faren arrestert og torturert
Adnan regnet med å bli drept, men ble i stedet vervet inn i Kadyrovs sikkerhetsstyrker, som for en stor del består av tidligere geriljasoldater. Å tjenestegjøre under Kadyrov innebærer amnesti for å ha kjempet mot russiske styrker, men Adnan var ikke helt knekket av fengselsoppholdet og høsten 2004 benyttet han sjansen til å flykte fra Russland.
Tsjetsjenia var springbrettet for Putins karrière
Resultatet var at Kadyrovs menn arresterte Khamzat, faren, som gjennomgikk det samme helvetet som sønnen. Mens Khamzat var Kadyrovs gissel, ble han banket opp, torturert med elektrosjokk og holdt incommunicado under elendige forhold. Han bevitnet hvordan Kadyrov torturerte en av medfangene med elektrosjokk. “Han likte det apparatet,” mente Khamzat.
Khamzat slapp ut et snaut år senere, i oktober 2005, men ulikt mange torturofre i konfliktsonen, har han stått frem med sin historie. Han og familien befinner seg nå i et vestlig land, forhåpentlig utenfor Kadyrovs rekkevidde. Khamzats og Adnans påstander er til behandling i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
Slike anklager kan i dag ikke prøves i noen russisk rett eller fortelles i russiske medier. Den ene journalisten som gjenga slike påstander, het Anna Politkovskaja. Hun ble skutt og drept i heisen utenfor leiligheten sin i Moskva 7. oktober i fjor.
Noen uker senere ble en av Kadyrovs tsjetsjenske rivaler skutt på åpen gate i Moskva. Alt lå dermed til rette da Putin utnevnte Kadyrov til president i Tsjetsjenia i mars i år.
Byttet tortur med slips
Ramzan Kadyrov har byttet ut torturinstrumentene med slips, og forsøker å begynne en ny karrière som “vanlig” politisk leder. Men Tsjetsjenia er et forgiftet samfunn, og Kadyrov er ikke kuren, men årsaken. Denne sommeren har kampene i Tsjetsjenia vært hardere enn på mange år, og det har blusset opp i naborepublikkene.
Putinistan, et mektig demokratur
Det som i 1999 var en separatistisk konflikt i en enkelt republikk, har utviklet seg til en regional konflikt med karakter av både mafiakrig og religiøst opprør. Volden vokser ut av den institusjonaliserte straffefriheten i konfliktsonen, og fortrengningen av Russlands og Sovjetunionens historiske rolle som erobrer, okkupant og overgriper.
Som den britiske historikeren John Baddeley skrev i 1908: “Gazavat (hellig krig) ville aldri blitt preket i Kaukasus om russerne hadde vært fredelige og vennligsinnede naboer.”
Putins vertikal
Tsjetsjenia er også historien om hvordan det russiske imperiet samler seg i Putins “vertikal”. Forandringer i sentrum synes best i periferien. For å ta kontroll over regionene har Putin avskaffet demokratiske valg, og utnevnt lokale bøller til lensherrer. Russland har vært gjennom et politisk eksperiment: Etableringen av
Putinistan, et mektig demokratur
, et autoritært regime pyntet med demokratisk garnityr.Tsjetsjenia var springbrettet for Putins karrière, og selve grunnsteinen i det nye Russland som har reist seg fra 90-tallets kaos. Antiterror-operasjonen i Kaukasus har legitimert den uformelle unntakstilstanden som Putin har benyttet seg av for å ta kontrollen tilbake til Kreml.
I 2008 skal en ny president velges i Russland, men Putins autoritær-kapitalistiske hybridstat vil overleve sin skaper og prege internasjonale forhold de neste årene.
Politiet er myndighetene
Forfatteren Vladimir Nabokov skrev at Russlands historie kan betraktes som “politiets evolusjon”. Gjennom omveltningene har politiet bestått (uansett om det heter NKVD eller FSB) og gått som en ubrutt ryggrad fra Ivan den Grusommes tid til Putin.
I Putinistan har “evolusjonen” kommet til et stadium der politiet er myndighetene. I oktober er det ett år siden Anna Politkovskaja ble drept — som en makaber bekreftelse på alle hennes dystre spådommer om det nye Russland. Utenfor Russlands grenser fungerte drapet som en vekker.
De som ønsker å hedre hennes minne — og hjelpe Tsjetsjenias mange, usynlige ofre — bør støtte de russiske menneskerettighetsadvokatenes kamp for å belyse den usynlige krigen i Tsjetsjenia.
Artikkelforfatteren er rådgiver i Den norske Helsingforskomite og forfatter. Han har skrevet flere bøker om Russland og Øst-Europa. Borchgrevinks nyeste bok Den usynlige krigen kommer ut i disse dager og er basert på forfatterens reiser i Kaukasus. (Artikkelen har tidligere vært publisert som kronikk i Aftenposten).
Jeg savnet bedre kart bilder i boken for lettere å orientere seg om hvor de forskjellige hendelsene tar plass. Jeg leste boken på en reise og hadde dermed ikke tilgang på andre kart kilder. Det ble derfor litt frustrerende å sjekke de relativt dårlige kartene som er printet på bokens siste sider.