Departementet, med navnet ”Unification Ministry”, har i flere år representert den sørkoreanske regjering i samtaler med nordkoreanske myndigheter. Landets nye president er imidlertid motstander av ordningen, og ønsker heller å gjøre det til en integrert del av utenriksdepartementet. Forslaget oppfattes av mange som et tilbakeslag for inter-koreansk forsoning, og som et tegn på at Lee vil legge seg på en ny politisk linje i forhold til Nord-Korea. Etter 10 år med ”solskinnspolitikk”, i sin tid introdusert av tidligere fredsprisvinner og sørkoreansk president Kim Dae-Jung, skjerpes nå språkbruken.
President Lee hevder at departementet har virket mot sin hensikt. Han peker blant annet på at Sør-Korea har pøst bistandspenger inn i nabolandet uten nevneverdig resultat. Presidenten, som vil tas i ed 25. februar, varsler samtidig at han ønsker et tettere samarbeid med USA i forhold tilNord-Korea spørsmålet. Lee vakte oppsikt også i forrige uke da han ytret ønske om å styrke forsvaret. Dette i kontrast til parlamentets tidligere vedtak om å gjøre det motsatte.
Det foregår i disse dager en internasjonal konferanse for menneskerettigheter og flyktninger i Nord-Korea. Konferansen finner sted i London, og hovedtema er hvordan det internasjonale samfunn skal forholde seg til Nord-Korea, og hvilke strategier som bør utarbeides for å håndtere problemet på en hensiktsmessig måte.
Sør-Korea legger ned departement
Sørkoreas kommende president, Lee Myung Bak, har fremmet forslag om å legge ned landets ”forsonings-departement.”