Kinesiske myndigheter har utvist bekymring for Kosovos løsrivelse fra Serbia. For Kina er denne uavhengighetserklæringen mer enn en politisk disputt på andre siden av kloden. Én side av saken er Kinas gode diplomatiske forbindelser med Serbia. En annen er at Kosovos løsrivelse eksemplifiserer hva som kan skje også innenfor Kinas grenser, skriver ABC Nyheter.
Bekymringen knytter seg i all hovedsak til tre spesifikke provinser i dagens Kina: I Xinjiang, Tibet og Taiwan finnes brede bevegelser som kjemper for uavhengighet. Motstanden i Xinjiang blir av kinesiske styresmakter betegnet som terrorisme. Menneskerettighetsbruddene som begås på vegne av myndighetene for å hindre en eskalering av motstand her er mange og varierte. Diskrimineringen spenner fra vilkårlig fengsling og tortur av opposisjonelle, til en streng assimileringspolitikk blant den lokale befolkningen, uigurenes, skolebarn.
Den uigurske menneskerettighetsaktivisten, Rebiya Kadeer, mottok Raftoprisen i 2004 for sitt arbeid for sitt folks rettigheter i Xinjiang. Hun lever for tiden i eksil i USA. Fortsatt utsettes den muslimske uigurske minoriteten i Xinjiang for grove menneskerettighetsbrudd og en streng assimileringspolitikk. Religions- og ytringsfriheten er svært begrenset.
Frykter for egen bakgård
Søndag erklærte Kosovo seg som selvstendig stat. Dette bekymrer Kina.