Hvert år arrangerer Stiftelsen Ungdom og Forskning (SUF) forskningskonkurranser for ungdom mellom 12 og 21 år. Ungdommene konkurrerer i klasser for naturvitenskap og teknologi og for humanistiske fag, og det er også en egen konkurranse for ungdomsskolen.
Ungdom som er spesielt interessert i ytringsfrihetsspørsmål kan delta i en separat konkurranse — Ungdomskonkurransen Fritt Ord. Årets vinner av denne konkurransen vil få sitt bidrag publisert i Vox Publica. Finalistene i alle konkurransene, i alt 28 prosjekter, ble nylig utpekt. Mandag 21. april blir vinnerprosjektene offentliggjort og prisene delt ut av forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.
I ytringsfrihetskonkurransen, der aldersgrensen er 20 år, er det valgt ut tre finalister. Ingrid Hovland Holm (16) fra Austevoll videregående skole har skrevet om “Makt og mening — om autoritære regimer og pressens kamp for ytringsfrihet i demokratiets bakgård”. Eline Drury Løvlien (19) fra Steinerskolen i Trondheim har levert bidraget “Framtiden er nå”, mens Jørgen A. Ulriksen (18) fra Sortland videregående skole har skrevet om “Den Hvite Rosen”.
Alle tre finalister vil få stipender, og de får i tillegg reise til Strasbourg for å besøke Menneskerettighetsdomstolen og Europaparlamentet.
Jenter i flertall, IB-skoler hevder seg
Bak prosjektene som er kommet til finalene i de ulike klassene står 23 jenter og 10 gutter. Denne jentedominansen er en tydelig tendens, opplyser informasjonsansvarlig Thomas Keilman i SUF.
– De som gjør det bra er veldig ofte jenter, sier Keilman. Ungdom med minoritetsbakgrunn er også sterkt representert, både elever med vestlig og ikke-vestlig bakgrunn. Bare én av vinnerne i 2007 hadde etnisk norsk bakgrunn.
En annen klar tendens er at skoler med International Baccalaureate-programmer (IB) leverer mange av finalistene, opplyser Keilman. En enkel forklaring på det er at IB-elevene må gjennomføre et forskningsprosjekt i det siste skoleåret. Stavanger har vært særlig godt representert. Byen har to skoler med IB-linje, og i tillegg har Stavanger Katedralskole tradisjon for å levere oppgaver. Flere elever fra Stavanger er også i år blant finalistene.
Forskningskrav
I bedømmingen av prosjektene er det et strengt krav at det faktisk ligger en forskningsinnsats bak. Originalitet teller en god del, opplyser Keilman.
Stiftelsen Ungdom og Forskning finansieres hovedsakelig av Norges forskningsråd. Stiftelsen har arrangert konkurransene de siste ti årene, men de har en lengre historie. Konsernet Philips tok initiativet til en europeisk ungdomskonkurranse i 1968, motivert av bekymring for at Europa var i ferd med å sakke akterut i forskningssammenheng. Philips Norge sto bak den første norske konkurransen. Etter hvert overtok den frivillige studentorganisasjonen Foreningen Unge Forskere ansvaret for arrangementet.
Forbundet Unge Forskere, som organisasjonen heter nå, deltar fortsatt i arbeidet med konkurransene, og var en av medstifterne av SUF sammen med Norges forskningsråd og Universitets- og høgskolerådet.