FN melder at det har lyktes enkelte organisasjoner å nå frem til de verst rammede områdene av landet. Generalsekretær i FN Ban Ki-Moon uttalte at han ser positive tegn fra militærjuntaens side. Leger Uten Grenser rapporteres å være blant dem som nå har igangsatt sitt arbeid, og canadiske myndigheter har nylig lovet å tilby helikoptere til å bistå i hjelpearbeidet. Samtidig presiserte Ki-Moon at ”mye, mye mer gjenstår.”
Undersekretær for humanitære saker, John Holmes, forteller at hjelpen så langt har nådd frem til en million mennesker. Mange av disse har imidlertid ikke fått tilstrekkelig hjelp, og omlag 1,5 millioner står fortsatt uten noen form for assistanse.
”Nettopp derfor må vi ta et nytt steg i hjelpearbeidet”, uttalte Homes.
Vårt Land skriver imidlertid at juntaen likevel viser sitt sanne ansikt. Samtidig som det åpnes for hjelp til de syklonrammede, er frihetskjempe Aung San Suu Kyis husarrest forlenget med ett år. FNs generalsekretær kritiseres nå for å ikke ta opp Suu Kyis situasjon når han snakker med Burmas øverste myndigheter. Til nå har FN og andre land forsvart sin unnvikelse av dette temaet med at det kan ødelegge for nødhjelp til syklon-ofrene.
Det arbeides for tiden på alle plan for å gi de rammede innbyggerne den hjelpen de trenger. World Food Programme har allerede levert mat til rundt 460.000 mennesker; Verdens Helseorganisasjon fokuserer på sanitære forhold, malaria-vaksiner og kontroll av mulige sykdommer og epidemier. UNICEF er på sin side i ferd med å avslutte behovsevalueringen for burmesiske barn med henhold til alt fra helse til utdanning.