Arbeiderpartiet vil implementere datalagringsdirektivet forutsatt at det i utredningen ikke framkommer klare negative konsekvenser for personvernet.
Sitatet er hentet fra ’Soria Moria’ II og i dokumentet etterfølges det av opplysningen om at et flertall av regjeringskameratene ikke behøver å vente på utredninger om personvernkonsekvenser, men har bestemt seg for å avvise det.
Dette er mildest talt selsomt:
Det er politiet som vil ha lagringen inn i norsk rett. Politiet har allerede funnet ut at de etterforskningsmessige fordelene overstiger de personvernmessige ulempene.
Fair enough.
Men lovgivere — uansett partitilhørighet — må løpende veie hensyn mot hensyn. De er forpliktet av lov, kultur og tradisjon til å akseptere grenser for valg av midler for å nå de mest høyverdige mål. Således holder vi oss ikke med dødsstraff — til tross for at tilbakefallomfanget for dømte voldsforbrytere og narkotikaselgere er stort, så har vi valgt å avstå fra problemløsninger som for eksempel omfatter henrettelser eller lemlestelser.
Politiet har — og skal ha — registre til disposisjon for å kunne finne frem til gjerningspersoner. Registerletingen tar da sitt utgangspunkt i en begrunnet mistanke.
Det spesielle med datalagringsdirektivet er at det skal samle kunnskap om alle teleabonnenters kommunikasjoner til eventuell bruk for politiet uten at begrunnelsen — idet lagring skjer — er en mistanke om at kontaktpartene har gjort eller planlegger å gjøre noe straffbart.
Et samfunn som fører lister over hederlige borgeres talesamkvem har hittil vært beskrevet i skjønnlitteraturen. At Norges største, politiske parti må ha noen til å hjelpe seg med å finne ut hvorvidt dette kan tenkes å få ”klare, negative konsekvenser for personvernet” er pinlig.
Arbeidsgruppen under personverndirektivet, den såkalte ’Article 29 Working Party’, der samtlige personvernmyndigheter innen EØS-området møter, kommenterte lagringsdirektivet i en uttalelse den 25.mars 2006. Her heter det blant annet:
Det (direktivet) griper inn i dagliglivet til hver eneste borger og truer grunnleggende verdier og friheter alle europeiske borgere nyter og verdsetter.
Men Arbeiderpartiet er altså ikke så sikker på det………..
Takk for klar tale. Så får vi håpe at det sitter noen politikere rundt forbi som skvetter litt i stolen, og innser at det er vanskelig å være uenig i dette.