I Politisk kvarter på NRK mandag 19. oktober, opplyste Trond Helleland fra Høyres stortingsgruppe at EUs datalagringsdirektiv nærmest er rekvirert av amerikanske myndigheter for å kunne være dem til hjelp i kampen mot terrorisme og annen alvorlig kriminalitet. Helleland synes dette er en vanskelig sak for et parti som tradisjonelt har stått ganske støtt på sitt liberale verdifundament.
Kanskje forklarer denne observasjonen det fraværet av begeistring som preger justisminister Storbergets pliktretorikk etter valget. I hans parti har man historisk sett ikke stått på moderasjonslinjen i overvåkningsspørsmål, men nå opplever statsråden for lov og rett tunge stunder i slitet for å virke skråsikker på noe de aller fleste for lengst har sett tvetydigheten av.
Likevel er det underlig at en rimelig og forstandig politiker som Knut Storberget som har et helt departement til å finne frem argumenter til bruk for seg, ikke har bedre kort på hånden:
— Hvis vi ser på noen av politiets største saker de siste 20 årene, er veldig mye blitt løst ved å kontrollere trafikkdata, sier han til Aftenposten 15. oktober. Hvoretter han gir oss eksempler.
Det første er Baneheiasaken. En stygg sak. Dommene fra Tingretten og Lagmannsretten er offentlig tilgjengelige. Men der er det ikke spor av avgjørende momenter for fellingen av de to gjerningsmennene fra gransking av lagrede trafikkdata. Jeg har mistanke om at nærmere studier av NOKAS- og Munch-sakene ville kunne bekrefte lagringens marginale betydning for utfallene i rettsapparatet.
Storberget går inn for 12 måneders lagring. Begrunnelsen er av det enkle slaget: Det er det tidsrommet de fleste landene innen EØS-familien har eller vil lande på.
Samtidig raljerer Storberget over de som mener at det skal være en avgjørende forskjell på dagens nødvendige praksis i forbindelse med teknisk kontroll og fakturering av abonnementene og de seks lagringsmånedene som Høyre, men ikke Justisministeren går inn for – Pytt, pytt – hva er et par måneder…
Og: Ettersom mange primærleger og helseinstitusjoner tar og lagrer blodprøver, kunne det da være praktisk om de sendte en liten skvett til Kripos samtidig. – Kjekt å ha ?
Og så kan jo også politikere som driver politikk «med fravær av begeistring» være et symptom på at disse politikerne har dårlig bein i nesa.