Nylig utgitte Okkupantens Dagbok formidler Heinrich Christen, Terbovens høyre hånd på Vestlandet, sine tanker og opplevelser fra okkupasjonstiden i Bergen. Dagboken er oversatt fra tysk av professor i sammenlignende politikk Stein Ugelvik Larsen, som også har skrevet for- og etterordet. I forbindelse med utgivelsen inviterte bokhandelen Studia i Bergen til dialog 4. februar, hvor Ugelvik Larsen satt i panelet sammen med forfatter Gunnar Staalesen og tidligere motstandsmann August Rathke.
Kritiserte kildekritikken
Blant tilhørerne i salen var historiker Lars Borgersrud, som mener at dagboken ikke er behandlet tilfredsstillende av Ugelvik Larsen.
— En dagbok er en historisk kilde som bør bearbeides og behandles kildekritisk, sa Borgersrud.
— I arbeidet som pågår med å skape et riktig bilde av hverdagen under krigen, kreves det at forskere går kritisk til verks, noe som ikke har blitt gjort her. Det handler om å ta leseren på alvor. Stein Ugelvik Larsen har i dette tilfellet gjort en for dårlig jobb, mente han.
— Meningsløs kritikk
Borgersruds kritikk er meningsløs, svarte Ugelvik Larsen.
— Borgersrud kan umulig ha lest forordet i boken. Okkupantens Dagbok er en oversatt førstehåndskilde som gir folk mulighet til å se okkupasjonstiden skildret på en ny måte fra en ukjent vinkel, sier Ugelvik Larsen.
Borgersrud mener derimot at dagboka ikke inneholder ny informasjon.
— Dette er ting vi har sett før, dagboka tilfører ikke debatten noe nytt, men virker heller forvirrende, sa han.
Ugelvik Larsen er ikke enig.
— Dagboka tilfører historieforståelsen av perioden mye nytt, blant annet sier den noe om hvor smertefritt okkupasjonen av Bergen gikk til, i forhold til i Oslo. Håpet om samarbeid mellom sivile nordmenn og okkupasjonsmakten var lenge til stede blant bergensere, men det er tydeligvis fortsatt et vanskelig tema for mange.
Beundret Hitler
Heinrich Christen var overbevist nazist, noe han gir sterkt uttrykk for i boken som er adressert til hans to barn, Jörn-Heinrich og Margit. Christen beundret Adolf Hitler, og sier i dagboken at det er menneskene lenger ned i hierarkiet under Hitler, deriblant Terboven, som ødelegger for Wehrmachts fremgang.
— Dette er en typisk tankegang hos tilhengere av ekstreme regimer. Mange mente, som Christen, at kjernen i ledelsen var karismatiske, velmenende og kloke mennesker, men at personer nedover på rangstigen var ubrukelige, sa Ugelvik Larsen
Til Borgersruds etterlysning av analyse og kildekritikk, hadde Ugelvik Larsen følgende å si:
— Fotnoteapparatet, sammen med for- og etterordet, utfyller og kommenterer Christens påstander, og målet er at alt dette som helhet kan gi et bilde av hvem Heinrich Christen var. Ja, han var nazist, men han var også et tenkende menneske som i dag kan si oss noe vesentlig om krigstiden. Det er også viktig å se på hva Christen har unngått å skrive om, som for eksempel tortur og behandlingen av krigsfanger. Det kan si oss like mye som det som står skrevet sort på hvitt, sa Ugelvik Larsen.
Artikkelen ble først publisert i nettavisen Brostein.