Et lite, men aktivt miljø arbeider for åpen tilgang til offentlig sektors datakilder i Tyskland. Offener Haushalt — “åpent statsbudsjett” — er det første prosjektet som har fått større oppmerksomhet i mediene, og betraktes som et lite gjennombrudd for ideen om åpne data i Tyskland.
Startsiden visualiserer størrelsesforholdet mellom de ulike føderale departementenes budsjetter. Man kan klikke seg videre og se de enkelte budsjettposter. Dataene kan eksporteres i ulike formater, noe som gjør at andre igjen kan arbeide videre med materialet. Hver side har kommentarmulighet, og brukerne kan legge inn lenker til andre relevante nettsider. Interessant nok presenterte NRK i går det norske statsbudsjettet på en måte som ligner visuelt, men er laget annerledes rent teknisk.
Vox Publica møtte Friedrich Lindenberg og Daniel Dietrich, to av de tre som står bak prosjektet, til en samtale i Berlin.
Ble dere overrasket av at reaksjonene på Offener Haushalt har vært så positive?
For arbeidet for åpne data i Tyskland er det enormt viktig å lage applikasjoner som viser med konkrete eksempler hva man kan få til med offentlig sektors data. Vi håper at flere og flere vil spørre seg om hvorfor informasjon fra myndighetene ikke er så tilgjengelig som den burde være, og om de selv kan gjøre noe med dette.
Hvor mye tid har dere brukt på prosjektet?
Vi var tre stykker som satte i gang, to programmerere og en konseptutvikler. Vi arbeidet tre til fire dager med konsept og research, tre dager med å bearbeide dataene og rundt fire dager med presentasjonen. Et slikt prosjekt kan man altså gjennomføre på et par helger. Alt hadde naturligvis vært vesentlig enklere hvis finansdepartementet hadde stilt dataene til disposisjon i et maskinlesbart format. Frigivelse av dataene ble avslått med henvisning til faren for at de kunne misforstås, men medarbeiderne i departementet ser også ut til å like vår prototype — nå har de begynt å sende oss data likevel.
Dere måtte altså “skrape” dataene — hvordan gjorde dere dette?
Vi lastet ned html-sider og pdf-dokumenter fra finansdepartementets nettsted. Så parset (analyserte) vi dem og la dem inn i en database. Fra denne databasen eksporterte vi dataene i JSON- og RDF-format, noe som gjorde den videre bearbeidingen enklere.
Dere har brukt JavaScript-verktøy i presentasjonen, ikke Flash. Hvilke vurderinger ligger bak dette valget?
Vi har mye erfaring med webteknologier som JavaScript, men ikke så mye med Flash. Samtidig er visualiseringene man kan lage med JavaScript-verktøy som Protovis, Raphaël og TheJit like tiltalende som Flash-animasjoner. Senest fra og med den neste generasjonen nettlesere med maskinvareakselerasjon for html-grafikk vil Flash antakelig spille en beskjeden rolle innen informasjonsvisualisering.
Kan man egentlig gjøre noe slikt som Offener Haushalt relativt hurtig, når man først har kjennskap til verktøyene? Jeg tenker f.eks. på redaksjoner, hvor man ofte må arbeide svært raskt.
De nevnte JavaScript-bibliotekene og Googles visualiserings-API er verdifulle verktøy for journalister. Dessverre befinner mange av verktøyene seg fortsatt i en utviklingsfase, så det er ikke alt som fungerer slik man gjerne hadde ønsket. De er likevel relativt enkle å bruke og litt JavaScript eller Processing kan man lett lære seg. Slik kan man raskt bygge interaktive applikasjoner som inviterer leseren til å utforske et tema.
Har dere allerede tenkt på hvordan dere vil videreutvikle Offener Haushalt? Hva kan forbedres?
Offener Haushalt er en prototyp og et verktøy. Det er viktig at hver enkelt budsjettpost har sin egen URL, slik at borgere og journalister kan henvise til enkeltpunkter i artikler og debatter. Offener Haushalt forteller i seg selv ingen historie; for å lage slike må man gjøre videre undersøkelser og lage en fortelling ut av det.
Applikasjonen kan videreutvikles på mange måter. Vi har allerede data om statens inntekter i tillegg til utgiftene, men presenterer ikke disse ennå. Det hadde også vært nyttig å presentere statsregnskapet ved siden av budsjettet. Videre ville det vært interessant å kjenne til og analysere statens faktiske utbetalinger, slik man gjør i England med COINS-databasen.
Det ville også vært spennende å sammenligne det tyske budsjettet med andere nasjoners. Slik kunne man sammenligne utgifter til sosial og helse, utdanning og forsvar — justert for innbyggertall eller BNP. Særlig innenfor Europa kunne man på denne måten sikkert utløse noen spennende diskusjoner.
Dere har allerede planer om å bruke dette verktøyet til å presentere også delstats- og kommunebudsjetter?
Vi blir nå kontaktet av en del kommuner som gjerne skulle ha presentert sitt eget budsjett i et slikt system. Det er vi veldig glade for og vil gjerne bidra, men akkurat nå har vi ikke tid til å følge opp alle henvendelser. Vi vurderer å tilby en slik tjeneste i framtiden.
[…] This post was mentioned on Twitter by Harald Groven and Vox Publica, Offentlige data. Offentlige data said: Åpnet opp det tyske statsbudsjettet: Brukte to helger og JavaScript-verktøy til å lage gjennombruddsprosjekt for å… http://bit.ly/cHiQV8 […]