Det kinesiske demokratimanifestet Charta 08 foreligger nå for første gang på norsk. Les det i sin helhet på Vox Publica. Olav Anders Øvrebø har også snakket med professor i kinesisk Halvor Eifring om hvordan Charta 08 bør forstås i en kinesisk historisk sammenheng.
Elisabeth Eide har på sin side skrevet om mediedekningen av klimatoppmøtene på Bali og i København.
Tirsdag 14. desember gikk Bergens første “Hackday” av stabelen. Olav Anders Øvrebø oppsummerer i et innlegg på Fakta først hvordan denne dagen foregikk. Fakta først fortsetter også med å presentere aktuelle datasett. Siden sist er to datasett presentert — statsgjeld og budsjettdata i Europa, og den norske statens inntekter og pengebruk måned for måned. I tillegg tar Øvrebø også for seg den siste WikiLekkasjen, og presenterer en visuell fremstilling av reaksjonene på Twitter laget av Nick Diakopoulos.
På retorikkbloggen har Jens Kjeldsen kommet med to nye innlegg siden sist. Denne gangen ser han nærmere på hvorvidt verbal uklarhet er en velsignelse eller en forbannelse, og han tar for seg forholdet mellom bilder og ord.
Mediestøtte er fremdeles et aktuelt tema, og i det nyeste innlegget på Pressens pris tar Ragnhild Mølster for seg fransk nødhjelp til papir- og nettaviser. Mediestøtteutvalgets rapport kom i dag, og vil bli fulgt opp i dagene som kommer.
På bloggen Ad:varsel kan Pål Hivand melde om at LO lover økt støtte til varslere.
Husk også å sjekke Agorakalenderen for aktuelle arrangementer om demokrati og ytringsfrihet. Mandag 3. januar arrangeres konferansen ”Samfunnssikkerhet og nye trusselbilder” ved Universitetet i Stavanger, og torsdag 13. januar arrangeres ”2nd International Conference on Democracy as Idea and Practice” ved Universitetet i Oslo. Besøk Agorakalenderen for å få en full oversikt over alle arrangementer, og du kan selv også enkelt bli medlem av kalenderen og legge inn arrangementer der.
Vox Publica oppdaterer også jevnlig sin lenkesamling “Aktuelle lenker”. Her kan man finne mye interessant om internasjonal og norsk utvikling på våre temafelt. Et par eksempler fra de siste dagene: journalism.co.uk melder om at Brussel får sin egen utgave av WikiLeaks, og i følge Dagsavisen støtter liberale muslimer et forbud mot hijab.
For å lese artiklene:
Charta 08
Det kinesiske demokratimanifestet i sin helhet, i norsk oversettelse. Av Charta 08.
Charta 08: Et moderat manifest som krever dyptgripende endringer
Det kinesiske demokratimanifestet omfavner “universelle verdier” og rører med det ved noe veldig følsomt i kinesisk debatt, sier professor i kinesisk Halvor Eifring. Av Olav Anders Øvrebø.
Hvem snakker om klima?
Klimaendringene er globale, journalistikken om dem fortsatt lokal — men en ny verdensorden med nye ledere og “syndere” kan skimtes i dekningen, viser en studie av to klima-toppmøter. Av Elisabeth Eide.
Fakta først:
Intens mekking på dataverkstedet
Bergens første “hackday” ble akkurat den produktive møteplassen vi hadde håpet på. Av Olav Anders Øvrebø.
Statsgjeld og budsjettdata i Europa: visualisert og til nedlasting
Redningspakke for Irland, flere euroland kan stå for tur — her er noen nøkkeldata for europeisk økonomi. Av Olav Anders Øvrebø
Følg statens pengebruk og inntekter måned for måned
Sentral datakilde: Månedstall fra statsregnskapet publiseres for første gang. Av Olav Anders Øvrebø
Hva sier Twitter-folket om WikiLeaks?
Visualisering av reaksjonene på den siste WikiLekkasjen. Av Olav Anders Øvrebø.
Retorikkbloggen
Velsignet uklarhet
Er verbal uklarhet en velsignelse eller en forbannelse. Av Jens Kjeldsen.
Det var som å se det med egne øyne
Jeg kan fortelle deg at en mann slår en kvinne, men det er ikke helt det samme som å se det selv. Av Jens Kjeldsen.
Pressens pris
Fransk nødhjelp til papir- og nettaviser
Frankrike med nær 5 milliarder kroner i ekstra pressestøtte over tre år. Av Ragnhild Mølster.
Ad:varsel
LO lover støtte til varslerne
På årets kartellkonferanse lovet LO økt støtte til arbeidstakere som varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Av Pål Hivand.
Eller gå inn på www.voxpublica.no
Vi i redaksjonen vil også benytte anledningen til å takke for året som har gått, og ønske alle våre lesere en riktig god jul og et godt nytt år.
Hilsen Vox Publica-redaksjonen