På Vox Publica kan du denne uken lese om utredningen “Ungdom, makt og medvirkning”, som foreslår nytt demokratifag i grunnskolen, og om de uforutsette følgene av Sør-Koreas forbud mot anonymitet i nettdebatter.
Du kan også lese Vox Publicas årsrapport fra 2011, og om planer for 2012.
På våre blogger spør Jens E. Kjeldsen om hva vi skal med retorikkekspertene, mens du på Fakta først blant annet kan se en visualisering av “imperiets fotsoldater” — hvor i utlandet USAs soldater har oppholdt seg.
Husk også å sjekke Agorakalenderen for aktuelle arrangementer om demokrati og ytringsfrihet. Mandag 23. januar går arrangementet Pep-talk: Anti-rasisme av stabelen på Park Inn Hotel Oslo, og torsdag 16. februar arrangeres Grunnlovssymposium ved Universitetet i Bergen. Besøk Agorakalenderen for å få en full oversikt over alle arrangementer, og du kan selv også enkelt bli medlem av kalenderen og legge inn arrangementer der.
Vox Publica oppdaterer også jevnlig sin lenkesamling “Aktuelle lenker”. Her kan man finne mye interessant om internasjonal og norsk utvikling på våre temafelt. Et par eksempler fra de siste dagene: vl.no melder at regjeringens livssynspolitiske utvalg ønsker hijab i politiet, og economist.com skriver om uforutsigbare følger når “alle” blir videojournalister.
For å lese artiklene:
Ville overvåke nettet — skapte paradis for id-tyver
Restriksjoner i nettdebatten er problematisk for mer enn ytringsfriheten. Etter flere personvernskandaler vurderer nå verdens mest oppkoblede land å gå bort fra forbud mot anonymitet på internett. Av Karina Asbjørnsen.
Demokratifag i skolen: Retten til å delta — og til å bli hørt
Utredningen “Ungdom, makt og medvirkning” belyser viktige problemstillinger knyttet til demokratiopplæringen i skolen. Nytt demokratifag i grunnskolen og obligatoriske skolevalg på videregående skole er blant tiltakene som foreslås. Av Julie Ane Ødegaard.
Redaksjonelle valg etter 22. juli
Vox Publicas lille årsrapport for 2011 — samt noe om planene for 2012. Av Olav Anders Øvrebø.
Retorikkbloggen:
Hva skal vi med retorikkekspertene?
Forskere i retorikk blir ofte brukt som “retorikkeksperter”. Det er et viktig samfunnsoppdrag – men også problematisk. Av Jens E. Kjeldsen.
Fakta først:
Imperiets fotsoldater — visualisering og data
Hvor var G.I. Joe i perioden 1950–2005? Av Olav Anders Øvrebø.
Stortinget: Hvem stemmer hva?
Mer demokrati: Lovende dugnadsprosjekt skal vise hva stortingsrepresentantene stemmer. Av Olav Anders Øvrebø.
Spor utslippene helt tilbake til kilden
Forskningsprosjekt avdekker den reelle fordelingen av CO2-utslipp verden over. Av Olav Anders Øvrebø.
Ny EU-offensiv for offentlige data
EU vil gjøre det lettere – og i de fleste tilfeller gratis – å gjenbruke offentlig sektors data. Av Olav Anders Øvrebø.
Juledataverksteder i Bergen og Oslo
Dataverksted, hackathon… Hva kan lages med offentlige data? Av Olav Anders Øvrebø.
Hilsen Vox Publica-redaksjonen