I dag kom utredningen som Helse- og omsorgsdepartementet hadde bestilt om prioriteringer i helsevesenet. Ledet av Ole Frithjof Norheim har Helseprioriteringsutvalget vurdert overordnete prinsipper for hvordan og hvorfor helsevesenet bør prioritere mellom pasienter som trenger behandling.
Medborgerpanelets deltakere har vært del av det beslutningsgrunnlaget utvalget benyttet seg av, da de våren 2013 svarte på flere spørsmål omkring hvordan innbyggerne i Norge tenker omkring prioritering.
Svarene deres resulterte i en Medborgerpanelrapport, skrevet av Elisabeth Ivarsflaten og John Ivar Roaldset i samarbeid med Sveinung Arnesen, Cornelius Cappelen og Berit Rokne. Rapporten kan lastes ned i sin helhet (pdf). I oppsummeringen står det blant annet at:
De fleste er villige til å bruke mye ressurser på helse og mange oppfatter at en ikke kan gjøre alle nyttige behandlinger med de tilgjengelige ressursene. Interessant nok, synes et flertall at det er greit at det tas kostnadshensyn ved valg av behandling i helsevesenet, i alle fall så fremt dette medfører at andre pasienter får behandling som ellers ikke ville fått det. I tråd med dette finner vi også at så lenge pasientene blir tilbudt en «nesten like god» behandling og frigjorte ressurser kommer andre pasienter til gode, er det et klart flertall som aksepterer avslag på foretrukket behandling. Undersøkelsen viser faktisk omtrent like stor aksept for avslag av slike årsaker som for rent medisinskfaglig begrunnede avslag. Et annet sentralt og viktig funn er at prosessen som følges og blir kommunisert har betydning for om avslag på foretrukket behandling aksepteres. Vi finner at flere respondenter aksepterer et avslag dersom det er forankret i nasjonale eksperterters enighet og etter involvering av pasientorganisasjoner enn dersom avslaget beror på legens vurdering alene.
Hele pressekonferansen ligger ute på Regjeringens sider, og utvalgets utredning (NOU 2014:12) er også tilgjengelig.