Varslernettstedet WikiLeaks nomineres til Nobels Fredspris. Omtrent samtidig som et liknende og konkurrerende varslernettsted som OpenLeaks lanseres, og Sveriges Radio lanserer sitt “RadioLeaks”. I likhet med de to andre er RadioLeaks også et nettsted for digital og trygg overlevering av dokumenter fra varslere til Sveriges Radio. Mens noen altså tar i bruk teknologiske verktøy for å gi oss det innsynet i makten vi lenge har ønsket, svarer makten med å definere lekkasjene som uønsket, lovstridige og sågar som terrorisme.
Med Radioleaks kan alla som vill på ett säkert, krypterat och anonymt sätt delge oss information som man på ett eller annat sätt tycker är intressant. Sedan bedömer och bearbetar vi informationen på sedvanligt sätt för att skapa journalistik, sier Rolf Stengård, redaktør for undersøkende journalistikk i Sveriges Radio i en pressemelding.
Åpenhet og kildevern har på merkelig vis blitt samtidens skarpeste våpen — og trussel — mot makten. At Sveriges Radio innfører RadioLeaks er ingen tilfeldighet. Allerede i 1766 innførte Sverige trykkefrihetslov som stadfestet offentlighet (Offentlighetsprincipen), og den regnes av mange som den første moderne offentlighetslov. Først nærmere 200 år senere, i 1970 skulle den første offentlighetsloven i Norge gjøre myndigheter og forvaltning åpen for innsyn fra innbyggere og medier. Det gikk ikke helt slik. Selv har jeg hatt gleden av å arbeide både som journalist og som tjenestemann i offentlig sektor, og jeg vet av erfaring og med selvsyn at lovens intensjon siden da har vært tildels intenst motarbeidet fra den samme forvaltningen den var ment å åpne for innsyn i. Norsk Presseforbunds Offentlighet.no og Sivilombudsmannens liste over uttalelser er begge fulle av beretninger om etaters og regjeringers fandenivoldske kamp mot innsyn — samtidig som budskapet om åpenhet høres fra talerstolene.
Nettet og sosiale mediers voksende globale utbredelse skaper stadig flere synlige og åpenbare forsøk på å kneble den offentligheten myndighetene ikke selv kontrollerer eller styrer, siste forsøk sett i Egypt. Vi har tidligere sett det under opprøret i Teheran og i forbindelse med Kinas nettsensur. Jo nærmere vi kommer den virkeligheten lovgiverne formulerte i offentlighetsloven av 1970, jo mer truende framstår åpenheten for makthaverne. Nå framføres argumenter for innskrenket åpenhet og offentlighet fra vestlige demokratier, som Norge og USA.
Jovisst finnes det hemmeligheter verdt å beskytte. For den som ikke holder seg med hemmeligheter, holder få ting kjært. Men det mest iøynefallende i kjølvannet av WikiLeaks mange avsløringer er ikke de avslørte legitime hemmelighetene. Hemmeligheter kan og bør vi leve med, innenfor rimelighetens grenser. Det er imidlertid halvsannhetene, fortielsene og løgnene fra makthavere som har opprørt oss. Når Stoltenberg, Støre og Obama-administrasjonen tar til orde for hemmelighold og angriper WikiLeaks er det ikke for å beskytte våre legitime hemmeligheter.
Det er avsløringene av egne løgner de vil hindre. Og de fortjener intet forsvar.
[…] This post was mentioned on Twitter by Kristine Foss , Vox Publica. Vox Publica said: Ad:varsel: Ingen flere løgner! http://bit.ly/hQHYS0 […]