Drøye to uker er gått siden syklonen Nargis rammet store deler av Burma. Ifølge tall fra FN er antall døde på mellom 68,000 og 128,000 mennesker. Nå kan i tillegg 2,5 millioner burmesere stå overfor sult og epidemier som følge av katastrofen. Militærjuntaen vil imidlertid ikke ha verdenssamfunnets hjelp. Det mener de det ikke er behov for, skriver Al Jazeera på sine nettsider.
Militærregimet hevder de yter sitt folk nødvendig hjelp. Mye tyder imidlertid på at det er det motsatte som er tilfelle. Hundrevis av husløse er blitt kastet ut av sportshaller hvor de har søkt tilflukt. Militæret tilbyr ikke engang disse menneskene alternativt bosted. ”Vi vet militæret kommer og kaster oss ut, men vi flytter oss ikke frivillig. Vi har egentlig ikke annet valg enn å bli,” fortviler Thain So.
John Holms, FNs sjef for humanitære saker håper å snart få komme til Burma og snakke med myndighetene. I så tilfelle vil han på det sterkeste oppfordre regimet til å åpne for omfattende internasjonal hjelp. Det er nettopp dialog med militærjuntaen Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre nå åpner. Han uttaler til Aftenposten i dag at han har mistet troen på Norges politikk overfor Burma. Støre sikter til regjeringens sanksjoner mot landets myndigheter, som han hevder ikke har gitt nevneverdige resultater.
«Når det gjelder Burma, mener jeg at man med jevne mellomrom bør evaluere effektene av sanksjonene, og de er i beste fall diskuterbare», fastslår utenriksministeren.
En ny politikk på dette området vil likevel ikke gi de syklon-rammede livsnødvendig nødhjelp i denne omgang. Folket må først ut av overhengende livsfare. Internasjonal nødhjelp må komme til. Så kan verden begynne å diskutere politikk.
Fortsatt nei til internasjonal hjelp
Burma står på randen av en voldsom sult- og sykdomskatastrofe. Juntaen hevder fortsatt at de alene kan gjenoppbygge landet.