Kunnskapsdepartementet har tatt initiativ for å fremme såkalt Open Access, åpen tilgang til fagfellevurdert forskningsmateriale. Med eksperthjelp vil de stimulere til at mer forskningsmateriale blir fritt tilgjengelig.
En arbeidsgruppe av forskere oppnevnt av Universitets- og høgskolerådet (UHR) er i gang med å utarbeide forslag som skal gjøre Open Access-publisering mer utbredt i Norge. Bakgrunnen er en forespørsel Kunnskapsdepartementet sendte til UHR og Norges forskningsråd i juni i år. I et brev ber departementet om forslag og råd om hvordan man kan stimulere til Open Access. Begrepet har blitt svært kjent innen forskningsfeltet både i Norge og ellers i verden de siste årene. Ved hjelp av åpne databaser og fritt tilgjengelige, nettbaserte tidsskrifter vil en gjøre forskningsresultater tilgjengelig kostnadsfritt for andre forskere og for et større publikum. Dette finnes til en viss grad i dag. Alle de norske universitetene har opprettet institusjonelle arkiver, men foreløpig er ordningen frivillig og lite brukt.
Ønsker økt tilgang
– Vi ønsker å bidra til bedre tilgang til forskningsresultatene. Vi vil sikre at de blir brukt også av dem som ikke har tilgang via tidsskriftabonnement, eksempelvis på grunn av økonomiske begrensninger, sier Marie Arneberg, seniorrådgiver i Kunnskapsdepartementet. Hun forteller videre at dette gjelder allmennheten, men også forskere ved små institusjoner og i utviklingsland.
Lederen for UHRs arbeidsgruppe Yngvild Wasteson forteller at de har startet arbeidet, men at det fremdeles er et stykke igjen.
– Vi hadde vårt første møte 8. september, hvor vi laget en skisse for hva som skal skje videre, men prosessen er fortsatt i startfasen, sier Wasteson, som er prorektor ved Norges veterinærhøgskole. Hun vil ikke spekulere i hva forslagene til arbeidsgruppen vil føre med seg.
– Det er fremdeles for tidlig å si hvilket utfall og innvirkning forslagene vi kommer med vil få, sier hun.
Del av større bilde
Departementet forteller at det har vært et økt press i det siste på å sette i verk tiltak vedrørende Open Access.
– Spesielt amerikanske National Institutes of Health (NIH) og prestisjetunge universiteter har satt det på dagsorden, sier Arneberg.
Wasteson bekrefter at det er en økende motstand i forskningsmiljøet mot de store forlagenes publikasjons- og prispolitikk. Flere forskere, blant dem Rune Nilsen ved Universitetet i Bergen, har i lang tid forsøkt å få til en ordning som gir åpen tilgang til forskningsdokumenter. Initiativet fra Kunnskapsdepartementet er derfor ledd i en prosess som har pågått lenge.
Delte meninger
Men ikke alle er like enige i at Open Access er utelukkende positivt. Flere frykter at en politikk som støtter Open Access vil føre til færre muligheter for publisering i prestisjetunge tidsskrifter.
UHRs arbeidsgruppe vil på bakgrunn av dette lytte til flere interessenter. Forskerforbundet, Forskningsrådet, forlag og forfattere skal alle få lov til å komme med sine innspill om saken.
Tidsplan
Forslagene fra Universitets- og høgskolerådet skulle i utgangspunktet leveres departementet innen 1. desember i år, men fristen har blitt utsatt til 1. februar 2009. Seniorrådgiver Arneberg i Kunnskapsdepartementet forteller at de vil ta stilling til en eventuell videreføring av Open Access i forskningsmeldingen regjeringen vil legge frem i 2009.
Se også:
Brevet fra Kunnskapsdepartementet til UHR (pdf, 168 kB).