På det ene kontoret i Se og Hørs lokaler sitter kona til Rune Rudberg og underskriver skilsmissepapirer, mens hun rådvill forhører seg med fotografen om hun bør smile på bildene. I gangen utenfor sitter Rudberg selv og klimprer på gitaren sin. Dette var en av mange helt vanlige dager på jobben for Håvard Melnæs.
— Jeg fikk betalt for å jobbe i en russeavis, det funket fint for meg.
Melnæs sitter foran en skokk av vitebegjærlige mediefagsstudenter på Universitetet i Bergen. Han stirrer ned i bakken mens han forteller om sine talte dager i ukebladet som “gjør livet gladere”. Arbeidsplassen er, ifølge ham selv, et stort etterretningsorgan der penn og papir må vike for sjenerøse sjekkhefter.
— Du er i 40-årslag, treffer en fyr som jobber i Nordea, småprater litt om store beløp og vips så har du skaffet deg en ny kilde.
Etterretningsorgan
Taktikken er effektiv og beløpene likeså, for Se og Hør har kilder i politiet, Folkeregisteret, kredittkortselskap, banker, NRK, TV 2 og på Slottet. For å nevne noen.
Melnæs har mye på hjertet, og noe av det har han samlet i den kontroversielle boken “En helt vanlig dag på jobben — Se og Hør fra innsiden.” Boken førte til offentlige oppvaskmøter og huskestue i Se og Hør-ledelsen. Melnæs’ tidligere sjef utropte ham til en quisling og mente hans journalistiske karriere var ødelagt.
— Jeg føler meg ikke som en tyster, men at jeg er på lag med leserne. Jeg har selvsagt ikke kontakt med alle av mine tidligere kollegaer.
Hvorfor en slik bok ikke har kommet ut før, mener Melnæs har med ukebladets måter å håndtere kritikk på.
— Se og Hør skyr ingen midler. De er gode til å dementere kritikk. Det første Se og Hør gjorde når de fant ut at jeg skrev denne boken var å støvsuge PC-en min for all dokumentasjon. Det er slikt som skjer når en er i krig med Se og Hør.
Debattinnlegg
Å gå til offentlig krig mot Nordens største ukeblad krever en god grunn. Det har blitt spekulert i motivene bak boken.
— Først og fremst ønsket jeg at boken skulle være utgangspunkt for en debatt. Jeg håper at folk blir mer bevisste og åpner øynene for hva som foregår. Kjendiser er også ettertraktet stoff i Akersgata. Media må se seg selv i speilet og ikke bare leke “pekeleken” hvor ingen tar ansvar. Medie-Norge er en gutteklubb der alle sitter i glasshus og beskytter hverandre. Å ta selvkritikk ligger ikke for journalister og redaktører, det råder en verdensmestermentalitet.
Melnæs’ avsløringer har fått konsekvenser. Se og Hørs metoder er under gransking av Presseforbundet.
— Jeg er veldig spent på utfallet. Jeg frykter at Norsk Presseforbund tar for lett på oppgaven og ikke leter godt nok. Det typiske vil være at Se og Hør får en ekstra smekk på fingrene, men at det hele er glemt en måned senere.
Melnæs håper at boken kan ha en preventiv effekt på kjendiseriet.
— Jeg frykter at de nye journalistene er de nye glamourmodellene. De ønsker selv å være i media, henge med kjendiser og gå på premierer.
Kjøpt og betalt
Som ung og nyutdannet journalist hadde Håvard Melnæs ambisjoner om å være på lag med mannen i gata, og fortelle historier ingen hadde hørt før. Se og Hør var en fremmed verden. Han fikset den dårlig i begynnelsen, inntil han med alkohol og villige sedler fikk kjøpt seg en av de mest attraktive kildene i Se og Hørs historie, Sven O. Høiby. Høiby ble raskt Melnæs’ joker og venn, og journalisten rykket rett til værs i Se og Hør-hierarkiet. I boken utleverer Melnæs kronprinsessens far i stadig beruset tilstand.
— Det finnes ikke en setning i boken som ikke har vært vanskelig å skrive. Det har vært mange hensyn å ta, både etiske, menneskelige og rettslige. Jeg har prøvd å gi folk hele bildet, da måtte jeg nødvendigvis også fortelle fra kulissene. Alle mine «hatter» i forhold til Sven O. var problematisk og gjorde til slutt at jeg våknet.
Med utgangspunkt i disse hattene har Melnæs havnet i situasjoner som overgår den mest kreative fantasi. Han har for eksempel trålt Oslo-regionen rundt i bil, med en rasende Sven O. på nedadgående rus. Dette for å forhindre skandale da en stolt bestefar, på TV 2s regning, «boardet» første fly til hovedstaden med hensikt å besøke datteren og hennes nyfødte tronarving på Rikshospitalet. Melnæs hadde i flere år Mette-Marit og co. som hovedcase. Han har i løpet av denne tiden jaget, kjøpt, betalt og skålt med kronprinsessens far og ekskjærester.
— Mye av det jeg har holdt på med kan jeg hverken stå inne for eller være stolt av. Sven O. var min mann, men det nære forholdet gjorde at det gikk over stokk og stein. Jeg prøvde også å beskytte ham, men han var skruppelløs.
Resultatorientert
Til tross for daglig sjekkheftejournalistikk og utnytting av kjendiser, tok det Melnæs ni år å si opp jobben i Nordens største ukeblad. Han mener han fortrengte mer enn han tenkte.
— Jeg hadde lenge en ironisk distanse til meg selv og det jeg holdt på med. Jeg ville gjerne prestere og var mer opptatt av resultatene enn hvordan jeg oppnådde dem. I Se og Hør er det lett å la seg rive med. En er villig til å lure seg selv ganske lenge når en lykkes med noe.
Men èn telefonsamtale fikk seniorreporteren til å våkne.
— Jeg hadde skrevet en sak om Petter Nome, som hadde falt for kollegaen sin og forlatt kone og barn. Damen som ringte var moren hans. Hun gråt og skrek inn i røret: “Tenker du ikke på familien? På barna? Du eier ikke folkeskikk!”
— Jeg har stor respekt for eldre mennesker, og det at jeg skulle mangle folkeskikk var en tung erkjennelse for meg.
Melnæs fortsatte ett år til, for å samle dokumentasjon til boken sin.
— Med boka prøver jeg å legge alle kortene på bordet, men jeg er hverken noen engel eller djevel.
Artikkelforfatterne studerer journalistikk ved Universitetet i Bergen. Artikkelen er tidligere publisert i nettavisprosjektet Brostein.