Det er ikke jeg som hevder det, men en som har mer greie på temaet. På workshopen Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) og Origo arrangerte sist onsdag, var dette et av Håkon Wium Lies poenger. I løpet av 2010 må FAD definere standardlisenser for offentlige data som sikrer gjenbruk av dataene, lød utfordringen fra Operas teknologidirektør. Å konsentrere seg om det juridiske er den beste prioriteringen FAD kan gjøre, mente han.
Wium Lie så i prinsippet bare to grunner til ikke å legge ut data: Hensynet til personvernet og til rikets sikkerhet. Og dette er jo uansett forhold som må vurderes ved publisering av offentlig informasjon.
Origo har publisert presentasjoner og video fra alle innledningene, inkludert undertegnedes.
Simon Dickson fra Puffbox fortalte om sine erfaringer fra prosjekter for den britiske regjeringen, og forsto raskt at problemstillingene vi diskuterer i Norge ligner veldig dem han er kjent med.
Workshopen dreide seg om mer enn offentlige data, men i spørsmålsrunder og diskusjonene etter innledningene var det tydelig at vi hele tiden vender tilbake til det grunnleggende: Frigivelse av data, spesielt ledsaget av API-er, er og blir en sentral forutsetning for innovasjon. Gledelig var det også at min egen favorittsak, frigivelse av voteringsdata, ble nevnt av flere som et viktig og etterlengtet tiltak.
Seminar og rapport
Flere ba om mer informasjon om vårt kartleggingsprosjekt og vårt planlagte seminar i Bergen 12. januar. Der vil vi legge fram en rapport om arbeidet, og vi har fått bekreftet deltakelse fra mange spennende innledere. Mer informasjon om tid, sted og påmelding følger snarest her på bloggen — sammen med materiale fra rapporten.
For årsaken til at dette referatet fra workshopen har latt vente på seg, er blant annet at rapporten må skrives. Men istedenfor å ruge på materialet, vil vi legge ut deler av det — det som egner seg best — fortløpende på bloggen i tiden fram mot seminaret (bruddstykker kan også finnes i min presentasjon fra workshopen). Slik får vi også mulighet til å bake inn eventuelle tilbakemeldinger og korreksjoner.
Et PS: Takk til alle som har bidratt, og stadig bidrar, til å legge inn datakilder på vårt offentlig tilgjengelige Google-regneark. Det har vært mye god aktivitet der i det siste. Legg merke til at datakildene der også hentes automatisk inn i datakilder.no, Sondre Bjellås’ initiativ. Det er altså ingen konkurranse mellom de to oversiktene, tvert imot.