I fjorårets sesong av den amerikanske TV-serien 24 ble den døende actionhelten Jack Bauer tilgitt for sine synder av en imam. Det skulle vise seg at det var korrupte amerikanske ledere som stod bak terrorhandlingene denne sesongen; de forsøkte å presse muslimer til å begå terror slik at muslimene skulle få skylden. I år vil muslimer igjen figurere i 24, og det blir spennende å få et innblikk i hvordan de skildres i det som trolig blir det avsluttende kapittelet i TV-serien.
24 har gått sin seiersgang på TV 2 i Norge siden 2002, og nå er den åttende og siste planlagte sesong av den populære TV-serien klar til å bli vist på norske TV-skjermer. Førstkommende søndag 7. mars sendes de tre første episodene på TV 2, sju uker etter sesongpremieren i USA. I årets sesong utspiller handlingen seg i New York i skyggen av frihetsgudinnen og FN-bygningen, hvor lederen av ’Den Islamske Republikken Kamistan’, et fiktivt land i Midtøsten, Omar Hassan (Anil Kapoor, kjent fra Slumdog Millionaire), er på et fredsbevarende oppdrag i regi av FN. Her blir han imidlertid utsatt for drapsforsøk av radikale muslimer.
Dette er etter all sannsynlighet opptakten til det velprøvde plottet i 24 om islamske terroristers planer om brutale angrep på USA forsøkt iverksatt av ulike terroristceller. Slike sovende celler består av muslimer som tilsynelatende lever ordinære liv i USA. Et viktig bidrag til frykten som muslimske karakterer i 24 skaper, ligger i uvissheten om det er vanlige muslimsk-amerikanske borgere eller radikal-muslimske ’jihadister’ man har med å gjøre. Den muslimsk-amerikanske ´next door neighbour´-terroristen har blitt en ny stereotypi i amerikanske TV-serier, og 24 har levert et vesentlig bidrag i å fremme denne stereotypien.
Idet terroristene ser ut til å lykkes med en terroraksjon møter de på Jack Bauer; protagonisten som de fleste av seriens handlingstråder spinnes rundt. Bauer er patrioten som har ofret sitt liv og sin familie for å tjene presidenten og nasjonen. Imidlertid innehar karakteren påfallende likhetstrekk med dem han forsøker å bekjempe, som for eksempel at han er en som ikke skyr noen midler for å nå sitt mål. En illustrasjon på dette i en av de første sesongene er når Bauer skal infiltrere en bande med hvite amerikanske skurker for å oppnå kontakt med de muslimske terroristene. Bauer går inn i et avhørsrom hvor en mistenkt sitter som senere skal vitne mot en bandeleder. Han dreper vitnet for deretter å be om en sag som skal brukes til å fjerne hodet. Denne kroppsdelen tar Bauer så med til bandelederen det skulle avlegges vitnesbyrd mot. Gjennom denne handlingen ønsker Bauer å oppnå deres tillit slik at han kan infiltrere banden. Under debrifingen av den mistenkte får TV-seere vite hva som rettferdiggjorde avrettelsen av vitnet. Mannen er både er en barnemishandler og drapsmann – så hvorfor bry seg?
Muslimer fra Midtøsten koblet med jihad har figurert i tre sesonger av 24 hittil. I forkant av innspillingen til andre sesong hadde USA gått til krig mot terror. Produsentene var trolig påvirket av forandringen i USAs fiendebilde, for nå var det ikke serbiske terrorister som utgjorde trusselen, men muslimske ’jihadister’. Populariteten til TV-serien økte kraftig, og i USA var i det overkant av 3 millioner flere seere som fulgte denne sesongen, hvor det sentrale plottet er at en terroristgruppe fra Midtøsten vil detonere en atombombe i Los Angeles. Gary Bermen, tidligere president av Fox Entertainment (selskapet bak 24) forklarte den kraftige økningen i seertallet med at TV-serien hadde en heldig timing i forhold til 11. september. Han beskrev dette som at ”terrorism arrived at our doorstep”.
Den mest fremtredende muslimske terroristen i 24 hittil er Habib Marwan. I sesong 4 har Marwan skaffet seg et stort nettverk av terrorister rekruttert fra Midtøsten. Terrorcellene igangsetter en rekke ulike angrep på USA og forårsaker blant annet nedsmeltningen av et kjernekraftverk.
I en senere sesong er muslimen Abu Fayed den sentrale terroristen. I forkant av dette sjette døgnet har en terroristgruppe ledet av Fayed stått bak en rekke selvmordsbomber spredt i USA. I løpet av de første timene av dette døgnet lykkes terroristgruppen i å detonere en atombombe, en handling som tar livet av flere tusen amerikanske sivile. Likevel skal det vise seg at Fayed og hans medsammensvorne egentlig kun er spillebrikker i en sovjetisk eks-generals konspirasjon for å ødelegge USA. I 24 er muslimske terrorister ofte marionetter i et større og mer avansert spill. Imidlertid evner sjelden disse karakterene å samarbeide pga. iboende svikefullhet og tilbøyeligheter til å ta irrasjonelle valg i pressede situasjoner. Likevel forvolder de overraskende stor skade gjennom destruktive og barbariske handlinger. I tillegg er det påfallende at det i de tre sesongene av 24 ikke gis forklaringer på hvorfor radikale muslimer angriper USA med terror — verken deres politiske eller sosiale motiver blir gjort rede for.
24 og Fox Network Television har blitt beskyldt for å fremme et unyansert bilde av muslimer gjennom å fremstille dem som negative stereotypier. I USA har Fox iverksatt tiltak for å imøtekomme kritikken. Eksempelvis tilbød Fox annonseringer til sesong 4 av 24 på forskjellige lokale tv-stasjoner, sponset av en amerikansk-islamsk interesseorganisasjon. Annonseringene viser skuespiller Kiefer Sutherland der han blant annet ber TV-seere om å unngå å stereotypisere muslimer.
Den økende kritikken fra muslimer har i tillegg ført til at muslimske og arabisk-amerikanske skuespillere ikke vil ta roller i TV-serien. Howard Gordon, produsent og manusforfatter av 24, har kommet med uttalelser hvor han sier seg enig i kritikken. I forbindelse med måten en muslimsk familie ble portrettert på uttrykte han i en paneldebatt at de ble ’håndlangere for frykt’ og at dette solgte. Etter et møte med en muslimsk interesseorganisasjon bestemte Gordon seg for at han ville bli mer politisk bevisst og prøve å jobbe for å vise et mer nyansert bilde av muslimer i 24. Scener fra forrige sesong, der blant annet Bauer blir trøstet av en imam på sitt dødsleie, kan tyde på forsøk fra Gordon og 24s side på å rette opp i måten muslimske karakterer skildres på. Ifølge Sutherland ble Jack Bauers sykdom i denne sesongen en stor mulighet for at hovedkarakteren kunne ha et ’kom til Jesus’-øyeblikk hvor han måtte konfrontere seg selv med alt han hadde gjort. Det utilsiktet komiske ved scenen er at det er en imam som tilgir Bauer, ikke en prest. 24 har ikke fra før gitt informasjon som kan indikere at Jack Bauer har konvertert til islam. Scenen skapte derfor en del forvirring blant fansen, og på nettsider hvor TV-serien diskuteres ble det nå spekulert i om Jack Bauer virkelig var blitt muslim.
Det blir interessant å følge TV 2s sendinger av 24 denne våren og studere hvilken retning fremstillingen av muslimske karakter tar, nå som skuespillere både med og uten bakgrunn fra Midtøsten igjen skal fylle rollene som radikale, muslimske terrorister. Spørsmålet er om 24 plukker opp tråden fra tidligere sesonger og serverer TV-seerne karikerte skildringer av løgnaktige og blodtørstige ’jihadister’, eller om TV-serien fortsetter der fjorårets sesong sluttet og tegner et bilde av dem som snille, ærlige og velmenende samfunnsborgere. Et mer grunnleggende, men betraktelig vanskeligere spørsmål å besvare er hvordan vi som mediebrukere tar med oss inntrykkene TV-serier som 24 skaper av grupper i samfunnet når vi skal forstå viktige hendelser i samtiden, som for eksempel norske muslimers reaksjoner på Dagbladets publisering av en Muhammed-karikatur.
Artikkelen ble først publisert i Dagbladet i en kortere versjon.