Datalagringsdirektivet og debatten rundt det, har engasjert mange samfunnsinteresserte. Og den fortsetter å gjøre det. Uansett utfallet av den endelige voteringen i Stortinget, har direktivdebatten hvirvlet opp problemstillinger i norsk, politisk debatt som til forveksling kan minne om en ideologisk grenseoppgang mellom en liberal forståelse av menneske og samfunn og en tekno-optimistisk villighet til å ta i bruk et hvilketsomhelst middel som kan tenkes å fremme omforente og verdiforankrede mål. Som for eksempel ’trygghet’.
Etter anvisning hentet fra Nils Kjærs berømte stortingsmann Celius, har Høyre landet på et standpunkt ”et sted mellom ingenting og nesten noe”. Et landsmøteflertall har kommet til at det er greitt og vel forenlig med de krav Høyre stiller til et godt og velfunksjonerende personvern, at overvåkingen av Per og Pål skal begrenses til et halvt år. Og altså ikke pågå et helt slik Regjeringen antyder i sitt høringsnotat.
Det er et resonnement ikke ulikt beroligelsen av engstelige foreldre som får vite at elven nå er senket en meter: Da vil ingen barn lenger kunne drukne i den!
Landsmøtet anbefalte også å innføre solide kontrollrutiner slik at politiet ikke finner på noe fanteri.
Som om alt det norske medier hver uke forteller om sviktende kontrollrutiner i norsk forvaltning skal kunne forklares av mangel på regler; mangel på tilsynsorganer?
Når vi nå har fått vite at et flertall av norske, uniformerte politifolk ikke ville nøle med å offentliggjøre så vel navn som bilde av siktede kvinner og menn, ja da kan rettsstatens tilhengere neppe bli for forsiktige når nye kikkehull skal bores inn i borgerens private sfære….
Nå skal landsmøteseminaret fortsette i stortingsgruppen. I datalagrings-sammenheng tør det forsvares å karakterisere den som litt av en fauna: Der er folk i den som synes direktivet er for bleikt og puslete og bør stives opp og armeres for blant annet å kunne nedkjempe Facebook-assistert kriminalitet. Og der er reflekterte konservative som ikke er villige til å anbefale midler tatt i bruk i en rettsstat som peker nese av målene – midler som – ironisk nok – åpenbart ikke engang er effektive!
I en kategori for seg selv stiller veteranen Per-Kristian Foss som via Dagsrevyen på landsmøtets siste dag opplyste oss om at ”Jeg føler ikke at kunnskap om min mobiltelefonbruk og hvor jeg har vært på internett er en overvåkning av meg.”
I Høyres videre forhandlinger med Arbeiderpartiet som justisminister Storberget gleder seg oppriktig til, får vi inderlig håpe at det ikke blir Foss’ private ubehagskriterier som blir retningsgivende. Ingen lov hindrer ham i å åpne kunnskap om sine private gjøremål for enhver som måtte være interessert. Med hans samtykke kan for eksempel hans sykejournal rykkes inn som annonse i ’Aftenposten’. Helt greitt.
Men: Datalagringsdirektivet handler om å gi Staten rett til å tvinge teleselskapene til å lagre alt om alle – ganske uavhengig av hva den overvåkede selv måtte mene.
(Fra redaksjonen: Dette er første innlegg i Georg Apenes’ nye spalte “Sett fra pensjonskassen”. Den avløser spalten “Apenes’ anneks”, som ble publisert i samarbeid med Datatilsynet og avsluttet etter at Apenes tidligere i år gikk av som tilsynets direktør).
[…] This post was mentioned on Twitter by dugnad, dugnad. dugnad said: [AVIS] ‘Ja’, ‘nei’ og Foss: Høyres standpunkt til datalagringsdirektivet: “Et sted mellom ing.. http://bit.ly/cjQ2rB #personvern […]