Fornyingsdepartementet har kåret vinnerne i konkurransen “Nettskap”, der til sammen 2,5 millioner kroner deles ut i støtte til web-prosjekter for innovasjon, demokratisering og effektivisering. I alt 17 prosjekter har fått støtte, og som ventet er det stor spennvidde i temaene søkerne har tatt for seg. Departementet har fått hjelp fra en egen ekspertgruppe til å vurdere søknadene.
Minst fire av prosjektene har viderebruk av offentlig sektors data som et viktig aspekt, ifølge departementets oppsummering. Det dreier seg om disse prosjektene:
- DigJak conserver: Et forvaltnings- og dagboksystem for grunneiere og jegere. Søker er 3net AS. “Tjenesten kombinerer brukerdeltagelse og gjenbruk av data på et (nytt) nisjeområde”, ifølge ekspertgruppen.
- Borgerkanalen: Nettsted, mobilapplikasjon og saksbehandlersystem for stedsbasert innrapportering om feil og mangler til det offentlige. Søker er Computas AS. “Tjenesten legger opp til høy grad av brukergenererte data samt bruk av offentlige data,” skriver ekspertgruppen.
- Digitale dødsfall: Nettsted og mobilapplikasjon for å sammenstille informasjon om dødsfall. Søker er Forlagsservice Kjetil Bruvik. “Nisjetjeneste som tar i bruk offentlige data på et område hvor dette ikke har vært gjort før (i det minste i Norge),” begrunner ekspertgruppen.
- Riverflow.no: Nettsted som sammenstiller offentlige data og brukerskapt data om forhold rundt og vannstand i elver. Søker er Nils Tarjei Hjelme og Kristian Waldal. “Prosjektet dekker et tydelig nisjebehov, med bidrag fra brukere med spisskompetanse og direkte utbytte av egen og andres bidrag”, skriver ekspertgruppen.
Departementet har ikke publisert informasjon om hvilke datakilder prosjektene vil ta i bruk eller hvordan dataene skal presenteres. Vi tar gjerne imot informasjon fra vinnerne om dette! Bruk kommentarfeltet eller kontakt oss på annen måte.
Skulle gjerne sett noen gjenbruke læreplandatabasen til Utdanningsdirektoratet som er uhyre rik og kompleks datakilde som bare et titalls brukere benytter, selv om 700 000 personer har sin hverdag styrt av tekst/html-versjonen av samme.
Diskusjonstråd på Wikipedia Tinget