Stortinget har besluttet å evaluere om varslervernet i Arbeidsmiljøloven (2007) fungerer etter hensikten. Bakgrunnen er et privat representantforslag fra Bård Hoksrud (Frp) og Frps stortingsgruppe som i den siste tiden har engasjert seg sterkt i varslernes situasjon.
Evalueringen skal gjennomføres i løpet av stortingsperioden. I 2007 ble Arbeidsmiljøloven utvidet med bestemmelser om vern av varslerne. Siden da er det bare varsleren Pål Stenstad som gjennom domstolene har fått gjennomslag for vern gjennom varslingsreglene.
Da saken ble behandlet i Stortingets arbeids- og sosialkomité mente representantene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti at dagens varslerparagrafer virker mot sin hensikt. I komitéens innstilling heter det:
Selv små, men svært viktige detaljer som utelates i kjennelser som går i varslerens favør, kan få svært store følger for vedkommende. Disse medlemmer antar at dette er fordi det ikke eksisterer en instans eller et system som kan følge opp det som burde være logiske og vernende konsekvenser for den seirende varsleren. Når varslerparagrafene på denne dårlige måten «verner» arbeidstakere som har vunnet frem som varslere i domstolen, er det vanskelig å forestille seg situasjonen til varslere som ikke vinner frem noe sted.
Vil bruke varslerne
Komitéens mindretall (Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti) foreslår også at personer som har erfaring som varslere eller med varslingssaker deltar i evalueringsarbeidet.
Regjeringen er imidlertid ikke enig i at situasjonen tilsier at varslervernet er problematisk. I en redegjørelse til arbeids- og sosialkomitéen, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm:
Gjennomslag i domstolene er et lite hensiktsmessig mål for om reglene fungerer. Det er snarere ønskelig at arbeidstaker ikke skal være nødt til å gå til domstolene. Målsetningen med varslingsreglene er å avdekke og avslutte kritikkverdige forhold på arbeidsplassen uten negative konsekvenser for arbeidstakeren. Jeg har nettopp mottatt en rapport om hvordan varslingsreglene håndteres på arbeidsplassene, utarbeidet av FAFO. Det fremgår klart av undersøkelsen at det er langt flere som benytter seg av varslingsreglene og som får gjennomslag for sine varsler enn den ene saken som representantene viser til.
- Alt er ikke varsling
Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) sier imidlertid til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at arbeidsmiljølovens varslervern ikke er ment å beskytte alle typer varsling, og han frykter at varslervernet skal gi for god beskyttelse:
Vi kan ikke ha fritt fram for varsling av ethvert forhold. Man må ta ting internt først. Varsling skal ikke kunne brukes i den hensikt å skade en bedrift. Det er mange konflikter på arbeidsplasser som ikke har med varsling å gjøre.
Fremskrittspartiet foreslo også overfor arbeids- og sosialkomitéen å opprette en varslerenhet i Arbeidstilsynet, men fikk ikke flertall for forslaget.
[…] This post was mentioned on Twitter by Thor Bjarne Bore and Kristine Foss , Vox Publica. Vox Publica said: Ad:varsel: Varslervernet skal evalueres http://bit.ly/bSt1NW […]