FrP-ungdomspolitiker Hanne Blåfjelldal skriver i en kommentar i Dagsavisen at politiske organisasjoner og politikere har godt av å reflektere rundt egne roller og maktstrukturer. Blåfjelldal sier hun frykter at hun ikke klarte å kombinere rollen som nestformann i FpU og samtidig være et medmenneske som folk følte de kunne snakke med om sensitive ting:
Som ung og ny i FpU hadde eg ein enorm beundring for dei med posisjonar.Den beundringa du sjølv hadde for «leiarstjernene» gløymer du når du blir «leiarstjerne» sjølv. Då eg var nestformann i FpU, tenkte eg aldri på meg sjølv som eit maktmenneske. Min største feil var nok å ikkje erkjenne kva for makt eg hadde.
Selvbevissthet rundt makt og roller er en god start, men selvsagt ikke tilstrekkelig for å sikre at den som varsler om alvorlige kritikkverdige forhold behandles korrekt. Den siste tids saker i FrP skyldes ikke at partiledelsen ikke har visst, men at makten ikke har ønsket å handle på bakgrunn av informasjonen de har fått — fra ulike varslere.
Varsling om høve som involverer menneske med makt er vanskeleg – uansett. Dette gjeld i FpU, som i alle andre organisasjonar som involverer folk med kjensler. Som medmenneske og maktmenneske har vi alle eit ansvar for å lage ein kultur som oppmuntrar folk til å seie i frå viss dei føler dei er utsett for urett. Uansett kven det involverer og kva skuldingane går ut på.
Den beste måten å oppfordre til varsling på, er å sørge for at varslerne behandles anstendig og korrekt. Og at makten faktisk foretar seg noe når de varsles om at noe er galt. For hva skulle ellers være formålet med å varsle makten? Sjelesorg og trøst kan man hente hos helt andre aktører.
Er det symptomatisk at hun kaller artikkelen “Vi har alle et ansvar”? Vi vet jo at når “alle har ansvar”, er det i praksis ingen som har det.
—
Artikkelen er opprinnelig publisert på bloggen Ad:varsel.