Undersøkelsen er gjennomført av Presseforbundets offentlighetsutvalg, og resultatene for alle landets kommuner skal presenteres på Åpenhetstinget i Oslo onsdag 28. september. (OPPDATERING 28/9: Her finner du rapport og resultater).
Informasjon nettavisen Brostein har fått tilgang til, viser at Bergen kommune er fem poeng fra toppscore.
— Jeg er skuffet over at Bergen ikke oppnår full pott i åpenhetsindeksen. Som Norges nest største kommune bør Bergen helt klart gå foran som et godt eksempel. En så stor kommune har de ressursene og den kompetansen som skal til. Da er det kun viljen det står på, sier Wien, som er leder i offentlighetsutvalget.
Lite opptatt av offentlighet
I undersøkelsen blir det sett på kommunenes postjournaler, nettsider og reglementer. Bergen kommune får trekk for blant annet mangel på klikkbare filer i journalen og lukkede møter i kontrollutvalget og kommunale foretak.
Professor Jostein Gripsrud fra Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB er enig i kritikken fra Presseforbundet.
— Resultatet gir et inntrykk av en kommune som ikke er opptatt av å gi offentligheten innsyn, sier Gripsrud til Brostein.
Han har offentlighetsteori blant sine forskningsfelt, og mener at alle punktene Bergen kommune scorer dårlig på, er viktige.
Kan skje endringer
Informasjonsrådgiver i Byrådsavdeling for finans, konkurranse og eierskap, Ola Henning Målsnes, sier at Bystyrets vedtak 19. september om å slutte seg til Kommunal- og regionaldepartementets forslag til endringer i kommuneloven kan forandre bildet noe.
— Departementet ønsker at møter i kontrollutvalget og kommunale foretak som hovedregel skal være åpne. Så her kan det komme endringer, sier Målsnes til Brostein.
Dersom dette skjer, kan det føre til høyere poengsum hos Presseforbundet. Wien mener imidlertid at det ikke er noen grunn til å vente.
— Det er flott at politikerne i Bergen slutter opp om forslaget om åpne kontrollutvalgsmøter og åpne møter i kommunale foretak. Men hvis politikerne i Bergen først er positive, ser jeg ingen grunn til at de venter til det kommer en regelendring ovenfra. De nyvalgte politikerne bør se det som sin oppgave å slå et slag for åpenhet allerede fra første stund, sier Wien.
Det vil ifølge Målsnes ikke bli aktuelt å gjøre dokumenter i postjournalen klikkbare. Personer som ønsker innsyn må fortsatt sende inn bestilling. Det kan ta alt fra få timer til en uke før dokumentene blir sendt over.
Uenige om noen punkter
Informasjonsdirektør i Bergen kommune, Eva Hille, mener at kommunen bør få flere poeng i åpenhetsindeksen.
“Bergen kommune har mye å gå på i arbeidet med å være mer åpne, men allerede nå mener vi at vi fortjener en høyere poengsum”, skriver Hille til Presseforbundet.
Det er blant annet et punkt om at ansattes rett til å uttale seg hun reagerer på, og skriver at kommunen har et reglement for meroffentlighet som fastslår at ansatte kan uttale seg om eget ansvarsområde.
Da debatten om byråkratenes ytringsfrihet ble tatt opp i vår, uttalte byrådsleder Monica Mæland at Bergen «er den kommunen som kanskje er kommet lengst i å praktisere åpenhet overfor våre innbyggere. Å predikere offentlighet og meroffentlighet har Bergen kommune gjort så lenge jeg har sittet i byråd.» (BT 25.03.11).
Mæland vil ikke kommentere poengsummen i Åpenhetsindeksen overfor Brostein.
Artikkelen ble først publisert i nettavisen Brostein.