“What a disaster for the Democrats!”, slik skrev min kollega på Northwestern University i en epost etter den første presidentdebatten mellom president Barack Obama og utfordreren Mitt Romney. Han var ikke alene om den vurderingen. Bare de aller mest trofaste Obama-støttene forsøker nå å overbevise om at Obama gjorde det ganske bra fordi han jo snakket nyansert om politikk, mens Romney gjorde en (løgnaktig) teaterforestilling.
Men alle med øyne til å se, og ører til å høre, var klar over at Obama ble verbalt overkjørt i debatten. Han var, med Jan Eggums ord, “nesten ikkje tilstede”. Humorprogrammet “Saturday Night Live” (SNL), fremstilte ham som en drømmer, som stod i sin egen verden, mens Romney snakket løs. Da den halvsovende moderator (i SNL) sa til den fraværende Obama at Romney hevdet at det var han som drepte Osama bin Laden og spurte om presidenten hadde noen kommentarer, svarte presidenten: “Nei, nei, bare fortsett dere”, og drømte videre om hva han skulle kjøpe til Michelle i bryllupsgave. Det fanget ganske godt den opplevelsen de fleste i USA hadde av den første debatten. Alle de svarene og angrepene som Demokratene nå gir til Romneys angivelig usanne eller tomme utsagn i debatten er dem Obama burde ha gitt under selve utvekslingen. Som debattdeltaker er det hans moralske og retoriske plikt å imøtegå motstanderens argumentasjon så overbevisende som mulig. Det gjorde han ikke.
Er det nå slutt for Obama, mistet han det hele på gulvet? Noe kan tyde på det. Før var han flere prosent foran, nå leder Romney på meningsmålingene. Jo, det ser dårlig ut for demokratene i øyeblikket, men vanligvis betyr debattene ikke så mye for tilslutningen som mediedekningen antar. De fleste debattene flytter ikke mange stemmer. Og ikke sjeldent har den som vant debattene, tapt valget. En dårlig start betyr heller ikke at løpet er kjørt for den som kom dårlig ut fra start. I 1984 gjorde Ronald Reagan en katastrofal dårlig innsats i den første debatten mot Demokratenes Walter Mondale, men han vant de neste debattene og fikk til sist en av tidenes mest overbevisende seier i valget.
Fire år tidligere hadde sittende president Jimmy Carter forsøkt å overbevise amerikanerne om at guvernør Reagan ikke var kunnskapsrik nok til å bli president og at Reagan ville fjerne eller undergrave den amerikanske sykeforsikringen (Medicare). I debatten (det var bare én president-debatt i denne valgkampen) forsøkte han å overøse Reagan med detaljert informasjon og tekniske detaljer, slik at seerne ville oppdage at skuespilleren Reagan ikke maktet å svare – at han ganske enkelt ikke var flink nok til å være president.
Mens Carter redegjør og redegjør, antyder et svakt smil hos Reagan at han meget vel vet at slik utgreiinger av detaljert politikk og tekniske detaljer om “Social security” ikke gjør seg bra på TV. Etter Carters advarsel om at hans motstander vil sette sykesikringen i fare, vender kameraet seg endelig seg mot Reagan.
Han smiler overbærende, rister svakt på hodet og sier de nå berømte ordene: “There you go again”, hvoretter han slår fast at han naturligvis ikke er “imot å sørge for omsorg” for borgerne, han avviste bare ett forslag til fordel for et annet og bedre.
Det var ikke bare det Reagan sa, men også måten han sa det på, som påvirket oppfatningen av kandidatene og kanskje utfallet av valgkampen. Den lett overbærende og oppgitte, men fremdeles smilende og sjarmerende, holdningen hos Reagan, feide alle Carters tekniske argumenter av banen. Reagans karakter, hans ethos og “likability” og troverdighet var enklere å forholde seg til og lettere å holde ut, enn til Carters evinnelige utgreiinger og kritikk av Reagan.
Men Reagans kommentar blev vendt mot ham selv, da han som sittende president i 1984 møtte utfordreren Mondale i deres først debatt. Mens Reagan, som Obama i år, ikke hadde hatt noen særlig debatterfaring siden han fire år tidligere debatterte mot Carter, kom Mondale rett fra harde økter i primærvalgene mot Gary Hart. Likevel forventet Reagan åpenbart ikke mye motstand fra utfordreren, så da Mondale påstår at Reagan vil komme til å heve skattene, er Reagan igjen sjarmerende og ovenpå, og slår freidig tilbake med humoristisk gjenbruk av den tidligere så effektive kommentaren:
Reagan:
Vet du, jeg hadde bestemt jeg overhodet ikke skulle si dette, men jeg kan ikke la være: ”There you go, again”.
Alle ler, selv Mondale, og Reagan fortsetter:
Reagan:
Jeg har ikke planer om å skatte, eller å heve skatter. Men jeg kan forstå at du har det, hr. Mondale, for som senator stemte du 16 ganger for å heve skattene
Reagan fortsetter et lengere resonnement etter dette. Men da det endelig er Mondales tur, blir det åpenbart for alle at han er i god debattform og kan sin debatt-historie:
Mondale:
Hr. President. Du sa “There you go, again”. Ikke sant?
Reagan:
Ja
Mondale:
Kan du huske siste gang du gjorde det?
Reagan:
Mm-hmm
Mondale:
Du sa det, da president Carter sa at du ville kutte i Medicare. Og så sa du. “Å nei da. There you go, again, hr. president”. Og hva gjorde du så rett etter valget? Du gikk rett ut og skar 20 millioner dollars ut av Medicare. Så når du sier “There you go, again”, så husker folk det [latter og applaus]. Og folk husker at du underskrev den største skatteøkning i Californias historie og den største skatteøkning i USAs historie; så hva har du tenkt deg å gjøre? Du har et underskudd på 260 milliarder. Du kan ikke drømme det vekk, og du vil ikke minske forsvarsutgiftene. Det nekter du.
Reagan hadde ikke noe bra svar på dette, og han kom ikke alene dårlig fra denne utvekslingen, men meget dårlig fra hele den første debatten – som Obama i år. Det var bred enighet om at Mondale gjorde det best. I meningsmålingene gikk han frem, og sponsorer strømmet til med penger til kampanjen – som Romney i år. Dagen etter sa Reagan til nyhetsbyrået Reuters: “Jeg tror at en sittende president … automatisk vil bli stemplet som en som ikke har gjort det bra, fordi han ikke tilintetgjorde noen”. Som Obama erfarte, må presidenten være ovenpå og offensiv, hvis han skal bli vurdert som vinner. Det var presis det Obama ikke var.
Etter debatten i 1984 begynte folk å fundere over om Reagan ikke lengre maktet de kvikke replikkskiftene i en presidentdebatt og om han var blitt for gammel til å være president. Reagan, som nå var 73, svarte friskt at han når som helst kunne møte Mondale til å bryte håndbak.
Men Reagans rådgivere var med god grunn urolige for at Reagans høye alder ville blive et problematisk emne å forsvare i den neste debatten.
Kort før debatten tok medierådgiveren Roger Ailes problemet opp med presidenten. Reagan nevnte en kort replikk som han tidligere hadde brukt med hell. Ailes instruerte presidenten om at hvis spørsmålet om alder ble brakt på banen skulle han si sin replikk og ikke et ord mer om saken.
Som de fleste av presidentdebattene gjennom tidene var det ikke snakk om debatt slik vi kjenner det her hjemme. Det er meget begrenset interaksjon mellom kandidatene. I stedet stiller noen få utvalgte journalister spørsmål til en kandidat som får cirka et par minutter til å svare, hvoretter motstanderen (noen ganger) får omtrent et minutt til å respondere.
De intense verbale utvekslinger direkte mellom politikerne som vi har i Norge, er helt fraværende i amerikanske presidentdebatter. Som ventet kom en av journalistene med spørsmålet om presidenten ikke var for gammel til 4 nye år i Det hvite hus. Reagan smilte og gav sin forberedte humoristiske replikk:
Jeg må si til dere, at jeg ikke vil gjøre alder til et emne i denne kampanje. Jeg har ingen intensjoner om å skåre politiske poeng ved å utnytte min motstanders ungdommelighet og mangel på erfaring.
Reagan smilte, journalisten som spurte lo, og Walter Mondale lo. Etter dette ble det ikke sakt et ord om Reagans alder. Ifølge Roger Ailes vant Reagan president-valget med denne replikken.
Anekdoten støtter forestillingen om at politikk er ikke lengre politikk, men er blitt til underholdning – showbizz. Valgkonventene er forestillinger, valgdebattene er som quizshows, valgkampene er iscenesatte dramaer. Vinneren er den som best mestrer den velformulerte, humoristiske bemerkningen. Men er det virkelig slik at en morsom bemerkning i en fjernsynsdebatt er nok til at avgjøre valgkampanjer? Kunne Gro Harlem Brundtland eller Thorbjørn Jagland ha fått nordmenn til å stemme ja til EU med et par morsomme bemerkninger?
Jeg tror det ikke. Jeg tror at mediestrategen Roger Ailes overvurderte sin egen betydning i presidentvalget. Det er så mange forskjellig faktorer og hendelser som påvirker en valgkamp, at slike enkelthendelser neppe får så avgjørende betydning. Men det er naturligvis en bedre historie at en humoristisk bemerkning avgjorde et valg. Og det er derfor den blir fortalt.
I mediene iscenesettes valg og valgkamp som et drama – i behandlingen av valgkamp skaper mediene fortellinger med skurker, ofre og helte. Det er ingen tvil om at mediene og deres fortolkninger av enhver hendelse har en kolossal innflytelse på utfallet av en valgkamp – hva enten den er amerikansk eller norsk. I neste blogginnlegg skal jeg gi et eksempel på dette – og så får vi se hvordan det går med visepresidentkandidatene Joseph Biden (D) og Paul Ryan ®, når de møtes til debatt.
Spennende og lærerik analyse! Digger at du legger ved youtube-klipp så episodene du analyserer kan “oppleves” selv. Tusen takk, Jens Kjeldsen! :-)