Elisabeth Ivarsflaten, du er førsteamanuensis ved Institutt for sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen. I disse dager går første runde av Medborgerpanelets undersøkelse ut til 25000 nordmenn. Først av alt, hva er Medborgerpanelet?
For deltakerne er Medborgerpanelet en mulighet til å registrere sin mening om viktige saker i samfunn og politikk i korte internettundersøkelser omtrent to ganger i året. På denne måten bidrar deltakerne direkte til ny kunnskap. For forskerne er Medborgerpanelet en ny felles plattform som øker samarbeidet på tvers av fagmiljøer lokalt, nasjonal og internasjonalt. Seriøst drevne webpaneler til forskningsformål blir et stadig viktigere verktøy for forskere og det er viktig at våre fagmiljøer er aktivt med å legge premissene for utviklingen av disse.
Hva fikk deg til å ta initiativ til Medborgerpanelet?
Tre ting. 1) Internettdekningen i Norge er nå så god at det er mulig å nå et representativt utvalg av den norske befolkningen via internettundersøkelser. 2) Jeg er overbevist om at Medborgerpanelet har et stort potensiale til å styrke mange forskningsmiljøer og undervisningstilbud i Norge. 3) Jeg hadde lyst til å bringe forskningen min som er basert på data fra liknende initiativer i Storbritannia, Tyskland og Sverige hjem til Norge og bidra til å skape denne typen forskningsmuligheter i Norge for andre.
Hva er formålet med dette panelet?
Hovedformålet er å frembringe ny og uavhengig grunnforskning om meningsdannelse og holdningsendringer spesielt, men ikke utelukkende, på tre viktige felter — (1) klima og miljø, (2) velferd og diversitet, og (3) tillit og deltakelse.
Hva skiller dette panelet fra andre undersøkelser i Norge? (Har vi ikke nok undersøkelser som det er?)
Det ligger mye makt i å portrettere, fortolke og forklare “folkemeningen”. Det er derfor avgjørende at uavhengige forskere tar en aktiv rolle i å frembringe kunnskap og infrastruktur som gjør at vi kan forholde oss kritisk og kunnskapsrikt til slike fortolkninger. Medborgerpanelet er nyskapende i norsk sammenheng på mange måter, kanskje først og fremst ved at vi legger til rette for å følge deltakerne over lang tid (konsesjonen fra Datatilsynet er i første omgang for 20 år) og at vi legger til rette for surveyeksperimenter. Fordi forskerne legger premissene for Medborgerpanelet, kan vi i tillegg for eksempel sette gode standarder for åpenhet rundt representativitet og datatilgang. I tillegg til dette vil jeg trekke frem at vi vektlegger internasjonalt samarbeid, unge forskere og metodeutvikling.
Finnes det lignende paneler i andre land?
Ja, vi er sterkt inspirert av og samarbeider med liknende initiativer i andre europeiske land og i USA.
Hvem står bak panelet? Er kommersielle interesser involvert?
Nei – vi har en viss finansiering fra Universitetet i Bergen og Uni Rokkansenteret. I tillegg har vi, og er avhengige av i fremtiden av å få, ekstern forskningsfinansiering fra for eksempel Forskningsrådet og EU.
La oss si at jeg har fått tilbud i posten om å delta, men er usikker på om jeg skal være med. Hva vil du framheve som gode grunner til å delta?
Deltakerne som har gjort pilotundersøkelsene våre sier at de vil anbefale folk å bli med, fordi undersøkelsen er interessant å svare på. Jeg vil også trekke frem at det er viktig at mange ulike mennesker deltar, også de som vanligvis ikke liker å surfe mye på nett eller å diskutere politiske spørsmål. Deltakelse i Medborgerpanelet er enkelt, ufarlig og nyttig for samfunnet.
Hvem kan bruke informasjonen jeg gir fra meg?
Informasjonen blir kun gjort tilgjengelig i en av-identifisert form som gjør det umulig å spore den tilbake til de som har svart på undersøkelsen. Prosedyrene våre for datainnsamling og oppbevaring er godkjent av Datatilsynet. Av-identifiserte data vil bli gjort bredt tilgjengelig for forskningsformål via Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD).
Om jeg ikke har fått tilbud om å delta, er det mulighet for å melde seg på?
Nei, dessverre. Foreløpig er det kun de som er tilfeldig utvalgt fra Folkeregisteret og som mottar invitasjon som kan delta.
Dette er et spennende prosjekt, og jeg gleder meg til å se de første resultatene!