Vestlandet står på randen av en ny tid. Oljeprisene raser, ledigheten øker, den grønne økonomien vokser. Digitalisering og globalisering endrer ikke bare arbeidsmarkedet, det endrer grunnstrukturene i samfunnet.
Vi lever i tiden for de store spørsmål: Hva skal vi leve av i fremtiden? Bærer velferdsstaten også for neste generasjon? Hvordan forholder vi oss til de titusener som banker på døren vår og vil inn?
Et opplyst og fordomsfritt ordskifte er forutsetningen for at vi i fellesskap finner kloke svar.
Vi har ikke mangel på debattarenaer. Flere enn noen gang skriver, mener og analyserer. Men skal våre diskusjoner fører oss fremover, må vi ha stemmer som utfordrer oss.
Vi må ha stemmer som får oss til å tenke tanker, vi ikke har tenkt før. Tanker som åpner opp for ny innsikt og andre meninger. De viktigste stemmene viser frem nyanser og dilemma, de går løs på flere tema og får oss til å se nye vinkler. De løsriver oss fra våre fastlåste standpunkt.
Høsten 2013 mistet Vestlandet en slik stemme. BTs politiske redaktør, Sjur Holsen, representerte en forbilledlig vestlandsk ytringstradisjon. Med skarpt intellekt, bred orientering, og et mangfold av interesser tok han for seg alle slags problemstillinger.
Store, som klima og folkevandringer. Mindre, som Brann og lokalpatriotisme. … Hvis man da aksepterer at Brann er en liten problemstilling? Alltid kunnskapsrikt, alltid velskrevet, ofte utfordrende. Og aldri kjedelig.
Sjur Holsen er borte, men nye stemmer kommer til.
Sparebanken Vest ønsker å støtte dem som kan gå i Holsens fotspor.
Banken vil bidra til at nye stemmer utfordrer og gir innsikt. Derfor deler Sparebanken Vest i år – for første gang – ut Sjur Holsens minnepris.
Les. lær, reis! … Det var Sjur Holsens oppfordring til unge studenter. De måtte oppleve verden for å forstå den. De måtte ut for å forstå Norge på nytt. Minneprisen består av et reisestipend på 100.000 kroner. Disse midlene skal gi en ung samfunnsdebattant nye perspektiver og kunnskap som kan komme oss alle til nytte.
Jeg er stolt over å være i juryen for denne minneprisen og det har vært en glede å jobbe med juryens to andre medlemmer, som begge er tidligere sjefredaktører i Bergens Tidende: For det første Trine Eilertsen, som nå er politisk redaktør i Aftenposten. For det andre Gard Steiro, som nå er nyhetsredaktør i VG. Vi er alle tre imponerte og stolte over dette års vinner.
Den første vinneren av Sjur Holsens minnepris er … en kvinne. Hun er ung, bare 26 år, men har allerede markert seg som en uredd, meningssterk og bredt orientert debattant. Hun har ivrig publisert, kommentert og debattert i tidsskrifter, aviser og kringkasting:
Fra Dag og Tid til Bergens Tidende, fra Klassekampen til Dagens Næringsliv, fra NRK til The Guardian.
Hun har skrevet klokt om alt fra vitenskapelig objektivitet til kunst og kultur. Hun har avvist at en foreleser er en selger og kommentert parlamentsvalg på Grønland. Men det er klimakrisen og behovet for bærekraftig utvikling som engasjerer henne sterkest.
Hun stod i spissen for kampen for et fossilfritt Universitet i Bergen og har kritisert Statoils innflytelse på kultur og utdanning.
Som medstifter og redaksjonsmedlem av tidsskriftet Røyst har prisvinneren bidratt til en ny arena for debatt på venstresiden.
Prisvinneren er mangfoldig. Som scenekunstner har hun arbeidet med teater i flere europeiske land. Etter studier ved Universitetet i Bergen ble hun doktorgradsstipendiat i antropologi ved University of Cambridge.
Kort sagt: Årets vinner er et forbilde for andre unge stemmer – ja, for alle som ønsker å delta i samfunnsdebatten.
Hun angriper ufortrødent det hun mener er feil og kritikkverdig, men gjør det aldri hånlig eller avferdigende. Hun avviser argumenter, men ikke mot-debattanter. Hun er skarp, uten å bli ubehagelig. Hun har vilje for saken, uten å vise uvilje mot personen. Hun er klar og tydelig uten å miste nyansene.
Hun er en ung vestlands-stemme som utfordrer og gir innsikt.
Jeg er stolt over å kunne presentere for dere vinneren av Sjur Holsens minnepris 2016:
Mine damer og herrer: Ranghild Freng Dale.