«Schengen? Jeg skal få slutt på Schengen. Den har gjort landet vårt til en ankomsthall, har sendt mafia til landet vårt!» Marine Le Pen, i rød jakke og svarte bukser, går videre til faren Tyrkia representerer og uttaler setningen hun skal spinne rundt hele kvelden: «Mitt første tiltak vil være å få tilbake Frankrikes grenser!»
Klokken er litt over 21.30 på Zénith i La Villette, nordøst i Paris 17. april. Denne mandagskvelden det ingen rockekonsert her, men klokken 20.20 startet et heidundrende møte med Front nationals president. Salen er nesten fylt til randen. Nesten 6000 Marine Le Pen-sympatisører har kommet hit for å bejuble henne, politikeren som enkelte tilhengere betrakter som en «ny Jeanne d’Arc som ikke vet det selv».
«Nasjonalisme er ikke aggressiv, den vokser utover seg selv. Men man må ikke glemme at i 1939 var det Léon Blum som erklærte krig mot Tyskland», sier Charles Delaporto rolig, en 80-åring som har vært Front national-medlem siden 1988.
På tribunene som er satt opp av røde plastikkstoler, er det ikke bare snakk om blinkende pins, bannere med «Marine som president» og franske flagg som svinges hver gang kandidaten setter inn et støt eller et ekstra engasjerende utrop. Folkemassen stamper, klapper, tramper i halvmørket. Mot en av veggene kaster en prosjektor de lysende bokstavene i Marine Le Pens kampanje-slagord: «I folkets navn». Det visuelle rommet er fylt av blått-hvitt-rødt.
Det må sies at det franske flaggets farger er vesentlige for Front nationals kandidat ved presidentvalget. For skal vi tro henne er det ved valget i 2017 intet mindre enn «sivilisasjonen som står på spill».
«Våre motstandere tror at Frankrikes tid er forbi, at vi må gå videre til andre ting, selge alt på billigsalg og velte oss i en gjørme av utemmet globalisering. Men så har du patriotene som vet, eller snarere føler, at Frankrikes tid ligger foran oss, at det er ved å være seg selv at Frankrike best kan beskytte sine barn…» roper Marine Le Pen.
«Vi er hjemme hos oss selv! Vi er hjemme hos oss selv!» lyder tilhengernes taktfaste svar.
Hva som skal til for at Frankrike skal være «seg selv», vet Marine Le Pen svaret på: Sett opp grensene.
«Med meg ville det ikke ha vært noen Mohamed Merah!»
Nasjonal preferanse ved ansettelser, et fransk samfunn «plaget» av skikker innført av den utenlandske befolkningen og «bandelovene» i forstedene. For ikke å glemme de mange anklagene mot «systemet» bestående av elitene i politikk og medier. «Gi oss Frankrike tilbake, for pokker!», utbryter FN-lederen.
Alle Front nationals klassikere er med, men noen presiseringer må tilføyes. Marine Le Pen anser seg som den nasjonale uavhengighets eneste vokter, og hun erklærer at hun med det samme hun får makten vil «organisere et møte mellom statslederne (i EU-landene, red.anm), men uten de europeiske institusjonene.”
For å stoppe den «enorme innvandringen», «som er dramatisk for Frankrike», og som medfører, hvis man skal tro Marine Le Pen, en «tredje-verden-gjøring» av landet, forlanger den blå rosens kandidat «en øyeblikkelig utsettelse av den lovlige innvandringen, for å utrede situasjonen», og innføre en mer «drastisk» innvandringspolitikk.
Som et sikkerhetstiltak vil Marine Le Pen, foruten de 15 000 stillingene hun vil skape i ordensstyrkene og de 40 000 fengselsplassene, ta seg av de såkalte S‑merkede (personer som sikkerhetstjenesten gir den hemmelige betegnelsen ‘klasse S’ som «trussel mot landets sikkerhet”) på sin egen måte: «Hvis en S‑merket er utlending, blir vedkommende utvist til hjemlandet». Hvis han har dobbelt statsborgerskap blir han «utvist fra landet», og hvis han er fransk blir han «fratatt sine rettigheter».
Serie: Presidentvalget i Frankrike
- Frankrike velger president i vår. Første valgomgang avholdes 23. april. Hvis ingen kandidat får flertall, går de to kandidatene med flest stemmer videre til andre valgomgang 7. mai.
- I en serie dybdeartikler vil Vox Publica frem mot valget presentere de viktigste kandidatene og aktuelle politiske temaene.
- Presidentvalget blir sett som et europeisk skjebnevalg: En av favorittene, Marine Le Pen fra Front national, ønsker å føre Frankrike ut av euroen, noe mange mener kan få hele EU til å rakne.
- Meningsmålinger tyder på at Le Pen kommer til andre valgomgang
Og man kan i det minste si at Marine Le Pen er overbevist om de gode følgene hennes tiltak vil få for Frankrike. Etter å ha hevdet at mediene og politikerne prøver å «få oss til å glemme navnene» på ofrene fra de siste terrorangrepene og «gå videre til andre saker», fortsetter hun uten blygsel: «Med meg ville det ikke vært noen Mohamed Merah (S‑merket fransk-algerier som sto bak angrepene i mars 2012. red.anm)». «Og drapsmennene på Bataclan som spredte blod over Paris i november 2015, hadde ikke engang kommet inn i landet vårt!»
Med mindre Frankrike omringes av en hermetisk mur, er et slikt utsagn i det minste dristig. Men det er ikke så viktig, for Front nationals medlemmer og tilhengere jubler. «Islam ut av Frankrike!» roper noen bakerst i salen. Marine Le Pen vet å spille på kollektive følelser og har tydeligvis bestemt seg for å gjøre talen sin enda litt mer radikal. Bare dager unna første runde ligger alle de fire tet-kandidatene på rundt 20 prosent oppslutning på meningsmålingene. Man må skille seg ut.
Tilhengernes sang, molotov-cocktail og Femen
Uansett, hvis det er én grense som er hermetisk, er det grensen mellom Front nationals medlemmer og dem som regner seg som anti-fascister. Allerede fra klokken 18.20 har rundt 60 av de sistnevnte flokket seg rundt metrostasjonen på Porte de Pantin. Politifolk og sikkerhetsstyrker med hjelmer og skjold sperrer veien for dem ved Zénith de la Villette. Åtte lastebiler står parkert langs veien som leder til Marine Le Pens møte. Ved siden av selve Zénith står det tretten til, sammen med en anti-opprørsbil.
Dagen før i Aubervillier, under en antifascistisk demonstrasjon mot FN-lederens ankomst, kastet et femtitalls personer prosjektiler mot politiet, som svarte med å skyte tåregass. «Hvis Marine Le Pen kommer forbi utløser hun en tredje verdenskrig!» sier Thiago Alves Da Silva, medlem av Anonymous’ parisiske fellesskap, og viser fram en Guy Fawkes-maske. Litt lenger unna stemmer en annen «antifa»-forkjemper, Kamel, i med le Chant de Partisans (Partisanersangen, den franske motstandsbevegelsens sang under andre verdenskrig, red. anm).
«Det er hyggelig, når man har med slike vichyister å gjøre (tilhengere av Vichy-regimet, red.anm)», sier den unge mannen i en fortrolig tone, han snakker om Front nationals medlemmer.
I 19-tiden kommer Gilbert Collard, parlamentsmedlem for Gard og FN-tilknyttet, for å delta på møtet. En molotov-cocktail kommer susende og knuser i en gul flamme ikke langt fra parlamentsmedlemmet. Fornærmelsene hagler idet politiet går imellom: «Stikk! Pell deg vekk! Dust, fascist!»
«Pøh, det er de som er fascistene, dette er knebling av ytringsfriheten!» sier representanten til Vox Publica idet politiet og FNs ordensvakter eskorterer ham inn til møtet.
Hvis sammenstøtene mellom politiet og militante antifascister fortsetter frem til klokken 20.30, vil ingen klare å bryte barrieren som ordensstyrkene har satt opp. Bortsett fra tre medlemmer av den feministiske bevegelsen Femen, faste uroelementer på FNs samlinger, som klarer å komme seg helt fram til Zénith. Den første av dem fanges og bringes ut av vaktene klokken 19.15. Rundt 20.35, akkurat idet Marine Le Pen sier alt ondt hun kan komme på om muslimske slør, klarer en annen å komme seg opp på scenen i et brøkdelssekund, før hun slenges i bakken og føres ut av sikkerhetsvaktene. «Der ser man hvordan de forstyrrer møtet til den eneste kvinnen som forsvarer kvinner!» sier Front nationals president hånlig. En halvtime senere blir en tredje Femen-aktivist plukket opp i nærheten av flokken av TV-kameraer. «Hurpe! Forbannede hore!», roper en ung tilhenger med briller.
Klokken 22.30, etter en siste oppfordring til å «slåss for seier», begynner tilhengerskaren å forlate Zènith de la Villette. For Hervé, en 42 år gammel høyere funksjonær fra Paris og tjueårig medlem av FN, var møtet «prikkfritt, Marine var i kjempeslag.»
Men ikke kom her og si at forslagene Front national fremmer tilhører det ekstreme høyre. «Jeg mener at det er det egentlige høyre», svarer Aude, en student på 22 år.
Om artikkelen
Artikkelen er oversatt fra fransk av Ragnhild Mølster.
Utenfor selger noen ungdommer eksemplarer av l’Action francaise for 4,50 euro. TV-kanalen La Une har hengt seg opp i ordet «Frexit». På Porte de Pantin har et togsett på metroens linje fem sluppet ut en skokk med tilhengere på vei hjem fra møtet. En uteligger med flekkete bukser, ledsaget av en forkommen hund, tigger blant de reisende. Ett av FNs fremste argumenter for ikke å ta imot innvandrere er at man må prioritere å hjelpe Frankrikes egne hjemløse. Men i linje 5s togsett er det ingen som gir så mye som en mynt til den ulykkelige. Kanskje Marine Le Pens trofaste tilhengere har en grense rundt hjertet?
[…] reportage publié le 20 avril 2017 dans la revue norvégienne Vox Publica. Traduction de Ragnhild […]