Det politiske presset på det kinesiske kommunistpartiet kommer nå nedenfra — fra bønder, arbeidsledige, pensjonister og migrantarbeidere. Middelklassen i byene, som var partiets store bekymring på 1980-tallet, er på effektivt vis nøytralisert som politisk fare, ifølge professor Stig Thøgersen ved Aarhus Universitet. Under Norsk senter for menneskerettigheters Kina-seminar i Oslo 27. mars tok Thøgersen for seg bøndenes situasjon i det kinesiske samfunnet.
Bøndene er tapere i Kinas økonomiske revolusjon de siste par tiårene. Den økonomiske ulikheten i samfunnet øker, og bøndene sakker akterut.
Lytt til hele foredraget (varighet 36 min):
[audio:https://voxpublica.no/audio/stig-thogersen_sosial-uro-og-styrket-rettsbevissthet-pa-den-kinesiske-landsbygda.mp3]
Last ned lydopptak (mp3, 33 MB) | Last ned lysbilder (pdf, 0,2 MB)
Politisk og økonomisk elite finner sammen
Utviklingen har blitt annerledes enn omverdenen trodde og kommunistpartiet fryktet på 1980-tallet, framholdt Thøgersen. Den gang forestilte man seg at markedsøkonomiske reformer ville skape en middelklasse, som i sin tur ville begynne å organisere seg og forlange utvidede juridiske rettigheter. Et slikt klassisk utviklingsforløp ville så i siste instans føre til krav om demokrati, slik man har sett i blant annet Sør-Korea.
Isteden har kommunistpartiet etter massakren på Den himmelske freds plass i 1989 lyktes med sin strategi om å fri til bybefolkningen. I byene har det vokst fram en middelklasse som har opplevd kraftig velstandsvekst. Kommunistpartiet rekrutterer framtredende folk fra næringslivet og studenter. I dag er partiet i høy grad et eliteparti, framholdt Thøgersen. Den økonomiske og politiske eliten deler verdier: de er enige om at de økonomiske reformene skal fortsette og at stabilitet er viktigere enn politiske reformer.
Stig Thøgersen under Kina-seminaret i Oslo (foto: Christian Boe Astrup).Middelklassen i byene ser bøndene som en fare for den positive økonomiske utviklingen, sa Thøgersen. Demokrati vil gi bøndene for stor innflytelse, som de vil bruke til å reversere økonomiske reformer, frykter eliten.
Regimet fikk for alvor øynene opp for utfordringer nedenfra da Falun Gong-bevegelsen dukket opp, ifølge Thøgersen. Her hadde partiet overvåket intellektuelle, og så var det en bevegelse av en helt annen art som truet regimet.
Konflikt om jord
Det store konfliktspørsmålet mellom regimet og bøndene dreier seg om kontrollen over jord. Dette har også kommet fram i forbindelse med OL. Når regimet har hatt behov for å ekspropriere jord til å bygge anlegg og veier, har bøndene protestert. Jorda er kollektivt eid, og familiene har bruksrett i et antall år. Myndighetene gir for lav kompensasjon når de beslaglegger jord, mener bøndene. De har også berettigede mistanker om korrupsjon i forbindelse med disse prosessene, framholdt Thøgersen.
Det er også eksempler på at bønder har krevd eiendomsrett til jorda, og det har sirkulert underskriftskampanjer for dette på internett.
Det sosiale sikkerhetsnettet som bybefolkningen nyter godt av, finnes ikke på bygda. Familier kan brått rammes av fattigdom hvis et familiemedlem må ha sykehusbehandling. Det kan velte hele familiens økonomi når den må sette seg i gjeld for å betale regningen.
Vil bøndene organisere seg?
Landsbyledere velges ved direkte valg i Kina, men det er ikke valg på det neste politiske nivået, kommunene.
Det helt avgjørende spørsmålet framover blir om bøndene får danne selvstendige organisasjoner som kan fremme deres sak, ifølge Thøgersen. Svaret på dette henger sammen med om kommunistpartiet vil tillate at et sivilt samfunn får utvikle seg. Mange kinesiske forskere støtter bøndenes rett til å organisere seg.
Viktig blir også om bøndene får bli jordeiere, om de får rett til sosiale ytelser og om rettssystemet vil garantere bøndenes rettigheter.
Thøgersen så små muligheter for at press utenfra vil forbedre de kinesiske bøndenes situasjon direkte. Endringer på landsbygda vil først komme hvis bøndene selv organiserer seg. Men reformer fra toppen kan gi redskaper som de kan bruke i denne prosessen, og slike reformer kan Vesten være med på å presse fram.
[…] Kinesisk politikk: De fattige bøndenes misnøye – Vox Publica, 07.04.2008 […]