I kjølvannet av de tyrkiske militære angrepene på området Afrin i Syria er flere norsk-kurdere blitt sperret ute fra sosiale medier.
Veman Linevai er kurdisk aktivist og har tre år bak seg som styreleder for Kurdistan Student Union. Hun har tidligere studert fem år ved Universitetet i Bergen. Linevai sier at mange kurdiske aktivister aktivt blir blokkert av Facebook. Selv er hun blitt sperret ute fra sin private Facebook-konto flere ganger denne måneden. Sin første Facebook-profil hadde hun hatt i flere år.
– Jeg hadde over 1000 venner, og over halvparten av disse var nordmenn, blant annet politikere, akademikere, studenter og aktivister, sier Linevai.
Den første profilen ble midlertidig blokkert fordi hun, ifølge Facebook, ikke fulgte selskapets standarder.
Andre profiler deaktivert
Etter at den første profilen ble midlertidig deaktivert, opprettet Linevai en ny profil. Hun forteller at i løpet av 24 timer ble også denne profilen deaktivert. Dette gjentok seg med tre andre profiler hun har opprettet de siste tre ukene.
– Det er ikke lenger mulig å opprette en Facebook-profil i mitt eget navn, sier Linevai.
Den kurdiske aktivisten Fatih Dugan bekrefter at også hans profil er blitt fjernet fra Facebook.
– Jeg har hatt et bilde av den kurdiske lederen vår Abdullah Öcalan på Facebook i tre år. Da Facebook oppdaget det, skrev de at det ikke var lov å dele bilder av ham, sier Dugan.
Etter denne hendelsen ble Dugans profil midlertidig deaktivert. Han kontaktet Facebook og beklaget at han hadde delt bildet, og fikk profilen gjenopprettet.
Organisert rapportering?
Dugan hevder at det finnes ca. 40 000 falske profiler som rapporterer de kurdiske aktivistenes kontoer til Facebook. Linevai hevder at det er tyrkere bosatt i Norge som rapporterer aktivistene.
Norsk Tyrkisk forening i Bergen er en politisk uavhengig organisasjon som representer alle som på en eller annen måte har tilknytning til Tyrkia. Lederen Murat Gencher kjente ikke til anklagene før Bymag tok kontakt.
Aktivisten Dugan mener at det er et stort problem at så mange mister muligheten til å være på Facebook.
– Norge er et demokrati, og vi stoler på demokratiet. I Norge har vi også ytringsfrihet, og nå mister vi retten til å ytre oss. Hadde jeg skrevet noe om Jens Stoltenberg, hadde ikke dette skjedd, sier han.
Gencher i Norsk Tyrkisk forening sier at det kan hende noen uttrykker seg sterkt, og noen føler seg krenket av det, og det kan være derfor profilene blir rapportert.
– Det tror jeg i så fall må være enkeltindivider, og det tror jeg ikke er organisert. Så lenge man holder seg innenfor rimelighetens grenser burde det være fritt fram for alle sine meninger, sier Gencher.
Peter Münster er kommunikasjonssjef for Facebook i Norden. Han skriver i en melding til Bymag at deres regler gjelder for alle. Hvis noen overskrider reglene gjentatte ganger, risikerer man å bli blokkert.
«Innholdet behøver ikke være ulovlig før vi tar det ned. Deling av for eksempel nakenhet er også et brudd på våre regler. I tillegg tillater vi ikke forherligelse av kjente terrorister. Vi fjerner kun innhold som overskrider våre regler, som er offentlig tilgjengelige på Facebook.com/communitystandards,» skriver Münster.
Veman Linevai mener at Facebook ikke tar hensyn til hva som blir publisert av aktivistene.
– Innholdet til de kurdiske aktivistene inneholder verken hat, rasisme, fascisme eller mobbing, men ren kritikk mot den tyrkiske staten, hevder Linevai.
Blir overvåket
Nerina Weiss er forsker og Tyrkia-ekspert ved Fafo. Hun tror ikke det kun er bilder av den politiske lederen som gjør at profilene blir rapportert. Hun forteller at kurderne vet at de blir overvåket av tyrkiske myndigheter, og at kritiske uttalelser om det tyrkiske regimet også blir fjernet fra Facebook.
Videre forteller hun at mange kurdere ser på den kurdiske lederen Abdullah Öcalan som en frihetsforkjemper (se faktaboks nederst i artikkelen).
– Mange kurdere sammenligner ham med Nelson Mandela. En person som har satt kurdernes rettigheter på dagsordenen. For mange er han det store idolet som blant annet har løftet kvinner fram i samfunnet, sier Weiss.
På den andre siden er det mange tyrkere som er uenig og mener at Öcalan er en terrorist, forteller Weiss. Öcalan, som sitter fengslet i Tyrkia, er grunnlegger og leder for PKK, som står på mange lands lister over terrororganisasjoner.
Svært alvorlig
Professor Haci Akman ved Universitetet i Bergen, som selv er kurder, mener det er vanskelig å bekrefte om det er tyrkere som rapporterer kurdere til Facebook. Men dersom tyrkere virkelig rapporterer kurdiske aktivisters profiler, mener han det er problematisk.
– Facebook skal være et fritt rom for alle. Hvis noen bruker Facebook for å hindre deling av informasjon, er det svært alvorlig, sier Akman.
Den kurdiske aktivisten Andam Aso bekrefter at også han har fått flere profiler deaktivert. Han forteller at han har gitt opp å lage Facebook-profiler fordi de blir slettet med en gang.
På linje med Linevai hevder også Aso at norsk-kurderne ikke bryter med Facebooks retningslinjer.
– Det vi skriver er helt lovlig. Vi skriver om det som foregår i Afrin, og da kommer det reaksjoner, sier Aso.
Aso hevder at Tyrkia jobber effektivt for å ødelegge ytringsfriheten til kurderne i Europa.
***
PKK og Abdullah Öcalan
Abdullah Öcalan er grunnleggeren av det kurdiske arbeiderpartiet (PKK). PKK ble grunnlagt på 70-tallet, og siden 80-tallet har partiet kjempet en geriljakrig mot den tyrkiske staten. PKK har hatt baser i Syria, Iran og Irak. PKK er inspirert av marxismen. Tidligere kjempet PKK for en egen kurdisk stat, men har siden slutten av 1990-tallet endret kravene til kurdisk autonomi innenfor tyrkiske grenser. Etter 11. september 2001 ble PKK stemplet som en terrororganisasjon av bl.a NATO og EU.
Lederen Abdullah Öcalan ble kastet ut av Syria etter diplomatiske forhandlinger mellom Syria og Tyrkia. I 1999 ble han tatt til fange i den greske ambassaden i Nairobi og ført til Tyrkia, der han har sittet fengslet siden. Etter at Öcalan ble fengslet har han endret retorikk fra å forherlige krigen til å prøve å finne ulike fredelige løsninger på konflikten. Öcalan har utarbeidet et ideologisk konsept for demokrati, kvinnefrigjøring og religionsfrihet. (Kilde: Nerina Weiss, Fafo).
***
(Red.anm: Oppdatering 23. februar — sitatet fra Facebooks kommunikasjonssjef er noe utvidet.)