Folk kan ha mange grunner til å være skuffet over Obama. I Europa dreier det seg gjerne om internasjonale spørsmål, men i USA er tre spørsmål avgjørende for fornyet tillit blant sentrumsvelgerne:
- Har amerikanerne det bedre i dag enn for fire år siden?
- Hva vil Obama gjøre med splittelsene som gjør samarbeid umulig i Washington?
- Hva er planen for vekst og velstand i de neste fire årene?
Forrige ukes republikanske møte i Tampa, Florida var på mange måter rotete. Hovedtaler Chris Christie holdt en tale som egentlig handlet om hans egen presidentvalgkamp i 2016. Clint Eastwood hadde en absurd dialog med en tom stol. Orkanen Isak ødela en dag med mediedekning. Men: Mitt Romney selv holdt en god tale. Han satte høstens valg i historisk kontekst med et ekko av Ronald Reagan i 1980:
Hver eneste president siden Depresjonen som sto foran det amerikanske folk og spurte om å få gjenvalg kunne se tilfreds tilbake på de siste fire årene og si ‘du har det bedre i dag enn du hadde det for fire år siden.’ Bortsett fra Jimmy Carter. Og bortsett fra denne presidenten.
Han gjentok spørsmålet som Reagan stilte seerne i debatten mot Carter i 1980: Har du det bedre nå enn for fire år siden? Både David Axelrod og David Plouffe, arkitektene bak Obamas valgkamper, hadde problemer med å svare. Arbeidsledigheten er den samme, bensinen er blitt dyrere, gjelden har vokst og medianinntekten har sunket. Dette har selvfølgelig Demokratene vært klar over at de kom til å bli utfordret på. Likevel var de famlende i sine første tilsvar. Joe Bidens svar var en begynnelse: “Vil dere høre om vi har det bedre nå? Jeg har et lite slogan til dere: Osama bin Laden er død, og General Motors lever.”
Mitt Romney angrer nok den dag i dag på at han argumenterte mot å gi penger til bilfabrikkene i Detroit. Jakten på Osama bin Laden representerer også en kontinuitet hos Obama. Han var en av få som i 2008 var mot krigen i Irak – og mente at man burde fokusere på å fange bin Laden.
Men dette er ikke nok. Politikk er i sitt vesen en konkurranse om fremtiden, om hvem som har den beste planen. Her fikk Obama formidabel drahjelp av tidligere president Bill Clinton. Han gikk inn i politiske detaljer på en måte vi ikke har sett på verken Republikanernes eller Demokratenes landsmøte, med skarpt formulerte kritikker av Republikanernes syn på store saker som helsereform, arbeidsledighet og gjelden, og deres budsjett:
Folk spør meg hvordan vi klarte å lage fire budsjetter på rad med overskudd. Hvilken ny ide var det vi brukte? Jeg svarer alltid med ett ord: ‘matte’.
Når det gjelder å forklare kompliserte politiske problemstillinger på en enkel og lettfattelig måte er Clinton uovertruffen. Han tok også opp det som er viktig for mange sentrumsvelgere: samarbeid i Washington. Talen onsdag klarte kunststykket å være både et sviende angrep på Republikanerne, og en hyllest til samarbeidet man fikk til med dem før partiet ble radikalisert. Clinton leverte et langt og velbegrunnet svar på utfordringen fra Romney. Og han gjorde det, som alle store kommunikatører gjør, ikke ved bare å svare, men ved å forandre premissene for spørsmålet:
Det republikanske argumentet for ikke å gjenvelge Obama var faktisk ganske kjapt og greit. Det var omtrent slik: “Vi overlot et salig rot. Han ryddet det ikke fort nok opp, så gi ham sparken og få oss tilbake.”
Hvordan gikk det så med Obamas egen tale i natt? Forventningene var skyhøye, og i likhet med presidentperioden hans vanskelig å innfri. Den første halvtimen var en ganske tradisjonell tale med fokus på resultater. Det er ikke slike taler som har ført Obama til den politiske retorikkens stjernehimmel, og Clinton snakket bedre om det kvelden før. Klassisk Obama ble det først de siste ni minuttene.
Valget for fire år siden handlet ikke om meg. Det handlet om deg. Kjære medborgere, dere var forandringen.
Her var Obama tilbake på sitt beste, i rollen som en transformativ skikkelse som klarer å overskride skillet mellom seg selv og velgerne. Han ville inkludere alle i forandringen som hadde skjedd. Med eksempler:
Det er på grunn av dere at en ung mann i Colorado som aldri trodde han ville ha råd til å studere medisin får sjansen til det.
Dem som stemte ham inn i 2008 knyttes til noe som har skjedd i verden. Obama visste at han var nødt til å forholde seg til slagordene “forandring” og “håp.” Dette er ord man i utgangspunktet kan plassere hvilke som helst følelser inn i – det var nettopp det folk gjorde for fire år siden. I går sa han også noe konkret om håp. Hans bilde på dette var en soldat han hadde møtt, som har fått kneet sitt amputert etter et granatangrep, men jobbet videre med livet sitt.
Jeg vet ikke hvilket parti disse mennene og kvinnene tilhører. Jeg vet ikke om de kommer til å stemme på meg. Men jeg vet at det er deres ånd som definerer oss.
Selv om Obama var mot krigen i Irak, er det altså en Irak-veteran han trekker frem som symbolet på håp. Det er strategisk smart for militærvennlige velgere. Men den skadede soldaten blir også et bilde på en nasjon som er skadeskutt, men på vei fremover igjen: Med den samme ukuelige optimismen amerikanerne aldri blir lei av å minne seg selv på. Obama har fått grå hår på de fire årene han har vært president. Talen hans hadde mindre humor og eleverte poenger enn før. Men den var dypt politisk, og ærlig i den forstand at den ikke lovet for mye, men holdt det den lovet. Den ga amerikanerne valget mellom det Obama kalte den vanskeligere veien til et bedre sted – og løsningene som førte dem ut i uføre.
Denne bloggposten er tidligere publisert på NRK Ytring.