Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) viser i år en dokumentar om Alexander Litvinenko. Den tidligere oberstløytnanten i Den føderale sikkerhetstjenesten (FSB) i Russland ble forgiftet og døde i november i fjor, etter at han i flere år hadde vært en sterk kritiker av Putin-regimet. Dokumentaren “Opprør: Litvinenko-saken” er en av flere filmer BIFF har på programmet for å rette søkelyset mot menneskerettighetssaker verden over.
Litvinenko-saken ble viet stor oppmerksomhet i medier verden over mot slutten av fjoråret. 1. november møtte Alexander Litvinenko en tidligere kollega fra sikkerhetstjenesten, Andrej Lugovoj, i London. Litvinenko ble etterpå syk og lagt inn på sykehus. I løpet av noen få dager ble det konstatert at Litvinenko var blitt forgiftet, og 23. november døde han. Senere ble det påvist at giften som ble brukt var den sjeldne radioaktive isotopen polonium-210.
I kjølvannet av Litvinenkos død har det utviklet seg en diplomatisk krise mellom Storbritannia og Russland. Britisk etterforskning viste at Andrej Lugovoj var den mest sannsynlige gjerningsmannen, og britene ønsket å tiltale Lugovoj i Storbritannia. Russland nektet imidlertid å utlevere Lugovoj, noe som igjen førte til at Storbritannia utviste fire russiske diplomater (se BBCs kronologiske framstilling.)
Rømte fra Russland
I 1998 ble Litvinenko sparket fra FSB etter at han sammen med fem andre FSB-offiserer hadde anklaget organisasjonen for å stå bak mordet på en rik forretningsmann i kretsen rundt Boris Jeltsin. Lederen for FSB dengang var Vladimir Putin. Litvinenko ble sparket fra tjenesten, men slapp tiltale mot at han skrev under på et dokument om ikke å forlate landet. I 2000 rømte Litvinenko til Tyrkia og Ukraina, og året etter fikk han innvilget politisk asyl i Storbritannia. Måneden før han døde ble han britisk statsborger.
I 2002 ga Litvinenko ut boka “Blowing up Russia: Terror from within”. Boka tegner et bilde av et land som styres nådeløst av Putin og FSB, og hvor korrupsjon, maktmisbruk og brudd på menneskerettighetene er regelen snarere enn unntaket. “Opprør: Litvinenko-saken” tar opp tråden fra denne boka. Regissør Andrej Nekrasov sto Litvinenko nær og fulgte ham tett de siste årene av hans liv. Foruten samtalene med Litvinenko inneholder filmen også intervjuer med folk på innsiden av de hemmelige tjenestene. Vi får blant annet se et intervju med Andrej Lugovoj, mannen som angivelig tok livet av Litvinenko. Lugovoj forklarer hvor enkelt det er å drepe en mann ved å blande polonium-210 i teen hans, for så å by på en kopp!
Filmen er blitt beskrevet som kompromissløs og et slag i ansiktet på Putin. Den ble i siste liten tatt inn i sendeskjemaet til filmfestivalen i Cannes i sommer, og er også blitt vist på filmfestivalene i Melbourne og Toronto tidligere i år.
Samarbeider med Raftostiftelsen
BIFF samarbeider i år med Raftostiftelsen om å sette opp et program som tar opp viktige menneskerettighetssaker rundt om i verden. Tanken er å rette søkelyset mot menneskerettighetene ved hjelp av internasjonalt anerkjente filmskapere. Det er første gang BIFF og Raftostiftelsen samarbeider om et slikt program, men håpet er at det kan bli et fast innslag på BIFF i fremtiden.
“Opprør: Litvinenko-saken” er i tillegg en av 13 filmer som kjemper om prisen for beste dokumentar under årets BIFF. Prisen er på 50.000 kroner og skal sikre norsk DVD-distribusjon gjennom Film og Kinos S‑filmordning.
“Opprør: Litvinenko-saken” vises lørdag 20. oktober kl 19.15 og søndag 21. oktober kl 17.00 på Magnus Barfot kino. Regissøren vil være til stede ved begge visningene.
Artikkelforfatteren studerer journalistikk ved Universitetet i Bergen.