Russlands president Vladimir Putin har pekt ut sin etterfølger. Dmitrij Medvedev skal overta som president til våren. På 1990-tallet var Putin Medvedevs sjef i byadministrasjonen i St. Petersburg.
Putins maktnettverk trenger man ikke reise langt fra St. Petersburg for å observere i kompakt versjon. I sameiet Ozero, som ble stiftet i 1996 og består av åtte hus, lå Putins landsted. Russlands nåværende statsminister, utdannings- og vitenskapsministeren, sjefen for de russiske statsbanene og både styrelederen og tidligere direktør i Russlands største bank: Alle har eller har hatt landsted i Ozero.
Ifølge avisen The St. Petersburg Times skaffet Viktor Zubkov Putin et landsted ved bredden av innsjøen Komsomolskoje på begynnelsen av 1990-tallet. Dette var mens Zubkov jobbet som offentlig tjenestemann i St. Petersburg og Putin som rådgiver hos daværende ordfører Anatolij Sobtsjak. Idéen om å danne et sameie skal ha blitt unnfanget i 1996 under et selskap hos Putin. Initiativtaker var forretningsmannen Vladimir Jakunin, og med hjelp fra tjenestemann Zubkov gikk sammenslåingen av de åtte eiendommene smertefritt. Det inngjerdede sameiet kalles Ozero, som betyr ”innsjøen”. Putin skal ha solgt sitt landsted for noen år siden, men ifølge Wall Street Journal tror naboer at Putin likevel fortsatt eier eiendommen (se interaktivt kart over området). Det er vanskelig å fastlegge eksakt hvem som eier eiendommene i sameiet nå, skrev avisen i en artikkel i høst.
Viktor Zubkov er i dag statsminister i Russland, Vladimir Jakunin er sjef for de russiske statsbanene. Begge utnevnt av president Vladimir Putin. Disse påstås å være del av en klan fra St. Petersburg, hvor president Putin deler makten med dem som står ham nær.
Agentene
Med sin bakgrunn fra den russiske etterretningstjenesten FSB og det tidligere KGB, hentet Putin inn nåværende og tidligere etterretningsoffiserer som stabssjefer og rådgivere. Disse går under kallenavnet siloviker, et navn som ifølge Geir Flikke, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), stammer fra det russiske ordet for tvangsmakt, silovoj (se artikkel, pdf-format). En silovik er en person med bakgrunn fra etterretningstjenesten, de væpnede styrkene eller innenriksstyrkene i Russland.
St. Petersburg, maktens arnested. Her fra museet Eremitasjen (foto: Haylstorm’s Head). Publisert under en Creative Commons-lisens.Sergej Ivanov er tidligere forsvarsminister og nå visestatsminister. Ivanov er også en av Putins viktigste rådgivere og har fulgt ham som en skygge siden de arbeidet sammen i St. Petersburg. Sjefen for FSB, Nikolaj Patrusjev, er en annen av de mest innflytelsesrike silovikene. Han overtok sjefsstolen i FSB etter Putin i 1999.
Ivanov og Patrusjev har takket være Putin klart å plassere personer med agentbakgrunn i nøkkelposisjoner innen sektorene olje, gass, forsvar, samferdsel og kjernekraft. De har dermed ikke bare synlig makt innenfor regjeringen og departementene, men utøver stor innflytelse på lavere nivå i byråkratiet gjennom statlige og private selskaper. Silovikene er blitt grupperingen med mest makt etter Putin ble president. The Economist kaller Rusland enkelt og greit for neo-KGB-staten i en artikkel fra august 2007.
Venner og bekjente
Den andre delen av Putins klan består av personer fra hans tid som rådgiver hos tidligere ordfører i St. Petersburg Sobtsjak og bekjentskaper fra jusstudiet.
Noen av disse danner en politisk gruppering kalt teknokratene. En teknokrat anser høy fagmessig kompetanse for å være den viktigste egenskapen og teknokrati brukes i alminnelighet som en betegnelse på ekspertstyre. Det statseide energiselskapet Gazprom, verdens største gassprodusent, er ledet av Aleksej Miller. Styreformann i selskapet er visestatsminister og advokat — og trolig kommende president — Dmitrij Medvedev. Sammen står Miller og Medvedev fremst blant teknokratene og med deres store innflytelse over Gazprom kan de påvirke mange politiske avgjørelser. Medvedev omtales ifølge tidligere Moskva-korrespondent for NRK Jahn Otto Johansen som en økonomisk tsar med sin makt som styreformann i Gazprom.
Putins visestabssjef Igor Setsjin er også styreleder i Rosneft, et av verdens største oljeselskaper. Han arbeidet også for Putin i St. Petersburg på 1990-tallet.
German Gref, nylig avgått nærings- og handelsminister, leder i dag den liberale grupperingen rundt Putin, sammen med finans- og visestatsminister Aleksej Kudrin. Deres økonomiske politikk har blant annet vært mer markedsliberalistisk enn de fleste politikerne i Kreml ellers har stått inne for. Til tross for at Kudrin er en av Putins gamle allierte, så blir grupperingen antatt for å være den svakeste i kampen om innflytelse. Det ligger an til spenning i forholdet mellom Putin og Kudrin etter sistnevntes statssekretær nylig ble arrestert for bedrageri.
Naboer
Putins tidligere naboer i sameiet Ozero har kommet seg frem til innflytelsesrike stillinger i russisk politikk og næringsliv. Lederen av sameiet, Vladimir Smirnov, er en vellykket businessmann og tidligere sjef for Tenex, et firma som står for Russlands eksport av kjernekraftteknologi. Nikolaj Sjamalov, forretningsmann, er direktør i det ikke-statlige pensjonsfondet til gassgiganten Gazprom.
Vladimir Jakunin, initiativtaker til Ozero og viktig støttespiller for Putin, ble i 2005 administrerende direktør for de russiske statsbanene etter å ha være viseadministrerende siden 2001. Andrej Fursenko, utdannings- og forskningsminister, traff Putin på begynnelsen av 1990-tallet mens han jobbet hos ordfører Sobtsjak. Broren hans, Sergej Fursenko, er sjef for Lentransgaz som er et underselskap av gassgiganten Gazprom. Jurij Kovaltsjuk er styreleder og største aksjonær i Russia Bank. Viktor Myatsjin var tidligere direktør ved Russia Bank.
Fremtiden
I valget til dumaen 2. desember vant Putins parti Det forente Russland 315 av de 450 mandatene i Statsdumaen.
— Russland er i dag stabilt, politisk og økonomisk, men hva vil skje den dagen Putin er ute, spør Julie Wilhelmsen, forsker ved Russland-avdelingen til NUPI.
— I dag lykkes Putin med å fremstille alle som kritiserer eller motarbeider regimet i Kreml for å være lakeier for utenlandske interesser, sa hun til NTB før valget.
I tillegg til dem Putin har som sine utvalgte fra St. Petersburg-klanen, peker ukeavisen Kommersant-Vlast på 35 eksempler på slektskap blant makthaverne i en artikkel publisert oktober 2007. Datteren til Putins stabssjef Igor Setsjin er gift med Dmitrij Ustinov, som er sønnen til justisminister Vladimir Ustinov. Helse- og sosialminister Tatjana Golikova er konen til Viktor Khristenko, Russlands energiminister. Nepotismen virker å være utbredt i Putins regime.
Putin har selv sagt han vil betrakte en valgseier for sitt parti Det forente Russland som en moralsk fullmakt til fortsatt innflytelse når han går av i mars neste år. Så langt har han offentliggjort sitt kandidatur som statsminister når den tid kommer.
Den politiske analytikeren Andrej Piontkovskij kalte alt i 2003 Putins regime et “borgerlig-kriminelt-nepotistisk” politi-demokrati. Men det ser ikke ut til at regimet vil forsvinne selv når Putin går av. Nesten alle som i dag betyr noe i det russiske maktsystem er enten gamle bekjente av ham, i slekt, har en karriere fra KGB eller FSB eller var nabo ved landstedet hans.