“De olympiske Leker bør gjennomføres som planlagt. Besøkende kan imidlertid bruke anledningen til å legge press på kinesiske myndigheter,” lød oppfordringen fra den tidligere Raftoprisvinneren. Kadeer gjestet Bergen fredag forrige uke i anledning et seminar med Kina og menneskerettigheter som tema. Menneskerettighetsaktivisten har selv følt kinesiske myndigheters diskriminering på kroppen. Siden 2005 har hun levd i eksil i USA.
“Dette er definitivt etnisk diskriminering: vi får ikke undervise i vårt eget språk, ja, vi får ikke engang utdanning. Den kinesiske regjeringen tvinger oss slik til stillhet og en dyster fremtid,” fortsatte Kadeer.
Den tidligere prisvinneren har passert 60 år, men er ikke desto mindre inspirert der hun taler til en sal fylt med nysgjerrige studenter. En kinesisk student var ute etter å forsvare sitt eget folks gode navn og rykte. Kadeers respons var forsonende, og hun tydeliggjorde at det ikke er kinesere som folk, men kinesiske myndigheter som undertrykker og skaper forakt.
“Uigurene forakter ikke kinesere. Jeg er av den oppfatning at Kina bør ha OL fordi folket ønsker det,” forklarte Kadeer. “Det er myndighetene som iverksetter diskriminerende lover og truer uigurenes og tibetanernes identitet og egenart. Vi utsettes for kulturelt folkemord.”
“Et brutalt diktatur”
Slik karakteriserer Rebiya Kadeer OL-verten.
3 KOMMENTARER
-
[…] “Et brutalt diktatur” – Vox Publica: Raftobloggen, 15.04.2008 […]
-
[…] “Et brutalt diktatur” – Vox Publica: Raftobloggen, 15.04.2008 […]
[…] “Et brutalt diktatur” – Vox Publica: Raftobloggen, 15.04.2008 […]