To nye innlegg og to ferske initiativer i debatten om frigivelse av offentlige data.
Da vi tidligere i høst begynte på arbeidet med kartlegging av offentlig sektors datakilder, støtte vi raskt på stor interesse. Jeg har snakket med flere fagfolk både i offentlig og privat sektor som lengter etter å kunne frigi og viderebruke data i nye tjenester — og det gjelder langt mer enn de mest omtalte dataene som Statens kartverk sitter på.
Den økende interessen for temaet har jeg rapportert om før her på bloggen, men nå er det på tide med en ny runde. Fire observasjoner:
- Altut.no: Sverre Andreas Lunde-Danbolt går i et innlegg i Aftenposten inn for at vi “etter modell fra amerikanske data.gov” burde “opprette Altut.no, som kan koordinere arbeidet med å publisere offentlige data.” Lunde-Danbolt vil at “dataene publiseres i standardiserte, maskinlesbare formater”, og at private aktører må “stå fritt til å bruke dataene som de ønsker, og ødeleggende vilkår som hos Lovdata må fjernes.” Skribenten kritiserer det han kaller “innhegningsmentalitet” i offentlig sektor, og tar til orde for frigivelse av mange typer data som det i dag er begrensninger på — blant annet ikke-aggregerte data fra Statistisk sentralbyrå (se også en lengre versjon av innlegget på skribentens blogg).
- Forventede motforestillinger: Espen Andersen peker på tre motforestillinger mot frigivelse av data som han antar er utbredt i offentlig sektor: At brukerne ikke forstår dataene, derfor er det ikke nødvendig å publisere dem; at dataene har feil i seg og derfor ikke bør frigis; og til slutt at dataene kan frigis, men bare i vår egen publiseringsløsning på vårt eget nettsted. Det er også inntrykket mitt så langt at disse holdningene er godt representert, og de vil utvilsomt prege debatten framover.
- Offentlig infrastruktur og søk: Det er navnet på en ganske nyopprettet Origo-sone, som tar til orde for å “tilrettelegge for innholdsdeling og ‑foredling, slik at vi og andre kan skape nye tjenester.”
- Datakilder.no: Enda et initiativ for å kartlegge offentlig sektors data er datakilder.no. Oppblomstringen av initiativer er et klart tegn på at Lunde-Danbolts “Altut.no”, eller hva et slikt nettsted skal kalles, er en overmoden ide. Informasjonen vi samler inn og som legges inn på datakilder.no og andre steder, bør kunne spare tid for de som til slutt skal lage “Altut”.
Meget bra bloggpost.Tips: I dette foredraget til Hans Rosling for US State Department om utviklingsland og utviklede land (som er glimrende av mange andre grunner også), er det etter ca 12 minutter en helt strålende argumentasjon for hvorfor offetnlige data skal deles på nettet og ikke selges i bøker fra Verdensbanken som noen få kjøper:
http://www.ted.com/talks/hans_rosling_at_state.html