Leif Ove Larsen og Torgeir Uberg Nærlands innlegg i DN 6. januar omhandlet NRK og sitatretten. Forfatterne avsluttet med et spørsmål til NRK. De fikk mitt svar 8. d.s.
13. januar følger de opp med en replikk som avsluttes med nok et spørsmål. Jeg svarer gjerne igjen. Spørsmålet er om ikke hensynet til den frie offentlige meningsutveksling tilsier at adgangen til å sitere bør være lik, uavhengig av om den som siterer er en kommersiell aktør eller ikke? Svaret er “jo, det bør den.” Det skillet jeg trakk i mitt innlegg den 8. vil man se gjelder spørsmålet om vilkår for bruk av arkivmateriale ut over lovmessige sitater. Der kan vilkårene være forskjellige.
Larsen og Nærland uttaler glede over at Mauseth-saken kan bidra til å tydeliggjøre sitatrettens rekkevidde. De oppfatter meg slik at jeg ikke kan være med på det. Men det kan jeg. Og jeg mener sågar at lagmannsrettens dom bidro til en slik positiv tydeliggjøring.
Det jeg imidlertid finner problematisk, er Larsen og Nærlands karakteristikk av NRKs rettslige standpunkt. Naturligvis er NRKs fortolkning ikke en upartisk analyse av sitatrettens grenser. Men den er basert på vår beste juridiske vurdering. Når det gjelder Larsen og Nærlands rettslige vurdering, savner jeg de akademiske resonnementer bak påstandene om NRK som “forkjemper for en mer liberal åndsverklov” og som talsmann for en “vid” tolkning av sitatretten. Ei heller er det umiddelbart lett å se begrunnelsen for at en stadfestelse av lagmannsrettens domsutfall vil “svekke” eneretten. Det var disse spørsmål jeg stilte i mitt svar. Spørsmål som fortsatt står ubesvart.
NRK som monopol er også en karakteristikk. Historisk sett var karakteristikken riktig, men ikke i dag. I mediemarkedet er det nå en rekke aktører som produserer og tilbyr et stadig større utbud av opptak. Nyhetsbyråer, TV 2 og uavhengige frilansjournalister, for bare å nevne noen. Selv om tilbyderne er flere, vil det naturligvis for kjøperne føles slik at enhver aktør som besitter eksklusive opptak, er i en monopollignende situasjon. Slik vil det fortsatt være. Ved de store samfunnshendelser vil det imidlertid være stadig flere aktører og tilbud.
Sist sommer grunnstøtte “Full City” utenfor Langesund. Historien vil sannsynligvis dukke opp i en dokumentarfilm om skipsfart, om miljøskader eller vår kystberedskap. Mener Larsen og Nærland at NRK i så fall skal tilby opptak fra hendelsen til en rimeligere pris enn TV 2?
La det være klart: NRK ønsker å gi eksterne dokumentarfilmskapere og andre adgang til å bruke opptak fra NRKs arkiver. NRK er ikke noe monopol og vi drøfter gjerne spillereglene med markedet forøvrig. Også prissettingen — i den grad konkurranseloven tillater.
Artikkelen ble først publisert i Dagens Næringsliv 21. januar 2010.