Interessen for viderebruk av offentlig sektors data har tilsynelatende aldri vært større. Briter og amerikanere har gått foran med sine nasjonale og lokale datakildesamlinger. Men dette er bare begynnelsen. Skal det bli virkelig dynamikk og fart over utviklingen, må faktagrunnlaget bli bedre, sier John Sheridan, en av dem som har arbeidet fram den britiske data.gov.uk. Politikere vil ikke ta tunge prinsippbeslutninger om frigivelse av datakilder uten å basere dem på “evidens” — et solid empirisk grunnlag. Løse anekdoter og optimistiske vyer holder ikke.
“Vi må arbeide hardt med å samle inn empiri og bygge en evidensbase”, sa Sheridan under konferansen “Offentlige Data i Spil” i København sist torsdag (hele konferansen ble tatt opp på video; jeg vil oppdatere dette innlegget når filene er ute).
Et eksempel på hva Sheridan mener: Hva skjer med etterspørselen etter data fra offentlige virksomheter når datasett frigis? Øker den kraftig? Å få fram eksempler må prioriteres høyt framover, sa Sheridan.
Konferansen i København bidro nettopp til oppbyggingen av en eksempelbase. Det ble kåret tre spennende vinnere av den danske idekonkurransen om viderebruk av offentlige data. Og flere innledere og deltakere, særlig Peter Corbett fra amerikanske iStrategyLabs formidlet interessante eksempler, både på konkret viderebruk i form av tjenester og i form av initiativer for å frigi data. Her er de jeg noterte i løpet av dagen, i uprioritert rekkefølge:
- Code for America: Et nytt initiativ delvis inspirert av det fremgangsrike Teach for America. Flinke IT-utviklere skal rekrutteres som stipendiater og utplasseres i et år i byer som ønsker å forbedre sitt digitale tjenestetilbud. Det første året søkes det etter 25 stipendiater og fem byer (se mer om initiativet.)
- It’s your parlament: Helt ny tjeneste lansert denne uken. Gir oversikt over stemmegivning i Europaparlamentet fordelt på enkeltrepresentanter (for eksempel Eva Joly), partigrupper og tema. Siden er laget av danske Buhl & Rasmussen, som også står bak Hvem stemmer hvad, omtalt før her på bloggen.
- Washington DCs datakilder: USAs hovedstad var tidlig ute med å frigi data og har kanskje den største av de lokale datakatalogene. Til og med en nesten-live feed fra politiet med de siste innbrudd, overfall og så videre. Idekonkurransen Apps for Democracy sprang ut av et ønske fra byens teknologidirektør om å gjøre datakildene mer nyttige. Corbett presenterte noen av vinnerne, og fortalte også at konkurransen inspirerer til mer innovasjon; nye tjenester dukker gjerne opp i kjølvannet av en slik konkurranse.
- I live at…: Med utgangspunkt i innbyggerens adresse presenteres skreddersydd informasjon om det lokale tjenestetilbudet, kriminalitets- og demografisk profil.
- Areyousafedc er et “trussel-o-meter” beregnet på mobilbruk. Beveg deg rundt i byen og få kontinuerlig oppdatering av om du befinner deg i et farlig eller trygt område.
- Sikker sjangling — nok en kriminalitetsfokusert applikasjon. Forteller deg hvor det er trygt å snuble rundt i bedugget tilstand når du forlater et av byens populære utesteder.
- Park It Dc: Hjelper deg med å finne parkeringsplass og informerer om hvor det er ødelagte parkometre, med mer.
Corbett ga noen gode råd om hvordan idekonkurranser som Apps for Democracy bør arrangeres: Gjør det enkelt og rimelig, styr unna de tunge og tidkrevende anbudsprosessene. Hele prosessen fra ide via utlysning til kåring tok to måneder. Prissummen var 20.000 dollar fordelt på mange små priser. Man fikk mye for pengene, for å si det sånn — noen av utviklerne som leverte inn applikasjoner hadde brukt hundrevis av timer på arbeidet. Med hjelp fra Corbett & co har Washington nå holdt konkurransen to ganger. Resultatet er 47 applikasjoner for web, iPhone og Facebook. Verdien av dette anslo Corbett til 2,3 millioner dollar, og spurte: Hva ville det kostet byen å hyre inn folk til å skape det samme resultatet ut av de offentlige dataene? Hele prosessen og premiepotten har kostet byen 50.000 dollar totalt, ifølge Corbett.
Flere av tjenestene og programmene som ble levert inn er lette, underholdende greier, og kanskje ikke noe som vil imponere en skeptisk topp-politiker om nytten av viderebruk. Men som John Sheridan bemerket: Konkurranser (den britiske Show us a better way er nok et eksempel) er et godt virkemiddel fordi de får fram hundrevis av ideer som en statsråd forstår at saksbehandlerne ikke kunnet kommet opp med selv. Og: De små, enkle applikasjonene legger grunnlaget for kommende, mer spennende løsninger.
Her er Corbetts presentasjon:
Apps for Democracy and Open Government Data as Presented in Copenhagen
Hei,
Fornyingsdepartementet er helt enig i at det er viktig å løfte frem gode eksempler. Det viser jo alle de strålende applikasjonene som har blitt produsert i forbindelse med konkurransene dere nevner. Nettopp derfor jobber vi med å få på plass en lignende konkurranse i Norge. Detaljene i utlysningen er ikke helt klare ennå, men de kommer snart!
Sverre Andreas Lunde-Danbolt
Førstekonsulent i Fornyingsdepartementet